• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

Ook burgemeester Schaap geniet van EK Boogschieten in Doorwerth

DOORWERTH Kasteel Doorwerth en de bossen en uiterwaarden rondom het karakteristieke bouwwerk waren de afgelopen week het strijdtoneel van het European Field Archery Championship (EFAC). Field Archery is de snelst groeiende sportactiviteit binnen de handboog­wereld. Dit unieke evenement werd voor het eerst in Nederland georganiseerd. Zaterdagmorgen werden de prijzen verdeeld, waarbij de beste teams de medailles kregen omgehangen door Renkums burgemeester Agnes Schaap.

Dick Martens

BOOGSOORTEN Door de bijna 600 amateurschutters, afkomstig uit maar liefst 25 landen, diende de gedurende de week een vijftal parcoursen, die in de bossen, op de stuwwal en de uiterwaarden zijn uitgezet, te worden gelopen. Daarbij heeft ieder parcours 28 doelen. Er dient zowel op schijven, alsook op afgebeelde dieren geschoten te worden. Dat gebeurt door schutters die onderverdeeld zijn in zeven categorieën, gelijk aan het aantal 'boogsoorten'.

VRIENDSCHAPPEN Zaterdag werden er alleen nog foto's geschoten. Van prijswinnaars, maar ook van nieuwe vriendschappen die tijdens het toernooi waren ontstaan. ,,Het is eigenlijk een grote familie", aldus toernooidirecteur Dick Zelvelder, die de diverse 'fotomomentjes lachend aanschouwd. ,,Daarmee wordt weer eens bevestigd, dat handboogschieten een gemoedelijke en gezellige familiesport is. Velen kennen elkaar al jaren, maar zoals je ziet worden er ook nieuwe vriendschappen gesloten, ervaringen, maar ook e-mailadressen uitgewisseld en foto's gedeeld."

TEVREDEN Over het toernooi is 'de directeur' meer dan tevreden. ,,Op gisteren na, toen het wel veel en hard regende, hebben we prachtig weer gehad, mooie sport gezien, waarvan er door de echte toppers erg goed is geschoten." Ook de omgeving speelde daarin een meer dan groet rol. ,,Het is hier fantastisch, dat vonden de deelnemers ook. Via Jan van Dijk, die lid is van ABC Taxus, de handboogschietclub uit Arnhem, werden wij op deze locatie geattendeerd. Zij hadden hier al eens eerder wedstrijden gehad. En dat we hier uiteindelijk zijn neergestreken heeft er zeker toe bijgedragen dat iedereen meer dan tevreden is."

TOERISME Tevreden en trost is ook Renkums burgemeester Agnes Schaap, die door de organisatie was benaderd om een deel van de prijsuitreiking voor haar rekening te nemen. ,,Daar heb ik direct volmondig ja op gezegd. Het is een geweldig evenement, een echt EK, dat toch maar in onze gemeente is gehouden. In de voorbereiding hebben we al ongelofelijk goed samengewerkt met de organisatie, maar ook met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten." Ook voor de uitstraling van de gemeente Renkum vond Renkums eerste burger het EK erg belangrijk. ,,Je had maar liefst 600 deelnemers uit heel Europa binnen de gemeentegrenzen. De hotels en campings zaten vol en van heel veel deelnemers hoorde ik al, dat ze zeker terug gaan komen, dus goed voor het toerisme en de economie."

COMPLIMENTEN In dat opzicht waren er ook complimenten voor de organisatie. ,,Met hun vele vrijwilligers hebben ze er echt een geweldige week van gemaakt en ervoor gezorgd en laten zien, dat een dergelijk evenement geweldig kan worden ingepast in de prachtige natuurgebieden die rondom het kasteel liggen. Ik ben dan ook blij, dat ik hier heb mogen zijn en kunnen spreken en genieten van het enthousiasme van de deelnemers en de organisatie, die er met zijn allen voor gezorgd hebben, dat de gemeente Renkum een plaats in hun hart heeft gekregen. Daar doen we het met zijn allen toch ook voor."

ZILVER Het enthousiasme waar burgemeester Schaap over sprak straalde ook af van het in de prijzen gevallen Nederlandse trio, Ernie Breuer, Jan Verdult en Judith Porsch, dat onder de naam Dutch Historial Clan beslag legde op 'het zilver'. Zij namen de medaille en complimenten van de burgemeester stralend in ontvangst. ,,Zilver is toch geweldig", jubelde de met een fraai Oranje glitterhoedje getooide Porsch uit. ,,We schoten ook geweldig, dan is deze mediale een mooie beloning. We hebben hier succes gehad, maar bovenal erg genoten. Van de wedstrijden, maar zeker ok van de prachtige omgeving. Het was echt top!"

Voor meer informatie over het toernooi en de prijswinnaars: www.handboogsport.nl/efac2019