• Het ONA '53-jubileum werd onder andere opgeluisterd door Glenn Helder.

    Dick Martens

ONA'53 al 65 jaar een begrip

WAGENINGEN Van enkele voetballende jongens in 'het Rode Dorp', tot momenteel ruim 500, in de kleuren Rood en Wit. Dat is in één regel de geschiedenis van ONA '53. Maar met deze wel heel summiere geschiedschrijving doe je de club tekort, want de inmiddels 65-jarige vereniging groeide uit tot een fraai Wagenings voetbalbolwerk, waar de 'Ontspanning Na Arbeid' nog steeds hoog in het vaandel staat.

Dick Martens

Met dank aan Jan en Joop Kok, Henk Tiemessen en Barend Mulder. Want zij waren het die in 1948 de liefde voor de edele voetbalsport in praktijk brachten, om zich vervolgens op 7 juni 1953 aan te sluiten bij de Arnhemse Voetbal Bond. Het bleek een schot in de roos, want nu, 65 jaar later, vierde de club met een 'spetterend' lang jubileumweekend dit heuglijke feit.

,,Na omzwervingen langs het voetbalveld 'De Oude Tol', een braakliggend terrein van het toenmalige Scheepsbouwkundig Proefstation en de Nude, waar door de inzet van vrijwilligers ook een eigen clubhuis verrees, kwamen we hier in Noordwest op Sportpark van Ketwich Verschuur terecht", aldus Gerard Vos, al sinds 1971 betrokken bij ONA ('Ik ken geen andere club') als trainer van de mini's, jeugdcoördinator, omroeper en 'huisfotograaf'.

GROEISPURT In de Nude, waar veel woningen verrezen, maakte de club 'een groeispurt' door, die zich eind jaren 80 aan de hand van toenmalig voorzitter Theo van Heijnsbergen, in 'Noordwest', waar ook een compleet nieuwe Wageningse wijk verrees, voortzette. Bij aanvang van het seizoen 1990-1991 werd het Sportpark officieel geopend en zette ONA, evenals 'de buren' van WAVV, een nieuwe stap in de clubhistorie.

,,Sportief ging en gaat het met de club ook nog steeds prima. Ons vlaggenschip, het eerste elftal, speelde afwisselend in de vierde en de derde klasse. De laatste drie seizoenen vocht het tegen degradatie, maar lukte het telkens om derdeklasser te blijven. Helaas werd de degradatie dit seizoen toch een feit. Maar met een nieuwe trainer (Marcel Nijhuis, red.) gaan we komend seizoen zeker weer op zoek naar eerherstel."

DES ONA'S Daar zal in de toekomst ook de jeugd haar steentje aan moeten blijven bijdragen. Ook bij ONA 'heeft de jeugd de toekomst'. ,,We hebben ruim 300 jeugdleden, die allemaal worden getraind door vakkundige trainers en begeleiding. Het niveau is prima, maar belangrijker nog is dat zij er plezier in hebben en houden. We zijn ook hier overgestapt op de door de KNVB sinds vorig seizoen ingevoerde nieuwe spelvormen voor de jongste jeugd. Aanvankelijk was ik ook wat sceptisch, maar na een seizoen 'nieuwe stijl', het 4 tegen 4 voetbal, moet ik zeggen, dat het spel er niet minder aantrekkelijk door is geworden."

Aantrekkelijk was ook het groots gevierde jubileumfeest. Van een voetbalquiz, tot een hilarisch optreden van Glenn Helder. De oud-voetballer van onder andere Vitesse en Arsenal, boeide een volle kantine met zijn belevenissen, uitspraken en levenslessen. Maar ook de grote feestavond en het afsluitende frühshoppen waren 'des ONA's': 'Onvergetelijk en warm', zoals het een hechte familie betaamt.