• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Vitesse in blessuretijd toch nog voorbij FC Utrecht

ARNHEM Vitesse heeft dinsdagavond in extremis het thuisduel tegen FC Utrecht toch nog kunnen beslissen. De Vitesse-held was nu eens niet de laatste weken zo goed in vorm zijnde jongeling Mason Mount, maar boegbeeld en aanvoerder Guram Kashia. De stoere verdediger trok in de blessuretijd bij de stand van 2-2 nog eenmaal mee ten aanval. En met succes, zijn machtige kopbal was Utrecht-goalie te machtig. Hiermee verschafte hij zijn ploeg toch nog een goede uitgangspositie in de finale van de play-offs om Europa League-voetbal.

Dick Martens

Nadat eerst bekerheld Ricky van Wolfswinkel, even terug op het oude nest, in het zonnetje was gezet, zette scheidsrechter Jochem Kamphuis het eerste play-off finaleduel in gang. In de beginfase waren het de gasten die het spel dicteerden, maar tot kansen leidde dat niet. De eerste kansen waren vervolgens voor de thuisclub. Aanvalsleider Tim Matavz zag zijn schot de paal toucheren, waarna Mason Mount de rebound ook via de paal het veld weer in zag caramboleren. Maar daarmee was eigenlijk het Vitesse-vuurtje ook direct gedoofd en namen de bezoekers het initiatief weer over, maar ook nu werden de offensieve daden niet in treffers vertaald. Geheel tegen de verhouding in etaleerde 'goudhaantje' Mount vlak voor het verstrijken van de eerste helft weer een staaltje van zijn klasse en effectiviteit zien. Hij schatte een voorzet van Bryan Linssen op de juiste waarde en kopte de 1-0 binnen. Dat was ook de stand bij rust.

PARELTJE Na rust hielde beide ploegen elkaar aardig in evenwicht en werden ook wat gevaarlijker in de strafschopgebieden. De Utrechters profiteerden het eerst van hun dadendrang. Na ruim een uur spelen bracht Ramon Leeuwin de gelijke stand op het scorebord (1-1). FC Utrecht proefde dat er meer te halen was in GelreDome en het was aan doelman Jeroen Houwen te danken dat er geen verdere schade werd geleden. De thuisploeg herstelde zich enigszins en nam zelfs een voorsprong. Met nog 20 minuten 'op de klok' was het Linssen, die weer een pareltje toevoegde aan het scala van prachtige treffers, waar hij dit seizoen patent op lijkt te hebben. Vanuit een respectabele afstand liet hij met een prachtig schot doelman David Jensen kansloos (2-1).

KOPKRACHT Het was tevens het sein voor interim-trainer Edward Sturing om de voorsprong te koesteren. Hij wisselde 'verdedigend' door 10 minuten voor tijd Michael van der Werff te brengen voor doelpuntenmaker Linssen. Maar nog geen drie minuten later bracht invaller en toekomstig Ajacied, Zakaria Labyad, de stand weer in evenwicht (2-2). Dat leek ook de eindstand te worden en een prima uitgangspositie voor de Domstedelingen. Maar zij rekenden buiten de 'kopkracht' en de ultieme wil om te winnen van Vitesse-aanvoerder Kashia, want hij was het die met zijn later treffer GelreDome in vuur en vlam zette (3-2). Even leek dat ook binnen de lijnen wat al te letterlijk te worden opgevat, maar het opstootje na het laatste fluitsignaal werd in de kiem gesmoord.

SMETJE Trainer Sturing was uiteraard blij met de winst, maar hield in het kader van de winst van de play-off finale nog wel een slag om de arm. ,,Deze hebben we in ieder geval binnen. We gaan zaterdag zien wat de overwinning werkelijk waard is. De druk ligt bij Utrecht, want zij moeten ons verslaan om het Europese ticket in de wacht te slepen, maar wij hebben in dergelijke wedstrijd zeker ook nog eens de kwaliteiten om te scoren. Het zal er in Utrecht zeker weer hectisch aan toe gaan, maar ik vind het de mooiste wedstrijden. Het liefst zou ik die zelf nog spelen, maar dat gaat helaas niet meer. Enig smetje is de schorsing van Mason (Mount). Een speler die zelden wat doet. Nu helaas wel. Hij moest noodgedwongen een aanval onderbreken. Een terechte gele kaart. Dat was zijn tweede en dan ben je in de play-offs geschorst. Je weet dat, maar het is wel een aderlating voor ons."