• Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU

Stralend 'Renkums' Tulptoernooi bol van spelplezier en sportieve strijd

HEELSUM Vele malen pakten zich afgelopen week donkere wolken samen boven Sportpark Wilhelmina. Evenzovele malen gingen vervolgens de hemelsluizen open en veranderden de velden in een grote water- en modderpartij. Voor veel kinderen die al weken droomden van mooie acties, overwinningen en bekers, die zij voor 'hun' school in de wacht zouden gaan slepen, leek die droom door toedoen van de weergoden uiteen te spatten. Maar hoe anders was het op de vrijdag. De vrijdag van 'hun' Tulptoernooi. Ineens was daar de zon en werd het voor velen in dubbel opzicht een 'Goede Vrijdag', die bol stond van spelplezier en sportieve voetbal- en korfbalwedstrijden.

 

 

Dick Martens

In alle vroegte vulden zich de fietsenstallingen, liepen coaches zenuwachtig heen en weer ondertussen turend op hun spelerslijstje om te kijken of de selecties compleet waren. ,,De meesten hebben toch niet kunnen slapen en zijn blij als ze naar het sportpark kunnen gaan", aldus een leerkracht annex coach van de Airborneschool. Toch is er ook daar even een 'schrikmomentje', als haar een telefoon in handen wordt geduwd, om vervolgens te horen, dat er toch een speelster van de lijst moet worden gestreept: Ziek.

SCHOOLHELDEN Dan barst het spektakel rond 9.00 uur in volle hevigheid los. Het is de Champions League in het klein. Binnen de lijnen alles wat voetbal zo mooi maakt. Schitterende schijnbewegingen, mooie verdedigende acties en prachtige doelpunten, een enkele overtreding, wat kleine blessures en buiten de lijnen coaches die soms wanhopig, maar veelal meer dan tevreden zijn met de prestaties van de schoolhelden. Eén aspect hebben de 'Renkumse' toppers voor op hun Europese voetbalhelden namelijk het spelplezier. Dat spat er bij alle wedstrijden vanaf. Bij spelers en speelsters en zeker ook langs de dichtbevolkte lijnen, waar ouders en opa's en oma's meer dan trots de verrichtingen van hun kinderen en kleinkinderen vocaal begeleiden.

BIJZONDERE BEGELEIDING Ondertussen is er bij de 'buren' van de voetballers ook volop activiteit. Op het speelveld van DKOD hult de jongste jeugd zich in kleurrijke shirts om zich op te gaan maken voor het korfbaltoernooi. Na het welkomstwoord van DKOD voorzitter Michiel Hupkes en het oplaten van tientallen ballonnen, vliegen al snel de eerste ballen door de manden. De teams worden vakkundig begeleid en gecoacht door selectiespeelsters. Ook staan de wedstrijden onder even vakkundige leiding. Onder andere hoofdtrainster Margrita Budding, internationaal scheidsrechter Dick Hoegen en Jeroen van Brakel, trainer bij KV Wageningen hebben het coachen voor dit toernooi ingeruild voor de scheidsrechtersfluit.

 

KORFBALSCHOOL Na een reeks meer dan spannende wedstrijden wordt één ding meer dan duidelijk, dat het meeste korfbaltalent gezocht moet worden op de Vita Veraschool. Alle vier finalisten (groepen 3 en 4) waren teams van dè korfbalschool van Renkum. Uiteindelijk werden Vita Vera 3 en Vita Vera de grote winnaars van het in alle opzichten geslaagde scholieren korbaltoernooi 2015. Trost werden de grote bekers en een overheerlijke taart in ontvangst genomen en trots geposeerd voor de vele fotocamera's.

 

GERENOMMEERDE SCHEIDSRECHTERS Inmiddels waren ook de voetballers klaar met hun poulewedstrijden en maakten ook zij zich op voor de beslissende fase van het toernooi. Hard werd er gestreden om de finale te bereiken. Opluchting en trots als die ook nog eens werden bereikt. Even een traantje als dat net niet was gelukt, maar de mededeling dat er wel frites kon worden gegeten verzachtte het voetballeed al snel weer. De finales werden meer dan bijzondere wedstrijden. Zo stonden bijvoorbeeld in de finale bij de jongens van groep 5/6 twee teams van de Airborneschool tegenover elkaar, met twee gerenommeerde Redichem coaches in de begeleiding, namelijk hoofdtrainer Maarten Kerkhof en jeugdtrainer Roque Gutierrez Alonso. Door een doelpunt van Fin werd het team van Gutierrez Alonso uiteindelijk de winnaar.

 

ONGENAAKBAAR Bij de meiden groep 5/6 werd het combiteam van de Jac P Thijsse/Wegwijzer ongenaakbaar. De Wolhezense meiden van de Beatrixschool konden de grootste beker en de champagne als winnaressen groep 7/8 in ontvangst nemen. In de finale jongens groep 7/8 bleef het spannend tot het eind, met uiteindelijk de Vita Vera als winnaar. Zij wonnen de 'grote finale' met 3-2. Stoer ging de champagnefles van hand tot hand en werd er uitbundig feestend geposeerd voor de fotografen.

 

Daarmee kwam er een bruisend einde aan het in alle opzichten geslaagde Tulptoernooi 2015, waarbij meer dan duidelijke werd dat de Renkumse jeugd veel plezier haalt uit het sporten en ook nog eens veel talent herbergt. De slotconclusie was van Hans Kap, van Sportbuurtwerk Solidez, die samen met tientallen vrijwilligers terug kon kijken op een mooi toernooi. ,,Het is toch geweldig, dat je meer dan 600 kinderen blij kunt maken met sport. Daar doe je het toch allemaal voor. Dan verdien je ook dit weer. Toch?"