• Foto: Pluto

Pluto bouwt op talentvolle jeugd

WAGENINGEN Ook voor de basketballers van Pluto uit Wageningen staat er weer een nieuw seizoen voor de deur. De teams kijken daar ook nu weer naar uit. Terwijl het eerste herenteam bewust een stapje terug gaat doen, bloeit de jeugdafdeling en zal dat de basis vormen waarop verder gebouwd zal gaan worden. Bestuurslid Chris Jongboer laat zijn licht schijnen over 'zijn' club en concludeert dat prestaties natuurlijk worden omarmd, maar niet altijd het enige en absolute doel zijn.

Dick Martens

 

BELONING ,,Natuurlijk hebben we met ons mannenteam, toch het vlaggenschip van je vereniging, mooie jaren gehad", kijkt Jongboer nog even terug. ,,We hebben topbasketbal laten zien met enthousiaste jongens. En daar als vereniging van genoten. Nu er een aantal dragende spelers vertrokken is, hebben we besloten een stapje terug te doen. Jammer natuurlijk, maar wel de realiteit. Spelen in de Eerste Divisie is ook nog eens een dure aangelegenheid. Kortom een bewuste keuze om komend seizoen in de 2e Klasse B te gaan spelen."

De kurk waar ook Pluto op drijft is de gezelligheid. ,,Natuurlijk wil je met je teams ook presteren en dat doen we ook zeker. We hebben talentvolle 'aanstormende' jeugd, zowel bij de jongens als ook bij de meisjes. Er zijn al meerdere spelers en speelsters, die bijvoorbeeld in de Regioteams Arnhem/Nijmegen spelen. Het risico is natuurlijk dat je die talenten ook weer kwijt raakt aan de grotere clubs. Clubs waar ze op een hoger niveau kunnen gaan spelen. Maar als dat gebeurt, is dat ook weer een beloning voor je jeugdopleiding."

TOEKOMST Maar berusten is er niet bij. ,,We zijn nadrukkelijk bezig met de Pluto-toekomst. In ons plan 'Pluto 2020' willen we naar een stabiele en gezonde toekomst voor de club. Daarin hebben we onder andere opgenomen, dat er meer ouders van onze jeugdleden betrokken moeten gaan worden bij het wel en wee van hun kinderen en dan vooral in de begeleiding. Ook richten we ons op de samenwerking met clubs in de regio. Niet op het gebied van spelersuitwisseling, maar wel met bijvoorbeeld trainers. We willen successen delen, maar zeker ook problemen. Wij bestaan dit jaar 45 jaar, weliswaar geen jubileumjaar, maar we willen dit jaar opsieren door meer betrokkenheid te creëren. Daarbij hanteer ik vaak een quote van Dirk Kuijt: 'Alleen samen kunnen we elkaar sterker maken'."