• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Prima seizoensouverture Vitesse

ARNHEM Vitesse is het seizoen 2017-2018 voortvarend begonnen. De Arnhemmers lieten in het met 13.921 toeschouwers gevulde GelreDome, geen spaan heel ban het bezoekende NAC uit Breda. Vooral voor rust was het de thuisclub die domineerde en door doelpunten van de nieuwelingen Thomas Bruns, Bryan Linssen en Tim Matavz meer dan verdiend met 3-0 leidde. In het tweede bedrijf was het voetballend weliswaar wat minder, maar de uiteindelijke zege kwam allerminst in gevaar. Nadat de bezoekers door een fraaie kopbal van Thierry  Ambrose nog even tegenstribbelden, was het slotakkoord weer voor de thuisclub, die de marge van drie voor het einde van de wedstrijd weer herstelde. Milot Rashica was uit een messcherpe counter trefzeker door de bal via de binnenkant van de paal achter NAC-doelman Andries Noppert te schieten en daarmee de eindstand op 4-1 bepaalde. Daarmee rekende Vitesse op overtuigende wijze af met de Bredase promovendus.

 

Dick Martens

 

Vitesse startte met maar liefst zes nieuwelingen in de basis elf. Zo maakten in de defensie doelman Remko Pasveer en rechterverdediger, de van Chelsea gehuurde Fankaty Dabo hun competitiedebuut in het geel-zwart. Op het Arnhemse middenveld deden dat Thomas Bruns en Thulani Serero en in de aanval maakten Bryan Linssen en sprits Tim Matavz hun eerste 'competitie-minuten'. En niet zonder succes. Het zestal speelde evenals de vertrouwde basisspelers een prima eerste bedrijf, waarbij er al snel een voorsprong genomen werd.

 

 

MOOI BEGIN Alexander Büttner, die op zijn vertrouwde linksachter positie geposteerd stond, ontving de bal van spits Tim Matavz en snelde vanaf de linkerflank naar voren. Zijn pass op Thomas Bruns was op maat en de van Heracles Almelo overgekomen middenvelder tikte binnen: 1-0. Voor de Almeloër een debuut om van te dromen. ,,Na twee minuten lag de bal er al in. Dat is natuurlijk fantastisch", aldus de middenvelder na afloop. ,,Mooier kan je bij een nieuwe club niet beginnen, denk ik. We speelden vervolgens een goede wedstrijd. Vooral de eerste zestig minuten. Het laatste half uur zakten we weliswaar wat weg, maar dat zijn dan weer leermomenten voor de komende wedstrijden."

 

 

DOELPUNT Het was de droomstart die de thuisclub nodig had. De snelle openingsgoal gaf vertrouwen en met de steun van het publiek werd 'de jacht op meer' ingezet. Na twintig minuten zorgde Bryan Linssen voor de verdubbeling van de score. Rashica gaf de voorzet en via Matavz kwam de bal voor de voeten van Linssen, die doelman Noppert kansloos liet. Ook Linssen was uiteraard blij met zijn doelpunt en de manier waarop zijn nieuwe club aan de competitie was begonnen. ,,We deden het ontzettend goed. Het was echt genieten. Zo je debuut maken is dan ook geweldig." Ruim tien minuten later was het opnieuw Rashica die aan de basis stond van een treffer. Met een loepzuivere assist bediende hij Matavz die schitterend raak kopte: 3-0.

 

 

ENTHOUSIAST PUBLIEK Ook na rust domineerde de thuisclub. Alleen stokte de doelpuntenmachine 'even'. Eerst was het Linssen die zijn kopbal gestopt zag worden en ging een prachtige volley van Navarone Foor rakelings voorbij de NAC-vesting. Het was voor de bezoekers het sein om toch nog wat van hun rentree in de eredivisie te gaan maken. Er volgde wat druk op de Vitesse-defensie en een treffer van Ambrose, maar verder liet de thuisclub het niet komen. De marge van drie doelpunten werd door Rashica weer worden hersteld (4-1) en zo kon vervolgens het enthousiaste publiek worden bedankt.

 

 

DRIVE Ook trainer Fräser was tevreden over de competitiestart van zijn ploeg. ,,Zeker een mooi begin. Ook als je kijkt naar de historie, die zoals ik heb begrepen, voor Vitesse vaak moeizaam was. Ook als je kijkt naar de eerste fase van de wedstrijd, denk ik dat we hele mooie dingen hebben laten zien. Dus absoluut positief. Je merkt daarbij, dat we een aantal mensen hebben die de drive naar voren hebben. Bijvoorbeeld Alex (Büttner) als back, die meer op de helft van de tegenstander heeft gespeeld, dan dat hij verdedigend in actie moest komen. Je ziet ook duidelijk een lijn in onze opbouw, dus al met al zeer tevreden over de eerste fase van de wedstrijd."

 

 

VERBETERPUNTEN Natuurlijk zag de trainer ook dingen die nog verbeterd kunnen worden. ,,Dat heb ik de ploeg ook meegegeven. Ik heb ze een compliment gemaakt voor hoe zij de eerste fase hebben gespeeld, maar de tweede fase en dan doel ik op het gedeelte vlak na rust, hielden we ons niet meer aan de gemaakte afspraken in onze opbouw. We werden slordiger en je zag misverstanden. Ik heb ze dan ook gezegd dat ze te veel energie hebben verspild aan zaken, zoals het achter de tegenstander aanlopen en het herstellen van slordigheden. Dat kunnen we ons niet veroorloven tegen de meerderheid van de ploegen in de eredivisie en straks 'Europees'. Uiteraard ben ik blij met deze overwinning, maar we zullen volgende week wel weer hetzelfde moeten brengen, want dan hebben we maar heel kort blij kunnen zijn."