• Op de banen van tennisvereniging OTV in Oosterbeek wordt nog tot en met 20 juli gestreden om de Windmill Cup.

  Dick Martens
 • Toernooidirecteur van de Windmill Cup is Arjen Knulst.

  Dick Martens
 • Er zijn deelnemers uit maar liefst 56 landen in Oosterbeek aanwezig.

  Dick Martens
 • Toernooidirecteur Arjen Knulst (midden) ontving zondagmiddag de deelnemers persoonlijk.

  Dick Martens

Strijd om Windmill Cup van start gegaan in Oosterbeek

OOSTERBEEK Terwijl Roger Federer en Novak Djokovic zondagmiddag de strijd met elkaar aangingen op het prestigieuze grastoernooi van Wimbledon, werd er op Sportpark Hartenstein in Oosterbeek een start gemaakt met het jeugdtoernooi om de op dat niveau zeker ook gewilde Windmill Cup. Niet zomaar een toernooi, want diezelfde Federer, maar ook andere inmiddels wereldtoppers als een Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga en Maria Sharapova speelden in hun jonge jaren allemaal in de junior tour, onderdeel van de Windmill Cup, waar tot en met zondag 20 juli op de banen van OTV in Oosterbeek gestreden gaat worden.

Dick Martens

De zondag staat in het teken van kwalificatiewedstrijden, het ontvangen van de diverse deelnemers en hun coaches en de aankomst van de spelersbus met de spelers die in het kader van The Young Stars Tournaments, vanuit Parijs, waar gestreden werd om de BNP Paribas Cup, naar Oosterbeek komen. Daarna volgen voor de jeugdige talenten nog toernooien in het Franse Nantes, in Keulen (Duitsland) en in Hasselt (België) op het programma staan.

UITDAGING ,,We krijgen ruim 160 spelers en speelsters op de banen", legt toernooidirecteur Arjen Knulst uit. ,,Een mooie uitdaging waar we naar uitkijken. De Windmill Cup is een categorie 1 toernooi van de Tennis Europe Junior Tour voor spelers tot en met 14 jaar en ITF Grade A toernooi voor rolstoeltennissers tot en met 18 jaar. Vorig jaar waren we al getuige van echt toptennis met mooie winnaars en dat zal ook dit jaar ongetwijfeld weer gaan gebeuren."

PUNTJES OP I Maar voor het zover is, is er voor zowel Knulst en 'zijn' vrijwilligers nog wel het nodige werk te doen. Constant wordt de toernooidirecteur bestookt met vragen, over de huisvesting, het speelschema, de catering of het ophangen van de vlaggen. ,,Dat hoort er natuurlijk ook bij, maar alles wordt of is inmiddels al opgelost. Nog even de laatste puntjes op de i zetten en dan kan de sportieve strijd gaan losbarsten."

56 LANDEN Ondertussen wordt er op de diverse gravelbanen getraind, maar ook gestreden om de laatste plaatsen, die recht geven op deelname aan het hoofdtoernooi, dat maandagmorgen om 9.00 uur van start gaat. Dan gaan deelnemers uit maar liefst 56 landen uit alle werelddelen proberen om op zondag de finale te mogen spelen. Dat was bij de meisjes vorig jaar, de Filipijnse Alexandra Eala, die inmiddels fulltime bij de Rafa Nadal Academy op Mallorca, traint. Bij de jongens ging de finale tussen Rashed Nawaf uit Qatar en Juncheng Chang uit China. Het werd een thriller met Chang als uiteindelijk winnaar. ,,Op een dergelijk spektakel hopen wij natuurlijk dit jaar ook weer", blikt Knulst alvast vooruit."

MEER DAN TENNIS Maar er staat de komende week op- en rond de tennisbanen veel meer te gebeuren. ,,Want de Windmill Cup is meer is dan alleen tennis. ,,Zo zijn er bijvoorbeeld demonstraties Touchtennis en Padel, komen er ouderen uit de gemeente Renkum een kijkje nemen, zijn er woensdagmiddag allerlei sportactiviteiten voor kinderen. Ook krijgen spelers en coaches vouchers voor het Airborne Museum. Dat geeft het geheel toch ook een bijzondere en extra dimensie."

Voor meer informatie over het programma en de evenementen: www.windmillcup.com