• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Scheidsrechter Tom van Sichem boeit 'collega's' van Redichem

HEELSUM Het is deze week 'de week van de scheidsrechter'. Van 1 tot en met 9 oktober staat het uitspreken van waardering naar de scheidsrechter centraal, ook op de Nederlandse voetbalvelden. Alle 35.000 (assistent-)scheidsrechters in Nederland ontvingen vanuit de KNVB en ARAG een persoonlijk bedankje voor hun inzet. Zij maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten.  Ook werden er spelregelavonden georganiseerd bij amateurclubs, waarbij een scheidsrechter uit het betaald voetbal een presentatie geeft over de spelregels. Dat was maandagavond ook het geval bij Redichem, waar Tom van Sichem 'een kantine vol' scheidsrechters van die club een boeiende avond bezorgde.

 

Dick Martens

 

Redichem werd door de komst van Van Sichem beloond voor het feit, dat zij binnen de club veel jeugdige nieuwe scheidsrechters in hun midden hebben, die op de zaterdag actief zijn. Dat was de KNVB ook opgevallen.

 

AMBITIEUS Van Sichem (48) werd welkom geheten door Redichems jeugdvoorzitter Koen Beenen, waarna de eredivisie scheidsrechter zichzelf introduceerde. ,,Ik ben begonnen als voetballer, die zijn mondje nogal eens roerde tegen de arbitrage. Door een blessure was ik genoodzaakt mijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en ben ik de scheidsrechters cursus gaan volgen. Ik was wel ambitieus en dacht dat de Hoofdklasse voor mij het hoogst haalbare zou zijn. Maar bij de wedstrijden die ik floot kreeg ik goede beoordelen en mede daardoor in het betaalde voetbal terecht gekomen."

 

 

DEBUUT De inwoner van Almere debuteerde als scheidsrechter bij de wedstrijd FC Haarlem-FC Den Bosch op 10 november 2002 in het betaalde voetbal. Zijn eerste duel in de eredivisie was op 14 november 2003 het duel tussen NAC Breda en Willem II. ,,Dat was natuurlijk een hoogtepunt voor mij. Ik hoop dat ik nog een tijdje op dit niveau kan blijven fluite. Ik ben nog herstellende van een vervelende blessure, maar ben bijna zover, dat ik de fluit weer ter hand kan nemen. Naast het fluiten van wedsstrijden begeleid ik ook nieuwe jonge en talentvolle scheidsrechters en ben ik betrokken bij het project van de video-scheidsrechter. Afgelopen zondag was ik in dat kader nog betrokken bij de wedstrijd Ajax-FC Utrecht. En verder doe ik veel van dergelijke avonden zoals hier vanavond bij Redichem."

 

 

INTERACTIE Na de introductie was het tijd voor interactie met 'de zaal'. Aan hand van spelsituaties gaf van Sichem vervolgens iedereen de gelegenheid om zelf een overtreding te beoordelen door een gele of een rode kaart te tonen. Daarna werd er gediscussieerd waarom het nu rood of geel was. Hierbij bleek dat de meningen nogal verschillend waren. Ook bleek wel eens dat de scheidsrechter een verkeerde beslissing had genomen of een situatie op meerdere manieren was uit te leggen. Door middel van het ophouden van een gele of rode kaart kon worden aangegeven wat volgens de deelnemers de juiste beslissing was. Opvallend, zeker ook bij de enthousiaste 'spelleider', was de deskundigheid bij de Redichem-scheidsrechters en de manier waarop de situaties werden toegelicht. Jong- en oud mengden zich in de discussies, die levendig waren en aantoonden dat de club zich gelukkig mag prijzen met deze ambitieuze en enthousiaste scheidrechters.

 

 

DESKUNDIGHEID Ook hield van Sichem rekening met de wens van de arbiters, die zo ook hun persoonlijke clubliefde, naast die van Redichem hadden. Zij kregen wedstrijdfragmenten te zien van 'hun' club, zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en Vitesse. Hoewel het soms moeilijk was om toe te geven dat hun helden een gele of rode kaart moest worden voorgehouden, werd toch deskundig toegelicht, waarom zij deze beslissing zouden nemen. Na de pauze gaf van Sichem een inkijkje in het fenomeen 'video-scheidsrechter', vertelde wat over het project voetbal masterz. Dat is het spelregelbewijs voor voetballers Onder 17. De avond werd besloten met een spelregelquiz en kregen alle Redichem-arbiters een presentje van de club en nam Van Sichem afscheid, niet voor hij zijn bewondering had uitgesproken over het enthousiasme en de deskundigheid van de aanwezigen.