• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Vitesse-Heracles: bloedeloos en doelpuntloos

ARNHEM Vitesse is nog altijd op jacht naar een ticket voor de play-offs. Maar dan zijn zeker thuisoverwinningen meer dan noodzakelijk. Vitesse heeft dat, tot teleurstelling van de meerderheid van de 16.031 bezoekers van GelreDome, tegen Heracles Almelo nagelaten. De ploeg van vertrekkend trainer Henk Fráser kreeg weliswaar de nodige kansen om de beslissing te forceren, maar overtuiging in de afronding, maar zeker ook de echte wil om te winnen, ontbrak bij de thuisclub. Heracles-doelman Bram Castro was weliswaar 'een hinderlijke sta-in-de-weg', maar het eigen onvermogen was ook niet onbelangrijk voor de uiteindelijke 'brilstand' (0-0) die ruim 90 minuten op het scorebord bleef.

Dick Martens

De enige Vitessenaar die misschien een beetje voldoening kon putten uit het bloedeloze en doelpuntloze duel, was Vitesse-doelman Jeroen Houwen. Hij kreeg van Fräser uiteindelijk toch de voorkeur, nadat collega-doelman Remko Pasveer de laatste duels geen al te sterke indruk had achtergelaten. 'De nul' is voor de doelman heilig en die hield Houwen.

RUSTIGE AVOND De doelman beleefde een rustige avond, omdat de ploeg uit Almelo duidelijk kwam om niet te verliezen en in die beleving was aanvallen geen noodzaak en was de verdedigingsmuur prioriteit nummer één. De thuisclub kreeg wel wat mogelijkheden, maar vond telkens Castro op zijn weg. Zo haalde de Heracles-doelman in de 24ste minuut een inzet van Vyacheslav Karavaev, die de eveneens gepasseerde Fankaty Dabo verving, van de doellijn. De sluitpost stond ook op de goede plek bij doelpogingen van Guram Kashia, Mason Mount en Tim Matavz, terwijl een kopbal van Matt Miazga rakelings voorlangs ging.

PLAATS ZES In de tweede helft was het veldoverwicht van Vitesse iets minder groot. Al was de thuisclub nog wel de bovenliggende partij en de ploeg met de meeste aanvallende intenties. Robin Pröpper voorkwam al snel na rust een doelpunt van Navarone Foor, door de inzet van de doellijn te trappen en in de slotfase hield Castro een afstandsschot van invaller Mitchel van Bergen uit zijn doel. Gescoord werd er dus niet in Gelredome. Vitesse heeft daardoor 42 punten heeft uit 28 duels. De Arnhemmers staat daarmee zesde in de Eredivisie en lijken daarmee toch wel af te stevenen op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

SAAI Trainer Henk Fráser vond dat zijn ploeg het duel had moeten winnen. ,,Maar de echte drive ontbrak bij ons. We hadden wel iets meer lef en energie mogen tonen, daarin hebben we ons tekort gedaan. Het was ook niet super dynamisch wat we lieten zien. Als we een goaltje maken, scoren we ook een tweede en dat zegt iedereen dat het een logische overwinning was. Nu vindt iedereen het waarschijnlijk een hele saaie wedstrijd en dat kan ik mij wel voorstellen."