• Annemiek van Vleuten werd zondag voor de tweede keer op rij de winnares van de Giro Rosa. Bij terugkeer in Wageningen kon ze over de roze loper naar binnen.

    Dick Martens
  • In Ede won Annemiek van Vleuten onlangs het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Dat 'titeltricot' kreeg inmiddels gezelschap van de zondag gewonnen Roze trui.

    Dick Martens

Van Vleuten toch van start in La Course en in Nederlandse criteriums

WAGENINGEN Dat Annemiek van Vleuten de grote winnares was van de Giro Rosa is inmiddels wel bij wieler minnend Nederland en ver daarbuiten bekend. Natuurlijk vormt Wageningen daarop geen uitzondering. De roze loper ligt voor haar voordeur, er hangen roze ballonnen en ook hangt haar tweede roze trui inmiddels naast de onlangs in Ede veroverde nationale kampioenstrui. Lang zal de Wageningse niet van die ambiance kunnen genieten, maar dat is het leven van een gelouterde en succesvolle professional. Van Vleuten staat vrijdag 19 juli toch aan de start bij La Course, om vervolgens door te vliegen naar Tokyo. Dan keert ze weer terug naar Nederland om een drietal criteriums te gaan rijden.

Dick Martens

PLEKJE VRIJ ,,In eerste instantie zou ik La Course niet rijden, omdat die wedstrijd tegelijk gepland stond met onze verkenning van het parcours in Tokio", licht ze op haar website toe. ,, Het plan lag er al en mijn ploeg had de selectie al rond voor La Course. Gisteren (maandag) hoorde ik echter dat de ploeg toch nog een plekje voor me heeft ingeruimd. Daar ben ik wel heel blij mee, want het is toch speciaal om het nummer 1 op te spelden. Helemaal als winnares van de laatste twee jaar."

TEAM Een jaar geleden won van Vleuten, door net voor de finish alsnog Anna van der Breggen te achterhalen. De beelden gingen toen de hele wereld over. ,,Het spektakelstuk van vorig jaar overtreffen zal lastig worden. Ik ga er echter wel voor om samen met het team wat moois te laten zien. Het is ook mooi om opnieuw aan de start te staan met Amanda Spratt. Met haar hebben we ook een sterk ijzer in het vuur."

LASTIG Hoewel het parcours minder klimmen bevat dan de vorige editie, dient er wel degelijk geklommen te worden. Van Vleuten vergelijkt de '2019-editie', met een Ardennen-klassieker. ,,Dus wel degelijk lastig. Er gaat zeker geen sprinter winnen, maar een klimmer met 'een punch' als Marianne Vos kan er wel winnen. Ik denk dat het een interessante koers wordt. Een beetje vergelijkbaar met de Strade Bianche, waar je ook ziet dat zowel klimmers als renners met een punch kunnen winnen."

CRITERIUMS Na de Franse uitdaging gaat de reis richting Tokyo. ,,Daar ga ik samen met Anna van der Breggen en Chantal Blaak het Olympische parcours verkennen. Vervolgens keren we volgende week dinsdag weer terug. Dan heb ik een paar dagen geen wedstrijden, voor ik een aantal criteriums ga rijden. Op 29 juli rijd ik 'Daags na de Tour' in Boxmeer, op 31 juli de Acht van Chaam en op 5 augustus de Draai van de Kaai in Bergen op Zoom. Het is erg leuk om ons in die criteriums aan het Nederlandse publiek te kunnen laten zien."