• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Porto in slofase nog voorbij Vitesse

ARNHEM Vitesse speelde tegen de Portugese topclub ruim een uur een prima wedstrijd. De Arnhemmers kwamen na ruim een uur spelen door een doelpunt van middenvelder Lewis Baker dan ook verdiend op voorsprong. Tot ruim een uur spelen maakte de ploeg van de nieuwbakken trainer, Henk Fräser, ook een sterke indruk. Vervolgens ging het kaarsje uit en sloegen de Portugezen in de slotfase genadeloos toe. Door doelpunten van Jésus Corona en een benutte strafschop van Andre Silva pakten de mannen van trainer Nuno Espirito Santo alsnog de zege (1-2).

 

Dick Martens

 

In het zonovergoten, maar matig bezette GelreDome kwamen de Arnhemmers goed uit de startblokken. Maar ook de Portugese gasten wensten er wel degelijk een wedstrijd van te maken. Zij kregen zelfs de eerste echte kans. Maar de kopbal van de mee opgekomen verdediger Chidozie miste het doel op een haar. Toch was het Vitesse dat op voorspong kwam. Lewis Baker 'plaatste' de bal in de verre hoek en liet daarbij doelman Iger Casillas kansloos (1-0). Vitesse ging vervolgens op jacht naar de verdubbeling van de score. Maar de mogelijkheden die er voor Kelvin Leerdam en Valeri Qazaishvili waren misten het doel. Vlak voor rust leek het opnieuw Baker wel te lukken, maar zijn inzet teisterde het aluminium.

 

 

KAARSJE DOOFDE Na rust was het Porto dat de toon zette. Maar doelman Eloy Room was voor de Portugezen éen hinderlijke sta in de weg'. Toch leek een snelle uitval van Vitesse de verdubbeling van de score nu wel op te gaan leveren, maar de prachtige kopbal van Yuning Zhang belande op de lat. Met nog een kwartier op de klok 'ververste' Espirito Danto praktisch zijn hele elftal. Met de frisse inbreng wist de thuisclub zich echter geen raad. Terwijl bij hen juist het kaarsje doofde, gaven de Portugezen nog even gas. Dat was voldoende voor de overwinning. Na een corner werd de rebound feilloos door Jésus Corona binnen geschoten en kon scheidrechter Kevin Blom na een handsbal in het Arnhemse strafschopgebied van centrumverdediger Maikel van der Werff niets anders doen dan Porto een strafschop toekennen. Da Silva passeerde Room onberispelijk (1-2).

 

 

GOED VITESSE Ondanks de nederlaag was Fräser niet ontevreden. ,,Ik heb vanmiddag een uur lang een goed Vitesse gezien. Dat gaf mij een goed gevoel. Je speelt toch tegen een Europese topclub en die hebben we toch lang partij kunnen bieden. Ons niveau beviel mij dan ook meer dan uitstekend. We creëerden na de 1-0 zelfs kansen op de 2-0. Maar je ziet wel dat ploegen zoals Porto die veel Europese wedstrijden spelen verder zijn. Daarom zijn deze wedstrijden voor ons van levensbelang. Soms moet je dan maar accepteren dat je zo'n wedstrijd als die van vanmiddag dan nipt verliest."

 

 

BASIS ELF Op de vraag of hij vandaag 'de basis elf' binnen de lijnen had gebracht zei hij: ,,Ik heb die voor een groot deel in mijn hoofd. Wij als technische staf praten daar veel over. We zijn er nog niet helemaal uit. Het gaat dan over twee à drie posities. Maar daar gaan we de komende week zeker uitkomen."

Vitesse speelt volgende week op St. James Park tegen Newcastle United de laatste vriendschappelijke wedstrijd in aanloop naar het eerste eredivisieduel in Tilburg, met Willem II als tegenstander

 

Het tweede duel van de zaterdag, tussen PSV en FC Porto, werd vrijdag verboden door Herman Kaiser, burgemeester van Arnhem, uit voorzorg voor op handen zijnde rellen tussen PSV supporters die de confrontatie met de Arnhemse aanhang aan wilde gaan, afgeblazen. De organisator van de Fox Sports Cup, MatchIQ, besloot daardoor ook de winnaar en de prijsuitreiking te schrappen.

 

De opstelling van Vitesse: Room; Leerdam (84. Yeini), Kashia, Van der Werff, Ota (80. Kruiswijk); Nakamba, Vako, Baker; Rashica, Zhang, Foor (80. Van Bergen).