• Dick Martens

Maartje Paumen roemt Renkumse hockeytalenten

RENKUM Ze won twee keer Olympisch goud, vierde tien landskampioenschappen met HC Den Bosch, was als international negen keer Europees kampioen en is topscorer aller tijden in de Nederlandse hoofdklasse hockey. Een erelijst die Maartje Paumen, want van haar is de indrukwekkende erelijst, tot een icoon in de hockeywereld gemaakt heeft. Het verhaal achter die successen is sinds donderdagochtend te lezen in het boek. 'Paumen, altijd tot het uiterste'. Met die instelling is zij een voorbeeld van de aanstormende hockeyjeugd, onder wie zeker ook de Renkumse talenten Xan de Waard en Imme van der Hoek.

Dick Martens

Het boek bevat volgens Paumen 'inspirerende verhalen'. ,,Dat wílde ik ook met dit boek: mijn eigen carrière beschrijven en laten zien dat topsport niet alleen maar mooi is. Dat je ook de topsportkant ziet waarin je echt moet bikkelen en hard moet werken en wat je met de juiste mentaliteit allemaal kunt bereiken. Dat wil ik zeker ook aan de talenten meegeven. Daarmee wordt ook direct een rol van de 235-voudig international duidelijk. Een rol die zij zeker ook speelde voor de Renkumse hockeytalenten Xan de Waard en Imme van der Hoek.

RENKUM ,,Ja, ik ken Renkum zeker", lacht ze na haar boekpresentatie in Eindhoven. ,,Daar komen Xan en Imme vandaan. En Wageningen, de club waar beiden speelden natuurlijk ook. Hun hockeytalent staat buiten kijf. Dat zag je al direct. Ook zijn beiden uit het goede hout gesneden. Xan is een speelster die een geweldige techniek heeft, wel een ander type speelster dan ik ben, maar zij schuwt ook het harde werken niet."

De Waard beleefde de dag na de boekpresentatie een uniek jubileum. De pas 22-jarige speelster van SCHC (Bilthoven) speelde in Nieuw-Zeeland waar het Nederlands team deelneemt aan de Hockey World League, tegen China haar 100e interland.

De 20-jarige aanvalster verruilde vorig seizoen Wageningen voor Den Bosch en speelde één seizoen met Paumen. ,,Ja, gaaf om met haar gespeeld te hebben. Zij gaat altijd voorop in de strijd en neemt daarin het team ook mee. Ja, altijd tot het uiterste." Dat vindt Paumen ook van de Renkumse. ,,Ze kwam heel bescheiden binnen, maar heeft zich goed ontwikkeld. Een talent dat zeker wat aan Den Bosch toevoegt."