• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Vitesse doet goede zaken na 250e thuiszege

ARNHEM ,,We hebben een topweek achter de rug", was de openingszin van Vitesse-trainer Henk Fräser, na afloop van het in het eigen GelreDome met 2-1 gewonnen duel, met subtopper AZ als tegenstander. Daarmee doelde de winnende coach uiteraard ook op het bereiken van de halve finale in het bekertoernooi. Eerder deze week wonnen de Arnhemmers overtuigend met 2-0 van de koploper in de eredivisie, Feyenoord. Hoewel de winst op de ploeg van oud Vitessenaar John van den Brom heel wat moeizamer tot stand kwam, gaf de mentale weerbaarheid van Vitesse uiteindelijk de doorslag. ,,We hebben twee uitstekende resultaten geboekt tegen twee prima tegenstanders."

 

Dick Martens

 

Fräser beloonde zijn ploeg direct. De selectie hoeft zich na de driepunter tegen AZ pas woensdag weer op Papendal te melden. ,,Wij hadden een dag minder rust dan AZ, dat brak ons in de slotfase op. De vermoeidheid sloeg toe, maar de wil om de winst te pakken gaf tenslotte de doorslag. Daarvoor moet ik de spelers een geweldig compliment geven.

 

EFFECTIEVER Dat de thuisclub het in de tweede helft nog zo moeilijk zou krijgen, was na de eerste helft verrassend. Toch maakten de Alkmaarders in de beginfase een betere indruk en hadden daarbij ook nog eens de pech dat aanvoerder Ben Rienstra's schot het aluminium boven Vitesse-doelman Eloy Room teisterde. Wat dat betreft was Vitesse-middenvelder Lewis Baker effectiever. Zijn eerste serieuze doelpoging, na 10 minuten spelen, betkende direct de Arnhemse voorsprong (1-0). Vervolgens had de thuisclub wel wat meer balbezit, maar het spel, evenals dat van de gasten was niet echt verheffend. Kansjes waren er voor Ricky van Wolfswinkel en zijn collega spits Wout Weghorst, maar doelpunten leverde dat voor rust niet meer op.

 

 

HANGEN EN WURGEN In het tweede bedrijf was het Nathan, die de Vitesse-voorsprong na 51 minuten spelen verdubbelde (2-0) en leek de wedstrijd gespeeld. Maar omdat de krachten uit de Arnhemse lijven vloeiden begon AZ weer te geloven in een beter resultaat. De aanval werd gekozen en dat leverde na 63 minuten spelen de aansluitingstreffer op. Het was Vitesse-aanvoerder Guram Kashia die de bal het laatst toucheerde (2-1). De gasten 'roken' de gelijkmaker en misschien nog wel meer. Het werd een hectische slotfase, waarin ook AZ-doelman Sergio Rochet regelmatig mee ten aanval trok. Maar de Vitesse-verdediging liet zich niet meer verrassen, waardoor de 2-1 met hangen en wurgen over de streep werd getrokken.

 

 

MENTALITEIT ,,We hebben er hard voor moeten werken", blikt aanvoerder Kashia vermoeid, maar voldaan terug op de tweede zege in een mooie week. ,,Ik ben zo blij met deze overwinning. We hebben opnieuw veel veerkracht en mentaliteit getoond. In de rust hadden we al met elkaar afgesproken dat we deze wedstrijd moesten winnen, met alles wat we in ons hebben. Hoewel we het in de tweede helft moeilijk hebben gehad, hebben we gevochten en mentaliteit getoond. Dat deden we ook tegen Feyenoord. Maar misschien is de winst tegen AZ nog wel belangrijker. Hierdoor hebben we in de strijd om de play-offs te halen goede zaken gedaan. De winst vandaag, was het enige dat telde." De overwinning was er bovendien een voor de geschiedenisboeken. De zege was voor Vitesse de 250e thuiswinst in de eredivisie.