• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

NK-veteranendammen van start bij WSDV

WAGENINGEN Met opnieuw het maximale aantal van 88 deelnemers is vanmorgen in clubhuis 'De Doorbraak' van de Wageningse damvereniging WSDV het open Nederlands damkampioenschap voor veteranen van start gedaan. De symbolische opening werd verricht door Wageningens locoburgemeester Peter van Dam die de openingszet deed. Het toernooi duurt tot en met vrijdag 19 april, waarna het boegbeeld van WSDV, topdammer Jan Groendijk, de prijzen zal gaan uitreiken.

Dick Martens

Het was al vroeg druk in- en rond het clubhuis aan de Grintweg. De begroetingen waren spontaan en hartelijk. Belangstellend werd geïnformeerd naar damresultaten, maar bovenal naar de familie en naar de gezondheid. Maar sommigen zonderden zich ook al af, namen plaats achter 'hun' dambord en bracht de plaats van handeling alvast in gereedheid. De pen om de zetten te noteren (deelnemer Jos Lamers gebruikte daar zelfs en heuse ganzenveer voor), de bruine boterhammen en het fruit. Anderen waarbij de zenuwen wat minder opspeelden genoten buiten nog even van de uitbundig schijnende zon of lieten zich rondom de bar het kopje koffie en de cake, meegebracht door een jarige damveteraan, goed smaken.

ZWITSERS SYSTEEM WSDV-voorzitter Gerhard Gerritsen was verheugd over de opnieuw grote opkomst. Ik zeg altijd maar adel verplicht. We zijn een van de grootste verenigingen, hebben een eigen clubgebouw en hoewel de jeugd bij ons centraal staat, we hebben een heel gerenommeerde jeugdopleiding., wil je ook wat voor de oudere dammers organiseren. En gelukkig hebben we een groot aantal vrijwilligers, die de verplichting op zich nemen om dit toernooi en dat al voor de 15e keer te willen organiseren. Het is inmiddels een toernooi, dat een karakter heeft van een reünie. Er is vriendschap en een verbondenheid met iets wat je graag doet en dat is dammen. Natuurlijk gaat het deze week ook zeker om 'de knikkers' gaat en zie je ook teleurgestelde gezichten als er verloren wordt. Er wordt gespeeld volgens het zogenaamde 'Zwitserse systeem', waardoor het ook de winnaar krijgt, die het verdient."

TRADITIE Het kenmerk van dat systeem is, dat alle deelnemers ongeveer acht ronden spelen en hoe beter er wordt gespeeld hoe sterker de tegenstanders worden. ,,Speel je wat minder, dan krijg je tegenstanders waar je ook van kunt winnen", vult Gerritsen aan. ,,Er is dus voor elk wat wils. En als het goed is heeft iedereen aan het einde van het toernooi ook wel punten en een goed gevoel. Er zijn prijzen in de diverse leeftijdscategorieën (er wordt gespeeld in de categorieën: 50+, 60+, 70+ en 80+) en er zijn prijzen in 'rating-categorieën'. Dat zegt dan wat over je speelstijl. Maar we reiken ook prijzen uit aan de wat mindere dammers. Er zit dan ook een enorme traditie in het toernooi."  Toch heeft de voorzitter ook nog wel zorgen. ,,Dat is de vergrijzing die in de hele samenleving zich voordoet. Maar aan de andere kant is dat ook een kans. Mensen worden steeds ouder, de levensverwachting is groter. En daarom denken we, dat er ook een 90+ categorie gaat komen."

TITELVERDEDIGER De uiteindelijke winnaar zal de officiële afgevaardigde van de dambond zijn naar het EK-veteranen, dat begin september in Korbach (Duitsland) gehouden zal gaan worden. In Wageningen is de Brabander Theo van den Hoek de titelverdediger. Zijn voornaamste belagers zijn vooral de oud-kampioenen Frank Teer, Henk de Witt, Andrew Tjon A Ong, Daaf Kasse, Anton Schotanus, Jan Dallinga en WSDV-troef Fred Ivens. Of van den Hoek zijn titel zal prolongeren zal later blijken. Mocht dat zo zijn, dan is de openingszet van locoburgemeester van Dam daar de start van geweest. ,,Ik ben geen dammer, maar heb wel op school schaken gezeten", liet hij deelnemers en organisatie weten. ,,Ik weet zeker dat het een mooi toernooi gaat worden en wens jullie daar heel veel succes mee. Moge de beste winnen. Maar bovenal wens ik jullie heel veel plezier, want dat is toch het belangrijkste aan sport." Voor de officiële start ging plaatsvinden reikte van Dam nog een Wageningse attentie uit aan: Wim Bennink, Jaap van Hierden sr., Ton Holla, Arie Janssen van Doorn, nestor Johan de Jong, Piet Jonkers, Frank Teer, Iepie Poepjes en Jan Terpstra. Zij waren op alle vorige kampioenschappen in Wageningen aanwezig geweest.