• Foto: Geb Kos
  • Foto: Geb Kos
  • Foto: Geb Kos
  • Foto: Geb Kos

Spannende remise Boomstra en Groenendijk in wereldtitelstrijd 

WAGENINGEN Jan Groenendijk zocht in de 11e partij om de Wereldtitel Dammen 2016 vergeefs naar zijn eerste zege. In een spannende hekstellingspartij leek de jonge Wageninger iets makkelijker te staan, maar genoeg voor de zege was zijn stelling niet. Roel Boomstra pakte zijn 15e punt nadat hij donderdag de wereldtitel greep. De stand in de tweekamp is 15-7 en 4-0 in overwinningen in het voordeel van Groninger Boomstra.

 

HEKSTELLINGSPARTIJ De kern van een hekstellingspartij is dat de vier zwarte schijven 15, 20, 24 en 25 meerdere witte schijven opsluiten. Tegenover die opsluiting staat een sterke witte centrumstand. Die principiële strijd wordt op topniveau regelmatig uitgevochten. Boomstra en Groenendijk hebben alle twee ervaring met het speltype. Boomstra speelde onder andere zo in 2012 tegen de Nederlandse grootmeester Pim Meurs.

Op de 26e zet hief Groenendijk de opsluiting op door dam te geven en vervolgens die dam weer af te pakken met een grote ruil. In het spel dat daarna ontstond bewoog Groenendijk zoveel mogelijk naar de korte vleugel van Boomstra om na enkele zetten opnieuw een hekstelling in te nemen.

 

 

Doordcat Groenendijk aan bleef dringen, bleef de stand spannend, maar het evenwicht werd niet verbroken. Op de 44e zet begon Boomstra aan een afwikkeling die Groenendijk niet afwachtte, met een remise tot gevolg.

 

Zaterdag is de 12e en laatste partij in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Om 16.30 uur volgt de prijsuitreiking.