• Dick Martens

'Unieke locatie is een cadeau'

WAGENINGEN De Wageningse Bergrace is een loopevenement dat zijn sporen inmiddels al lang heeft verdiend. In 1984 was 'de geboorte' van de eerste editie. Destijds nog een uitdaging die lopers en loopsters voerden vanuit Stadion De Wageningse Berg, om ruim 16 kilometers later te finishen bovenop de Rhenense Grebbeberg te finishen in Ouwehands Dierenpark. Allerlei varianten passeerden inmiddels de revue, constant slaagde de organisatie erin om vernieuwend te zijn, wat ook de kracht is om te kunnen overleven in het woud van lopen, loopjes en runs die als paddenstoelen uit de grond schoten, maar vaak even snel weer van de loopkalender verdwenen. De Bergrace staat er echter nog steeds op, die viert op 10 maart, met de tweede editie van de Bergrace ALLES-IN-ÉÉN, haar 35e verjaardag.

Dick Martens

VERRASSING Bij een verjaardag horen cadeaus en verrassingen. Een van de cadeaus moet de deelname van veel enthousiaste mensen zijn, maar daarop vooruitlopend werd de eerste verrassing al door de organisatie in de armen gesloten. Hans Burgersdijk, initiator van het eerste uur, legt met 'de verrassing' op de achtergrond uit hoe die tot stand kwam. ,,Bij de eerste editie werd er gestart in de voortuin van studentenvereniging W.S.R. Ceres, aan de Generaal Foulkesweg en legden de deelnemers de eerste meters af over het 5 Mei plein en langs de gracht en via de dijk naar en over de Wageningse Berg. Maar we konden daar op 10 maart niet terecht. Dat was een streep door onze rekening, maar na wat nadenken en brainstormen ben ik 'gewoon' hier bij het Fletcher Hotel De Wageningsche Berg naar binnen gestapt. Ik heb ons concept toegelicht en al snel kwamen we tot elkaar en wordt onze start- en finishlocatie gesitueerd op één van de mooiste plekken van Wageningen en verre omgeving."

CADEAU Burgersdijk doelt op het hoogste punt van de Wageningse Berg. ,,Voor het hotel met een geweldig uitzicht richting de Betuwe. Dat is echt een cadeau voor ons. Een droomlocatie. Ook nieuw is dat er nu ook door kinderen gelopen kan worden. Ook zij maken op die manier kennis met het Bergparcours. Wij noemen het voor hen 'de Uitdaging'. De langere afstanden (6, 7 en 8,3 kilometer) is een combinatie van een bosloop, een stratenloop, een loop over een bergrand en door een uniek park, over de Rijndijk, een trailrun."

Voor de deelnemers zijn er ook cadeaus, niemand gaat met lege handen naar huis. ,,Nee, zeker niet, want het startnummer is een prachtige herinnering. Met als achtergrond de trappen van de Wageningse Berg en je eigen naam, bevat het ook een zogenaamde prestatiebalk, waarop je je prestatie kan invullen. Je kunt het vervolgens als 'collectors item' bewaren of zelfs inlijsten. Iedere deelnemer ontvangt naast een foto, ook nog eens een sportieve zonnebril. Voor de kinderen zijn er sportsokken. En voor iedereen ook nog een smaakvolle attentie bij de finish, in de vorm van een biologische prei, aangeboden door Zorgboerderij en Landwinkel De Hoge Born in Wageningen, het goede doel van de Bergrace. Het wordt dus zeker een mooie verjaardag."

Voor meer info: www.bergraceallesineen.nl