• Mitchelton-SCOTT

Van Vleuten tweede in eerste serieuze bergetappe (Update)

WAGENINGEN De Giro Rosa, de Giro d'Italia voor vrouwen is inmiddels gevorderd tot de zesde etappe. Tot nu toe was het parcours vrij vlak, maar aan het slot van de etappe van vandaag (woensdag) zal er voor de eerste keer serieus geklommen moeten worden. Voor Annemiek van Vleute, die haar zinnen heeft gezet op de eindzege en dus de roze leiderstrui, neemt de spanning dan ook toe. De  etappe van gisteren (dinsdag) was nog een soort overgangsetappe, die nu eens niet in een massasprint eindigde, wat bij de vorige drie etappes wel het geval was. Er bleven drie rensters vooruit, waarna de Amerikaanse Ruth Winder uiteindelijk de zege voor zich opeiste. Van Vleuten zat constant goed van voren en finishte in de eerste groep achter de drie koploopsters. In de eerste serieuze bergetappe, die vandaag (woensdag) op het programma stond liet de Wageningse wielertopper zich direct gelden. Achter ploeggenote Amanda Spratt die solo naar de zege reed, legde van Vleuten belsag op de tweede plaats.

Dick Martens

,,Het was weer een hete etappe, met één klim erin", aldus de Wageningse gisteren na afloop van de vijfde etappe. ,,Die was best wel lastig, maar er werd niet veel en hard doorgetrokken. Ik verwachtte eigenlijk veel van Elisa Longo-Borghini, aangezien zij hier vandaan komt. We waren dan ook echt gefocust op haar. Ze viel wel een paar keer aan, waaronder nog in de afdaling, maar het richtte niet veel uit en er waren er ook drie weg. Die meiden zijn niet zo gevaarlijk voor het klassement, dus op zich hebben we goede zaken gedaan."

TRICKY Het was voor Van Vleuten op de eerste plaats om goed op te letten en geen tijd te verliezen. ,,Amanda Spratt en ik zaten netjes in de eerste groep die ontstond na de eerste klim. Ons team deed een super goede lead-out richting die beklimming, om ons goed te positioneren. We waren daardoor ook geen moment in de problemen. Het is altijd wel 'tricky' in een rit als deze, dat je niet achterin raakt."

BERGRIT Maar er dient niet alleen opgelet te worden in de Giro Rosa. Ook de vochtbalans is met het warme Italiaanse weer erg belangrijk. ,,Ik heb vandaag ook weer een bidon of tien op." Vandaag (woensdag staat de eerste bergrit op het programma. ,,Dan wordt het spannender. We finishen bergop na een tien kilometer lange klim. We zijn die  klim ook met de ploeg wezen verkennen. Hij is niet zo heel steil, maar het is wel spannend wat er gaat gebeuren.",

ROZE En spannend werd het zeker, maar het leverde ook succes op voor zowel van Vleuten, maar zeker ook voor ploeggenote Amanda Spratt. Haar Australische ploeggenote legde na een fraaie solo beslag op de zege en mocht als beloning ook nog eens de roze leiderstrui aantrekken.. Van Vleuten was de beste van de achtervolgers en kwam op een achterstand van dertig seconden over de finish. Dit is een heel mooie dag voor ons team", aldus een blije van der Vleuten na afloop van de zware etappe. ,,We worden eerste en tweede, waarmee we gewoon heel goede zaken hebben gedaan. Het doel was om te kijken wat er vandaag al mogelijk was. Daarbij wilden we niet helemaal tot het gaatje gaan, maar als er wat mogelijk was, dan zouden we ervoor gaan. En dat bleek te kunnen."

KLIMTIJDRIT De eerste verschillen zijn nu dus gemaakt en het lijkt erop dat ruim tien rensters bij de betere klimmers horen. Donderdag zal daar nog meer duidelijk in worden. Dan staat namelijk een loodzware klimtijdrit op het programma. ,,Dat is een soort Alpe d'Huez. Hij heeft evenveel hoogtemeters en is ook ongeveer even stijl. Ik verwacht dat de tijdverschillen dan best wel groot worden. Het wordt mega zwaar, maar na vandaag kijken Amanda en ik er denk ik beiden met veel zelfvertrouwen naartoe."  Spratt is de nu de nieuwe leidster in het algemeen klassement. Van Vleuten, die nog wel de Amerikaane Ruth Winder voor zich moet dulden, volgt op 33 seconden op de derde plaats.