• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

LTC Harten al 70 jaar 'stralend en jong'

HEELSUM De Heelsumse tennisvereniging LTC Harten vierde zaterdag het 70-jarig bestaan. De oorsprong van de vereniging lag bij de Van Gelder Papierfabrieken op het Renkumse landgoed Harten. Op het zonovergoten tennispark was Renkums burgemeester Agnes Schaap aanwezig om het van trots glimmende bestuur en ruim 80 aanwezige leden- en oud-leden te feliciteren met dit meer dan heuglijke feit. ,,70 jaar is tegenwoordig heel jong", opende Schaap haar speech. Met die uitspraak stal ze al direct 'de harten' van de veelal in tenniskledij gestoken leden, van de vereniging die te boek staat als een gezelligheidsvereniging van en voor 35-plussers, maar waarvan de gemiddelde leeftijd van de ruim 110 leden, die marge ruim overschrijdt.  

Dick Martens

De vereniging vond zijn oorsprong in 1948 als bedrijfsvereniging van de toenmalige papierfabriek Van Gelder. Met dank aan directeur Joan Beuker. Hij droeg de tennissport een warm hart toe, maar was ook principieel. Zijn vereniging was alleen maar toegankelijk voor de zogenaamde 'witte boorden', de ambtenaren. ,,Dat kun je je tegenwoordig niet meer voorstellen, maar toen nog wel", verbaasde ook Renkums eerste burger zich over de oorsprong van de vereniging. ,,Dat duurde ruim 20 jaar, toen konden ook 'gewone mensen' hun tenniskunsten komen vertonen op de banen die toen nog gelegen waren aan de Hartenseweg."

EIGEN GELD Onder meer door daadkrachtig optreden van de toenmalige voorzitter, die veel lobbyde bij de gemeente kon in 2001 het huidige complex, onderdeel uitmakend van Sportpark Wilhelmina in Heelsum worden betrokken. ,,Maar daarvoor moest wel geld verzameld worden. De gemeente subsidieerde 75.000 gulden, vanuit de tennisbond kwam geld, maar het meest bijzondere was, dat de leden zelf geld gingen inleggen, toen al. Nu spreken we over crowd-funding, maar toen waren het gewoon 40 van de 87 leden, brachten 1.100 gulden in om de verhuizing te realiseren. Hoezo, betrokkenheid."

STOKPAARDJE Betrokkenheid is zeker ook een stokpaardje en een boodschap van de burgemeester. ,,Dat is zeker in deze tijd heel belangrijk. Het zelf en samendoen, maar dat gebeurt hier dus al heel lang. Ook bijzonder vind ik, dat iedere vereniging lobbyt echt voor de jeugd, maar u zegt: 'Nee, 35 jaar zijn voor ons de jongeren'. En daarmee heeft u als vereniging de toekomst, want we krijgen steeds meer senioren en vooral ook jonge senioren."

BEWEGING Maar ook het belang van het in beweging blijven liet Schaap niet onvermeld. ,,Ik kom ook zelf al op een leeftijd, dat ik veel moet bewegen en op die manier zie je ook dat 'de zeventiger van nu, de vijftiger van nu is'. U kunt zich waarschijnlijk ook niet meer voorstellen, dat uw ouders op 70- of 80-jarige leeftijd zo in beweging waren en er zo modern en sportief uitzagen als u er nu uitziet. Daarmee mag ik u ook feliciteren met een hele jonge en actieve vereniging en ik hoop dat u zo doorgaat. Ik vind het echt belangrijk, dat u dit mooie complex heeft en ook nog eens zelf onderhoudt. Dat dat zo blijft, daar heb ik geen zorgen over, want ook uw huidige voorzitter (Wim Burger, red.) is ervan overtuigd, dat het op deze manier moet. Ik wens u dan ook een hele fijne dag, veel plezier en misschien ziet u mij hier ooit ook als lid."

TEGOEDBON Het 'misschien' werd al direct tot 'meer zeker' omgevormd, want de jubileumcommissie, bestaande uit Evert Overeem en Janny van de Langemheen, speelde al direct in op het toekomstige nieuwe lid.  Naast een fraaie ruiker werd haar ook een fraaie, op naam gestelde 'reuze-tegoedbon' voor een dagdeel tennis aangeboden.

TEVREDEN ,,Zo, de eerste zenuwen zijn weg", glunderde Overeem na de fraaie openingswoorden van de burgemeester. ,,Gisteren gingen er nog wat zaakjes mis, maar die waren ook weer snel opgelost. Het heeft de nodige voorbereidingen gekost, maar we zijn tevreden over het fraaie jubileumprogramma en de nu al grote opkomst van leden en oud-leden. De dag zal verder nog gevuld worden met een lunch, een tennisspel, het zogenaamde Alfabet-Marathon-Compact tennisspel. Dat gebeurt op- en rond de tennisbanen. Vanmiddag vertrekken we met zijn allen naar het Filmhuis in Oosterbeek, waar de film 'Battle of the Sexes'(Een Brits-Amerikaanse tennisfilm uit 2017. Het is het waargebeurde verhaal over de tennismatch tussen Billie-Jean King, destijds de nummer een van de wereld, tegen Bobby Briggs, red.). We sluiten de dag dan af met een Indisch buffet."