• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Van Wolfswinkel velt in extremis ‘zijn' Vitesse

ARNHEM Het is Vitesse, in het eerste duel, in de derde voorronde van de Europa League, niet gelukt om een positief resultaat te halen. In Arnhem werd het tegen het Zwitserse FC Basel uiteindelijk 0-1. Extra zuur was het, dat de Arnhemmers kansen hebben gehad om zich een mooie uitgangspositie, richting de return in Basel, te kunnen verschaffen. Misschien nog wel zuurder was het feit, dat uitgerekend 'bekerheld' Ricky van Wolfswinkel en ook nog eens diep in de extra tijd, verantwoordelijk was voor de nipte nederlaag. De sluwe aanvaller ontsnapte even aan de aandacht van de Vitesse-verdedigers en liet vervolgens het net bollen. Juichen deed de aanvaller alleen 'van binnen' en na afloop even naar de meegereisde supporters, om vervolgens een bijna verontschuldigende 'ereronde' langs de nog overgebleven Geel-Zwarte aanhang te maken.

Dick Martens

''Ik kon deze kans echt niet missen", liet hij de verzamelde pers in de catacomben weten. ,,Ik had even daarvoor al een kans gemist. Straks wisselt de trainer mij nog daarom. Ik scoor als spits natuurlijk graag, maar bij dit doelpunt had ik zeker gemengde gevoelens. Dit is zeker pijnlijk voor Vitesse en ook wel een beetje voor mij. Maar ik ben profvoetballer en moet dan ook blij zijn met de winst van ons en dat ook nog eens in een uitwedstrijd."

SORRY Toch zat de spits, zeker richting zijn Arnhemse fans, toch wel met 'een sorry gevoel'. ,,Zij weten zeker hoe ik erover denk. Ik wens Vitesse natuurlijk het allerbeste, maar ik wil ook Europees spelen en doe gewoon de dingen die ik moet doen." Gerust op het definitief bereiken van de poulefase is van Wolfswinkel toch nog niet. ,,Ik denk dat het zeker nog niet is gespeeld. Je zag het vanavond al. Vitesse heeft wel degelijk kansen gehad en wij waren zeker ook nog niet in de vorm die nodig is om 'door te bekeren'. Daarom mogen wij zeker niet klagen."

GEDREVEN Klagen mocht Vitesse wel. Vitesse begon fel en gedreven aan het duel in het eigen Gelredome en leek bij de eerste de beste aanval al direct succesvol te worden.  Alexander Büttner bereikte de achterlijn en bediende de vrijstaande Tim Matavz perfect. Maar de spits strandde oog in oog met Basel-doelman Jonas Omlin, op diens voet. Even later was hij ook een hinderlijke 'sta-in-de-weg' voor aanvoerder Maikel van der Werff, die zijn kopbal gestopt zag worden.

OPMAAT Het was voor de thuisploeg wel de opmaat voor nog meer aanvallende dadendrang en het was opnieuw Matavz die de Basel-doelman op de proef stelde, maar ook nu liet hij zich niet verschalken. De bezoekers stelden hier hoegenaamd niets tegenover. Na ruim een half uur was de eerste Zwitserse kans voor van Wolfswinkel, maar zijn kopbal miste kracht en precisie. Even later leek zijn collega-aanvaller Albian Ajeti het beter te doen, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Vreemd was het dan ook niet, dat 'de brilstand' bij rust nog op het scorebord stond.

SLOTFASE Na rust werd het meer en meer een open wedstrijd. De thuisclub, geruggesteund door de fanatiek meelevende aanhang, opende de jacht op de openingstreffer. Dat deed Basel ook, maar dan vanuit messcherpe counters. Toch kwamen er pas na ruim een uur spelen weer echte kansen. Eerst was het Ajeti die van Wolfswinkel in scoringspositie bracht, maar Vitesse-doelman Eduardo liet zich niet passeren. In de slotfase was er opnieuw 'Zwitserse' dreiging en 'zwijnde' Vitesse en aanvoerder Van der Werff in het bijzonder. Kevin Bua ontsnapte aan de verdediger, maar de invaller werd onderuit gelopen, terwijl hij op weg leek naar de 0-1. Met slechts 'geel' mocht de aanvoerder van geluk spreken. De toegekende vrije trap werd vervolgens naast geschoten. Maar het gaf Basel wel de overtuiging, dat er misschien nog wel meer mogelijk was dan de puntendeling. Dat werd in de absolute slotfase ook nog eens werkelijkheid, met dank aan de Van Wolfswinkel. Hij was het die zijn 'niet te missen kans' verzilverde en daarmee zorgde voor Zwitserse euforie en een Arnhemse kater.

KATER Die kater werd na afloop verwoord door aanvoerder van der Werff. ,,Ik sta hier natuurlijk met 'een klote-gevoel'. In de laatste minuut ga je nog onderuit. De laatste twintig minuten verloren we de grip op Basel ook een beetje. We kregen wat waarschuwingen, maar toch dacht ik dat we die 0-0 over de streep gingen trekken. Maar dan laat je je vanuit een ingooi toch nog verrassen. We gingen gretig op zoek naar die 1-0, maar als dat er dan niet in zit, moet je slim en scherp zijn en die 0-0 koesteren. Dat hebben we helaas niet gedaan. Voor Ricky is het mooi, dat hij hem maakt, maar voor ons is het heel zuur. We moeten in Basel scoren. Hoewel we dat vandaag niet deden, scoren we in de regel vrij gemakkelijk. Daar moeten we ons dan maar aan vasthouden. "