• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Ted Walker
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Van Schip eindigt in peloton in Veenendaal-Veenendaal

WAGENINGEN De Veenendaal Veenendaal Classic werd woensdagmiddag gewonnen door Zakkari Dempster. De coureur van Israel Cycling Academy maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep die op 110 kilometer van de meet wegreed. In Veenendaal bleef Dempster de lokale favoriet Martijn Budding en Nick van der Lijke van de Roompot-Charles formatie voor. De Wageninger Jan Willem van Schip eindigde in het peloton, dat enige minuten na de winnaar de streep op de Kerkedijk passeerde.    

Dick Martens  

In tegenstelling tot de voorgaande edities eindigde de wedstrijd eens niet is een massasprint, daar waar in het verleden gevierde sprintkanonnen als onder andere Dylan Groenewegen, Theo Bos, Edvald Boasson Hagen, Kenny van Hummel en Tom Boonen winnend over de meet snelden was dat in de 34e editie niet het geval. Een editie die door gebrek aan voldoende sponsoren de echte kanonnen ontbeerde, maar wel een levendige koers opleverde.

GEWIJZIGD Een koers die ten opzichte van de eerdere wedstrijden ook qua parcours flink was gewijzigd. Daardoor maakte het peloton bijvoorbeeld geen uitstapje richting de Posbank, maar bleef in de omgeving van Wageningen, Rhenen en Veenendaal. Mede daardoor waren er meer passages van bijvoorbeeld de Grebbeberg en meerdere doorkomsten in Veenendaal, waar om 12.30 uur het startschot klonk.  Al snel was 'het spel op de wagen' en vormden zich telkens kleine groepjes, die enige seconden of minuten voor het peloton uitreden.

KOPGROEP Uiteindelijk lukten het dertien renners zich definitief van het sterk uitgedunde peloton los te maken. Daarbij zat ook Veenendaler Martijn Budding, die samen met zijn medevluchters een voorsprong van drie en een halve minuut opbouwden. Met nog dertig kilometer 'voor de liep die toch wel sterk terug en leek het peloton weer aansluiting te krijgen. In de laatste tien kilometer werd het vervolgens stuivertje wisselen door de vluchters. Een aantal vluchtpogingen leverde niks op, maar die van Dempster, Van der Lijke en Budding wel. Zij reden in het slot van de koers toch nog een voorsprong van 25 seconden bij elkaar. Burger reed vervolgens ook nog weg, maar hij kon nooit meer bij de kopgroep komen. In Veenendaal spurtte Dempster vervolgens naar de zege.

PRIORITEIT ,,Hij was gewoon sneller", erkende de Veenendaalse renner op het huldigingspodium. ,,Het was zeker een zwaar parcours." Of hij de winnaar kende vroeg de speaker hem. ,,Nee, maar in de sprint was hij beter." De sprint kreeg de Wageninger Jan Willem van Schip niet mee. Hij eindigde in van wat er nog van het peloton was overgebleven, als 68e. ,,Het draaide niet. En waardoor het kwam, ik weet het echt niet", somberde hij na afloop. ,,Het was zeker een koers, die ik echt vol aan wilde gaan. Je rijdt toch in je eigen omgeving en dan wil je wat laten zien. Als ploeg hebben we het wel goed gedaan, met Nick (van der Lijke) op het podium, maar zelf reed ik niet zo lekker. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar je wilt toch het beste uit jezelf halen, maar helaas zat dat er vandaag niet in." Van Schip vertrekt donderdag alweer naar Duitsland voor wedstrijden op de baan. ,,Dan ga ik een paar dagen op de bank liggen, neem mijn rust. Dan Meulenbeke en Antwerpen. Daar ligt nu mijn prioriteit, want daar moeten punten gehaald worden."