• Marcel Nijhuis is de nieuwe hoofdtrainer van ONA '53. Hij moet ervoor gaan zorgen dat, na de degradatie, de zon weer gaat schijnen bij zijn 'droomclub'.

    Dick Martens

Vanuit de achtertuin naar droomclub

WAGENINGEN Voor de selectie en technische staf van ONA '53 is het seizoen 2017-2018 niet geworden wat ervan werd verwacht. De ploeg speelde onder trainer John van Dijk bij vlagen alleraardigst voetbal, maar was het op de beslissende momenten te vaak 'net niet'.

Dick Martens

Toch mag ook niet onvermeld blijven, dat langdurige blessures als een rode draad door de voetbaljaargang liepen. Die elementen zijn in de sport, waar toch veelal prestaties mede het beleid bepalen, dan net het omslagpunt, waardoor het varen van een andere koers als oplossing wordt aangedragen. Het is dan ook meer regelmaat dan uitzondering, dat de positie van de trainer wankelt en hij uiteindelijk sneuvelt of zelf de handdoek gooit. Dat was bij ONA'53 niet anders. De ploeg degradeerde naar de vierde klasse en Van Dijk 'sneuvelde'. Een opvolger was, in de persoon van Marcel Nijhuis, ook wel weer snel gevonden, want dat is ook 'de voetballerij'.

De nieuwe roerganger bij de nu vierdeklasser wenst niet teveel achterom te kijken. ,,Natuurlijk hoor je wel eens wat over het wel en wee van het afgelopen seizoen. Ik kwam en kom nog regelmatig bij de club en ook ik verkeer dan 'in de wandelgangen', maar wat geweest is, is geweest. Ik moet er met de selectie voor gaan zorgen dat plezier en resultaat weer hand in hand gaan."

INVESTERING Nijhuis (47) en in het dagelijks leven Logistiek Planner bij VHC/Kreko in Ede, kent de club als geen ander. Hoewel hij als kind voor het eerst de voetbalschoen aantrok bij Wageningen 1911 en van daaruit, met dank aan 'grote broer' Hans, die FC Wageningen-trainer Jan van Eijk bevestigde dat zijn broer een aardig balletje kon trappen. ,,Daar speelde ik in de Landelijke jeugd, daarna bij Bennekom en vanaf 1993 bij ONA, waar ik jaren in het eerste heb gespeeld. Vervolgens werd ik door hoofdtrainer Armand Mannen gevraagd zijn assistent te worden. Hoewel ik in die tijd ook al de F-jeugd van ONA trainde ben ik aan de hand van Armand echt het vak binnengestapt. Vervolgens heb ik mijn trainersdiploma gehaald. Nadat Armand bij ONA vertrok vond ik het ook tijd om op eigen benen te gaan staan. Ik ging aan de slag bij het tweede team van Roda '28 in Winssen, maar halverwege het seizoen kwam vv Barneveld. Ik heb het seizoen bij beide clubs afgemaakt. Een enorm drukke tijd, maar leerzaam en zeker een investering in mijzelf als trainer."

FIETS Bij de entree van de Wageninger stond Barneveld 'strak onderaan'. ,,We zijn gaan bouwen, stappen gemaakt en gepromoveerd naar de derde klasse, maar moeten dit seizoen, mijn vierde, knokken om via de nacompetitie daar ook in te kunnen blijven." Toch had het weinig gescheeld of Nijhuis was vorig seizoen al de trainer van 'zijn' ONA geweest. ,,Ik had ook gesolliciteerd, maar er werd voor John van Dijk gekozen. Er is waarschijnlijk wat van dat gesprek blijven hangen. Ik had in de winterstop al bij Barneveld aangegeven te gaan stoppen. Ik wil hogerop en ik denk dat de ambitieuze en leergierige ONA-groep daar prima bij past. ONA is toch mijn club en hoe mooi is het om vanuit mijn achtertuin op het fietsje naar mijn droomclub te kunnen gaan."