• De oud-inwoonster van Doorwerth, Afrodite Zegers slaagde er met haar 'bootgenote', de ervaren Lobke Berkhout, zich in de 470-zeilklasse te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo.

    Collectie Afrodite Zegers

Zeilsters Zegers en Berkhout geplaatst voor Olympische Spelen 2020

DOORWERTH De 12e plek op het wereldkampioenschap 470 in Japan heeft het zeilduo Afrodite Zegers en Lobke Berkhout definitief een Olympische kwalificatie opgeleverd voor Tokyo 2020. Op de 4e racedag sloten Afrodite Zegers en haar 'bootgenote' Lobke Berkhout met een 10e, 11e en 15e plek hun klassement af op een 12e plaats. Daarmee hebben zij zich weliswaar niet kunnen plaatsen voor de medalrace die vrijdag werd gevaren, maar het Olympische ticket had het duo wel op zak. Afrodite Zegers-Kyranakou werd in Griekenland geboren, maar reisde met hulp van het Watersportverbond en NOC*NSF begin 2014 met haar Nederlandse paspoort naar Doorwerth, waar haar moeder al woonde.

Dick Martens

In een eerder interview met Hoog en Laag gaf ze aan nog regelmatig naar Doorwerth af te reizen. ,,Hoewel ik inmiddels in Scheveningen woon, om op die manier beter en vaker 'op het water' te kunnen trainen, ben ik nog regelmatig in Doorwerth. Mijn moeder en mijn broer wonen er nog altijd. Het is voor mij een ideale uitvalsbasis om na weer een hectische zeilperiode of lange buitenlandse reis mijn hoofd weer even helemaal leeg te maken."Dat zal waarschijnlijk binnenkort dan ook wel weer gebeuren, na de hectiek rondom het veroveren van het Olympische ticket.

LANDEN KWALIFICATIE Op het wereldkampioenschap werd namelijk ook gestreden voor de landen kwalificatie van de Olympische Spelen en deze is door het duo ruimschoots behaald. De beste zes landen in de einduitslag van het WK, waarbij de al reeds geplaatste landen (Japan, Spanje, Groot Brittannië, Frankrijk, China, Italië, Griekenland, Slovenië en Israël) niet meetellen, zijn zeker van plaatsing. Met alleen de medalrace te gaan voor de top 10, verzekerden Polen (7e), Australië (9e), Brazilië (10e), Nieuw Zeeland (15e) en Duitsland (16e) zich samen met Nederland van een plek op de Spelen. ,,Dit was voor ons een heel belangrijk evenement omdat wij ons hier als land hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Daar zijn we heel tevreden en blij mee", klonk het na afloop in koor. ,,Maar er valt nog wel genoeg te sleutelen richting de Olympische Spelen, dat hebben de wedstrijden hier ons wel duidelijk gemaakt."

POSITIEF ,,Voor mij is het echt leuk dat ik weer een kans krijg om naar de Spelen te gaan", aldus Zegers op de website van Topzeilen van het Watersportverbond Nederland.  ,,Zeker met Lobke als meest succesvolle bemanning ooit. We zijn niet helemaal tevreden over het WK, maar we weten nu wel op welke punten wij moeten letten om voor een medaille te gaan en dat is positief. We hebben volgende week het test event en dat is nog een kans om te verbeteren. Het voelt goed om hier nu te zijn en te kunnen zeggen dat we er ook volgend jaar bij zijn en kunnen vechten voor die medaille. Dan zorgen we dat het gaat lukken."