• De Thaise Salakthip Ounmuang won bij de meisjes de strijd om de Windmill Cup.

  Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Toernooidirecteur Arjen Knulst feliciteert Salakthip Ounmuang met haar overwinning.

  Dick Martens
 • Winnares Salakthip Ounmuang analyseert haar winstpartij met succescoach Pairin Panjasilpa.

  Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Het Nederlandse talent Kyvan Rietkerk in actie in de finale.

  Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Bij de jongens won het Belgische talent Andre Megrabian de Windmill Cup. In de finale was hij net wat sterker dan zijn Nederlandse tegenstander Kyvan Rietkerk.

  Dick Martens

Tennistalenten laten liefhebbers smullen bij finales Windmill Cup

OOSTERBEEK Het ging vrijdagavond bij de organisatie van de Windmill Cup, voorafgaand aan de finales die zaterdag op het programma stonden, niet alleen over tennis. De buienradar werd veelvuldig geraadpleegd. Die kondigde aan, dat de hemelsluizen zaterdagmiddag volledig zouden opengaan boven Sportpark Hartenstein en de tennisbanen van OTV. Daarom werd besloten de finalepartijen te verschuiven naar de zaterdagmorgen. Dat pakte goed uit. De meisjes- en jongensfinales konden onder prima omstandigheden worden afgewerkt. De finalisten hadden gelukkig geen last van een ochtendhumeur en boden de vele tennisliefhebbers, die het centercourt omzoomden, tennisspektakel van de bovenste plank. Of 'we' de talenten in de toekomst ook terug blijven zien is geen garantie, maar de potentie was er wel degelijk. Uiteindelijk ging de Windmil Cup bij de meisjes naar de Thaise Salakthip Ounmuang. Bij de jongens was het Belgische talent Andre Megrabian sterker dan zijn Nederlandse opponent Kyvan Rietkerk.

Dick Martens

POSITIEVE UITSTRALING Op de verregende zaterdagmiddag na keek toernooidirecteur Arjen Knulst terug op een 'geweldige' tennisweek. ,,We hebben even wat moeten improviseren, maar het is uiteindelijk allemaal goed gekomen. De talenten hebben zich geweldig gemanifesteerd, ook hebben zij kunnen tennissen onder flinke publieke belangstelling. Bij alle onderdelen was het druk. Gedurende de week was het weer om te tennissen prima, ook de nevenactiviteiten, zoals bijvoorbeeld de KidsDay en het bezoek van de ouderen uit de Gemeente Renkum waren hoogtepunten. Ik ben dan ook erg tevreden, met dank overigens aan al die vrijwilligers, die deze week zeker ook hebben gedragen. Het gebeurde allemaal met een glimlach. Dat krijgen we ook terug van coaches en deelnemers. Dat maakt je dan ook trots. Want zo zijn we als organisatie ook begonnen: 'Gastvrijheid en ten dienste staan van spelers en coaches. En dat is nu voor het tweede jaar gelukt. Een stimulans om door te gaan. We hebben de organisatie, in combinatie met hoofdsponsor Duno Air, voor drie jaar, maar ik denk en verwacht, zeker gezien alle reacties, dat we het organiseren van dit toernooi veel langer mogen doen. Maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van de financiering. Dus we moeten na volgend jaar wel op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, maar gezien de positieve uitstraling die het toernooi nu al heeft, kan ik mij niet voorstellen, dat we die niet gaan vinden."

OPEN DOEKJES Ook over het niveau was Knulst goed te spreken. ,,We hebben echt geweldig tennis gezien. Gedurende de hele week en je zag het net ook in beide enkelspel-finales, werd er mooie strijd geleverd. Dat werd door het publiek ook veelvuldig beloond met 'open doekjes'. Ik hoop dan ook oprecht, dat de kinderen zich blijven ontwikkelen en we later nog eens kunnen zeggen: 'Hé, die speelde ook nog op 'ons' Windmill Cuptoernooi."

GROOT TALENT Een van die toekomstige wereldtoppers zou best eens Salakthip Ounmuang kunnen worden. Het Thaise talent en deel uitmakend van de Aziatische selectie, rekende met 6-1 en 6-2, gedecideerd af met haar Egyptische leeftijdsgenootje Jermine Sherif. Dat vindt ook haar coach, de 29-jarige Pairin Panjasilpa, die zelf op hoog niveau heeft getennist en momenteel, naast het coachen van tennistalenten nog deel uitmaakt van het professionele Thaise Beach tennisteam, waarmee ze hoog op de wereldranglijst staat. Zij reist met haar pupillen, vijf meisjes en zes jongens, momenteel door Europa langs de vijf grand slam jeugdtoernooien die de Young Stars Association jaarlijks organiseert voor topspelers en speelsters tot en met 14 jaar. Parijs, Nantes, Oosterbeek, Keulen/Düren en Hasselt zijn de speelsteden. Terwijl haar winnende pupil de 'cooling down' na haar gewonnen finale afwerkt, geeft zij een inkijkje in haar wereld en in die van haar pupillen. ,,Salakthip is een groot talent. In Parijs speelde ze al de halve finale en nu was ze dus winnend finaliste. Ze traint zes dagen per week, maar niet meer dan twee uur per week, want ze gaat gewoon naar school. Daarna moet ze nog twee uur reizen om de trainingen te kunnen bezoeken. Ze is heel gedisciplineerd en makkelijk. Ook gedurende de tour. Ze mist het thuisfront niet echt, heeft veel plezier met haar teamgenoten en bij haar gastgezin. Het is een familie met een Thaise achtergrond, dat is fijn voor haar en haar teamgenoten."

SUCCESCOACH De coach is ook zeer uitgesproken als het over de kans, dat haar topper in spé ook daadwerkelijk de top zal gaan halen. ,,Waarom zou ze die top niet gaan halen? Ik geloof zeker in haar kansen dat te bereiken. Ik denk dat ze voor haar 18e (Ounmuang is nu nog 14 jaar) al de top 300 zal gaan bereiken. We hebben momenteel een Thaise top 100 speler, Kam Khan, waar Salkthip al regelmatig mee traint." Ook over het 'Oosterbeekse' toernooi is ze erg tevreden. ,,Ik was hier vorig jaar ook al. Ik was de coach van onder andere Alexandra Eala uit de Filipijnen. Zij won het toernooi." Een echte succescoach dus. Ze straalt bij die benaming, vouwt de handen samen en spreekt haar dank uit voor die mooie woorden. Maar al snel gaat het weer over de winnares. ,,Haar sterke punt is haar forehand, maar ze is ook gewoon een slim meisje en nu al tactisch heel sterk. Ze is op en buiten de baan erg ontspannen. Ook daar trainen we op. Voor en ook na de wedstrijden doen we bijvoorbeeld meditatieoefeningen. Ook een goede warming up en cooling down dragen bij aan haar succes."

AIRBORNE MUSEUM De overwinning gaat, samen met het team op een bijzondere wijze 'gevierd' worden. ,,We gaan met zijn allen naar het Airborne museum, hier vlakbij." Zelf maakte ze vrijdag even een klein uitstapje naar Amsterdam. ,,Daar wilde ik heen. Echt een geweldige stad. Ik hoop daar nog een keer naar terug te kunnen. Heel graag ook met Salkthip, dat zou leuk zijn. Dan zal ze ook weer op tour gaan, maar dan in het toernooi voor speelsters onder de 16 jaar. Evenals dit jaar, waar ze al in Tsjechië en in Parijs, onder de Eiffeltoren speelde, gaat ze dan ook weer toernooien spelen. Daarin wordt ze financieel gesteund door de Thaise tennisbond en de Singha Company. We blijven hard werken om de top te gaan halen."

DROMEN Van die top dromen natuurlijk ook de finalisten bij de jongens, Andre Megrabian en Kyvan Rietkerk. Ook zij schotelden de toeschouwers een prima finalepartij voor. Daarbij toonde Megrabian zich uiteindelijk de sterkste (setstanden: 6-2 en 6-4). ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld", aldus Rietkerk. ,,Ondanks het feit, dat ik door veel mensen wordt gecomplimenteerd met mijn goede spel. Nu ven verwerken en dan weer vol goede moed naar de volgende toernooien." Bij de prijsuitreiking, verricht door Steven Bannink, ook deel uitmakend van de Windmill Cup-organisatie kon de verliezend finalist toch weer lachen en nam hij dankbaar de prijzen in ontvangst.

Voor meer uitslagen (onder andere van de dubbelfinales en het rolstoeltennis): www.windmillcup.com