• Dick Martens

Renkumse Jackie Boogerd speelde 15 keer in Oranje

RENKUM Voetbalminnend Nederland is dezer dagen weer in de ban van de Oranje Leeuwinnen, de koosnaam voor het Nederlands vrouwen voetbalteam. Het keurkorps dient zich in twee duels met Denemarken te plaatsen voor de play-off finale, om zich op die manier te kwalificeren voor het WK dat in 2019 in Frankrijk wordt gehouden. De Nederlandse voetbalvrouwen spelen tegenwoordig voor volle stadions, daar heeft het veroveren van de Europese titel in eigen land natuurlijk veel aan bijgedragen. Dat was in het verleden wel anders. Daar kan Renkumse Jackie Boogerd over mee praten. Als speelster van RVW werd ze in 1984 geselecteerd voor Oranje en kwam vervolgens 15 keer in het fraaie Oranjeshirt in actie.

Dick Martens

Rondom en tijdens het duel van de Oranje tegen Denemarken in Breda, laat ze die periode nog eens de revue passeren. ,,We speelden inderdaad in Oranjeshirts, maar dat waren vaak de shirts die al gedragen waren door de mannen van Jong Oranje", lacht ze.

OPA Boogerd kreeg op haar vierde een bal van haar Engelse opa en vanaf dat moment wilde ze maar een ding: voetballen. ,,Mijn vader speelde bij CHRC, maar daar kon je toen als meisje niet terecht en daarom begonnen wij bij RVW. Daar bleek al snel dat ze talent had en via de meisjes en een mix-team speelde ze al snel in het tweede damesteam en ook al regelmatig in 'het eerste'. ,,We hadden een geweldig team en speelden echt goed." Boogerds talent bleef ook in Zeist niet onopgemerkt. ,,Ik trainde al wel eens mee, maar in 1984 kwam ik in de selectie en debuteerde ik op 21 november, op mijn 18de, in Waalwijk tegen Duitsland. Ik mocht na een half uur invallen voor Marjoke de Bakker. Teamgenoten waren onder andere Vera Pauw, Bep Timmer. en de huidige bondscoach Sarina Wiegman."

25 GULDEN Vervolgens hoorde ze tot de vaste kern van bondscoach Bert van Lingen en beleefde ze op 28 september 1985 een onvergetelijk moment. 'Invaller Boogerd knalt Belgische illusies stuk', kopte Het Gazet van Antwerpen. Bladerend in haar plakboek denkt ze nog eens terug aan dat duel. ,,Het was een belangrijke wedstrijd en ik begon op de bank. Na een uur, bij een 1-1 stand, mocht ik erin en scoorde al snel de 1-2. Die klap kwam België niet meer te boeven en wonnen we uiteindelijk met 1-3."

Haar Oranje-periode omschrijft de Renkumse als 'boeiend en een mooie ervaring', maar niet te vergelijken met nu. ,,Maar ik heb ook mooie tripjes gemaakt. Wij speelden vaak op amateurlocaties voor, als het meezat, een paar honderd toeschouwers. Wij kregen bijvoorbeeld 25 gulden reiskosten en nu spelen de speelsters met mooie contracten bij mooie clubs. Maar dat was toen. Ik vind het mooi om te zien hoe het vrouwenvoetbal en de belangstelling ervoor zich hebben ontwikkeld. Zoals vanavond hier in Breda goed was te zien. Bij vlagen goed voetbal, winst en een uitverkocht huis." In het voetbal keerde Boogerd niet meer terug. ,,Nee, mijn kinderen hockeyen bij WMHC. Daar train ik zelf de benjamins. Ook leuk om te doen., maar Oranje blijf ik wel supporteren hoor."