• OLAF KRAAK
  • Foto: Marianne Vos
  • Foto: NOS
  • Foto: Annemiek van Vleuten

Van Vleuten toeschouwer bij judotoernooi en geeft eerste interview (Update/Foto's)

WAGENINGEN Na een aantal ellendige dagen, probeert Annemiek van Vleuten uit Wageningen nu weer wat te genieten op de Olympische Spelen in Rio. De wielrenster kwam zondag hard ten val in de wegwedstrijd en lag enkele dagen in het ziekenhuis. Maar nu ze daaruit is ontslagen, kan de aandacht ook weer naar sport. Zo was ze vandaag samen met Marianne Vos bij het judotoernooi en ook bij het baanwielrennen. Veel Nederlands succes was daar trouwens niet te zien, Henk Grol en Marhinde Verkerk werden in vroeg stadium uitgeschakeld, ook de baanwielrenners waren niet succesvol.

 

LIEF Ook gaf de Wageningse bij de NOS haar eerste interview na haar dramatische valpartij en nadat ze het ziekenhuis had mogen verlaten. Ze blikte, soms emotioneel, terug op het voor haar zo noodlottige moment, ging ze in op haar blessure, de verwerking en de gouden medaille van teamgenootje Anna van der Breggen. ,,Het is heel confronterend dat juist Anna (van der Breggen, red.) met 'mijn' medaille staat. Het was makkelijker voor mij geweest als daar iemand uit Costa Rica of Brazilië had gestaan. Dan word ik er de komende tijd niet meer aan herinnerd."

Verbitterd is ze zeker niet. ,,Anna stuurde zelfs een heel lief audioberichtje." Vervolgens kwamen de tranen. ,,Ze hoopte dat ik ook een beetje kon genieten van haar gouden medaille. Dat was heel lief."

 

EXCELLEREN PLUS PLUS Tijdens haar rit was het voor haar duidelijk dat ze op weg was naar een historiosche gouden medaille. ,,Ik was waanzinnig goed. Beter dan ooit. Dit was excelleren plus plus. De overtreffende trap. Ik kon niet alleen aanklampen bergop, maar kon zelfs aanvallen. Daar heb ik vriend, vijand en mezelf mee verrast."

 

NAAR HUISInmiddels heeft ze, samen met ploeggenote Marianne Vos, woensdag, haar valpartij voor het eerst terug gekeken. ,,Dat was een lastig moment. Zelf kan ik me er niks meer van herinneren. Het enige wat ik nog weet is dat ik een super-race reed. Maar na het zien van de beelden begrijp ik pas wat voor een impact dat gehad heeft op mijn moeder en familie. Dat was wel schrikken."

Van Vleuten hoopt morgen (vrijdag) naar huis te mogen vliegen. ,,Ik wil zo snel mogelijk naar huis. Zo snel mogelijk hiervandaan. Dan ben ik zaterdag thuis. Ik hoop wel dat men mij met rust zal laten. Dat respecteert. Ik heb de tijd voor mijzelf nodig om alles te kunnen verwerken."

 

Label:

Rio 2016