• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Tiental WAVV knokt zich naar nacompetitie-finale

WAGENINGEN WAVV is nog altijd eersteklasser. Dat dankt de ploeg van trainer Ronald Lieftink aan de winnersmentaliteit die in de nacompetitie ten toon wordt gespreid. Dit was vorige week in de confrontatie met DCS al het geval. Toen werd er in Wageningen met 3-2 gewonnen, maar zeker ook maandagmiddag in Elst, tegen thuisploeg Spero. Bij rust had Ruben Rip de Wageningers al naar een 1-0 voorsprong gekopt, maar de doelpuntenmaker kreeg na een uur spelen de rode kaart voorgehouden, omdat hij in een reflex met zijn hand een Elster doelpoging onschadelijk gemaakt. Tot zijn opluchting pareerde doelman Jari van de Peppel met een geweldige reflex de prima ingeschoten strafschop. Maar de Wageningse 'vechtmachine' slaagde er in het resterende halfuur de miniem voorsprong over de streep te trekken. Dat betekent dat WAVV volgende week zondag, op neutraal terrein en met de Zweef als tegenstander, in de nacompetitie-finale het eersteklasser schap definitief veilig moet gaan stellen.

Dick Martens

Beide ploegen begonnen op het zonovergoten en goed bezochte Sportpark de Pas in Elst nerveus aan hun tweede 'finale'. In het eerste kwartier gebeurde er niets nomenswaardig, vervolgens waren het de gasten die het eerst wat aanvallende acties lieten zien, maar zowel Ruben Rip, alsook Mike Molenaar zagen hun doelpogingen stranden in schoonheid. Zij zagen vervolgens hun ploeggenoot Youssef Atibi strompelend het strijdtoneel verlaten. De ongelukkige verdediger werd vervangen door Amir Banzadeh. ,,Ik had eigenlijk verwacht in de basis te staan", aldus de invaller na afloop. ,,Maar de trainer maakte een andere keuze. Die respecteer ik. Gelukkig kon ik vanmiddag toch nog mijn bijdrage aan de overwinning leveren."

GENADELOOS Na een half uur kwam WAVV, in die fase van de wedstrijd ook zeker verdiend, op voorsprong. Middenvelder Marco van Rooijen 'slingerde' een vrije trap richting tweed paal, waar Rip koppend een inschattingsfout van Spero-doelman Jamie Dekkers, genadeloos afstrafte (0-1). Omdat de lat verder WAVV-succes in de weg stond en Spero ook geen potten kon breken, bleef de 0-1 stand ook bij het rustsignaal van scheidsrechter Kuiper op het scorebord.

PENALTY-MOMENT In het tweede bedrijf ging WAVV op jacht naar de beslissing. De kansen waren er direct, maar zowel Kevin van Woerkom en Marco van Rooijen troffen de benen van de Elster sluitpost. Wat volgde was 'het penalty-moment' in het andere strafschopgebied. Nadat eerst doelman van de Peppel nog redding kon brengen op een venijnige Spero-inzet, was hij bij de rebound kansloos, maar kreeg hij op de doellijn 'hulp' van aanvaller Rip. ,,Ik reageerde in een flits", verontschuldigde 'de dader' zich. ,,Je wil koste wat kost dat doelpunt voorkomen. Gelukkig stopte Jari de penalty geweldig."

OUDE BEKENDE En dat was zeker niet eenvoudig. De bal werd hard en redelijk zuiver ingeschoten, maar katachtig gestopt door de lange doelman. ,,Ik voelde dat de bal daar zou komen. Maar ik stond ook op de lijn met de gedachte, 'die bal gaat er echt niet in'. Dan moet je wat keepersgeluk hebben en dat had ik gelukkig vanmiddag." Wat volgde was een stormloop van de thuisclub, maar niet echt met een plan. De ballen werden snel en hoog het Wageningse strafschopgebied in gepompt, maar daar torende aanvoerder Mike Jansen telkens hoog boven de Spero-luchtmacht uit, om al die aanvallen onschadelijk te maken. Hoewel er toch nog wat 'schrikmomentjes' waren bezweek de rood-groene verdedigingsmuur niet meer en kan de ploeg zich gaan opmaken voor 'de derde finale', nu met De Zweef als tegenstander. Geen onbekende voor WAVV. ,,Zij zaten ook bij ons in de competitie", legt Lieftink uit. Thuis wonnen we met 3-2 en uit verloren we met dezelfde cijfers. Maar volgende week wordt het natuurlijk een andere wedstrijd. Weer een slijtageslag, net als vandaag."

VERTROUWEN De winnende trainer was trots op zijn ploeg. ,,Het was niet makkelijk, maar ik vond ons wel beter voetballen. We kregen ook de beste kansen en hadden het ons, als we wat scherper waren geweest en een tikje meer geluk hadden gehad, wat gemakkelijker kunnen maken. Zeker na rust kregen we daar de mogelijkheden voor. Maar we hebben gewonnen en daar ging het natuurlijk om. Winnen geeft vertrouwen en dat nemen we mee naar volgende week. Dat doet De Zweef natuurlijk ook, dus spannend zal het opnieuw gaan worden, maar wij gaan met een goed gevoel en een goede ploeg die confrontatie aan."