• Dick Martens

Van Vleuten valt hard in gouden positie (update: eerste reactie)

WAGENINGEN Wielrenster Annemiek van Vleuten uit Wageningen is zondag tijdens de Olympische wegrace voor vrouwen in de afdaling richting de eindstreep hard ten val gekomen. Ze leek op weg naar de Olympische titel, maar ging in een bocht op 10 kilometer van de eindstreep, keihard onderuit en bleef vervolgens roerloos liggen. Nadat er lang onzekerheid was over haar situatie, druppelden de berichten, dat ze aanspreekbaar zou zijn langzaam binnen. Ze is inmiddels met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar haar verwondingen zullen worden onderzocht.

 

Dick Martens

 

Van Vleuten vormde met de Amerikaanse Mara Abbott de kop van de wedstrijd. Beide rensters leken te gaan strijden om het goud. Maar vervolgens sloeg het noodlot toe. De fiets van Van Vleuten gleed in de afdaling weg, waarna ze tegen de stoeprand klapte en kwam hard op het wegdek terecht. Op de eerste beelden bleef ze bewegingsloos liggen. Ze zou volgens de eerste berichten bij bewustzijn zijn, maar wel in shock.

Chef de mission Maurits Hendriks vertelde aan de finish dat Van Vleuten onder begeleiding van een dokter met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Wielerbond KNWU liet weten dat het naar omstandigheden goed gaat met Van Vleuten

 

Anna van der Breggen zorgde later voor het eerste goud voor Nederland. In het slotstuk haalde zij de Amerikaanse Mara Abbott bij en sloeg toe in de sprint tussen de uiteindelijke kolopers Emma Johansson en Longo Borghini. 

 

VOOR ANNEMIEK Natuurlijk was van der Breggen blij met haar Olympische titel, maar haar gedachten waren zeker ook bij haar ploeggenote. ,,Ik sta hier met een dubbel gevoel. Ja natuurlijk vanwege Annemiek. Wij zagen haar liggen en het zag er niet goed uit. Ik was dan ook enorm slag, maar toen kwam Emma Johansson naar me toe en zeiden we: We doen het voor Annemiek. Eerst konden we even niet meer rijden. Daarna zijn we volle bak met zijn drieën doorgereden. Toen kwam het in de laatste 500 meter bij elkaar. Het was zoals verwacht super zwaar vandaag. De wind stond verkeerd dus we kregen het niet op de kant. Annemiek en ik spaarden voor de laatste klim, maar ik merkte dat zij betere benen had."

 

BIZAR Ook Marianne Vos, die weliswaar juichend over de finish kwam, toen ze zag dat ploeggenote van der Breggen de winst had gepakt. ,,In eerste instantie zag ik niet eens wie er lag. Dacht eerst dat het Anna was. Maar later hoorde ik dat het Annemiek was.Dan hoop je er het beste van. Ik zag een auto stoppen en mannen die naar hun hoofd grepen. Zojuist hoorde ik dat het naar omstandigheden, voor zover je daar nu van kan spreken, redelijk met haar gaat." Natuurlijk was ook Ellen van Dijk aangeslagen. ,,Ik schrok me echt door", was haar eerste reactie voor de camera van de NOS. Ook van Dijk wist eerst niet wie er gevallen was. ,,Er passeerde mij een ambulance met loeiende sirene en hoorde ik ook dat Annemiek erin lag. Heel bizar. Eerst hoor je van Annemieks val en even later hoor je dat Anna heeft gewonnen." 

 

Vanuit de NOS Studio was ook Koos Moerenhout, de oud ploegleider van Van Vleuten, getuige van de vreselijke val. ,,Annemiek was echt de beste en had goud in handen. Ze lag ruim voor. Dan hoef je eigenlijk het risico niet te nemen. Maar dat is achteraf praten. Het is te hopen, dat haar verwondingen meevallen."

 

24 UUR OP INTENSIVE CARE Zondagavond laat kwam het bericht, dat van Vleuten bij de crash een zware hersenschudding heeft opgelopen en drie kleine fractuurtjes in de lumbale wervelkolom. Ze moet nog minimaal 24 uur op de intensive care blijven. Chef de mission Maurits Hendriks is samen met de artsen Rein van der Hoogenband en Robert Kempers bij haar. ,,Ze is bij bewustzijn en praat en oogt helder", berichtte het duo. 

 

MIJN BESTE WEDSTRIJD Vanuit het ziekenhuis stuurde van Vleuten via Twitter vannacht de eerste reacties de wereld in. ,,Ik ben nu in het ziekenhuis. Heb een aantal verwondingen en fracturen, maar het meest ben ik super teleurgesteld, omdat ik de beste wedstrijd uit mijn carrière reed. Ik wil iedereen bedanken voor de vele hartelijke reacties die ik heb gehad en Anna feliciteren met haar Olympische titel. Wij waren vandaag, met ook Marianne en Ellen een supersterk team." 

 

Vanuit haar Oricle-AIS ploeg reageerde  haar Australische ploeggenote Gracie Elvin, die ook aan de wegwedstrijd van Rio deelnam, geëmotioneerd. ,,Ze is een van mijn beste vriendinnen en mijn teammaatje in onze ploeg. Ik heb haar niet zien liggen, omdat de ambulance haar al had meegenomen. Ik ben met mijn gedachten bij haar. Wat we hebben gehoord, is dat ze redelijk oké, maar veel meer weet ik helaas ook nog niet. We wachten hier met onze telefoons in de hand en kunnen alleen maar bidden dat ze echt oké is. Annemiek is een van de meest positiefste in ons team. Ze is dit seizoen mijn grootste fan geweest en gaf mij veel vertrouwen. Soms kwam ze gedurende een wedstrijd naast mij rijden en zei dan: ,,' Hey man', je bent vandaag een van de besten en kan de wedstrijd winnen. Dat vind ik dan geweldig van haar. Ze is ook echt super sterk." 

 

Later meer. 

Label:

Rio 2016