• Dick Martens

'Liever naar de Bilderberg'

OOSTERBEEK Voor menig binnen- en buitenlandse profclub is de gemeente Renkum en dan vooral de perfecte grasvelden van de diverse sportparken inmiddels een begrip geworden. De clubs schaven veelal in alle rust aan de conditie, werken in diverse spelvormen toe aan de speelwijze voor het komend seizoen en doen aan teambuilding. Ook is het een mooie gelegenheid voor spelers en technische staf om de nieuw aangetrokken spelers beter te leren kennen en veelal staat er weer een nieuwe voorman voor de groep. Bij het Engelse Reading was dat niet anders. De selectie onder leiding van nieuwbakken coach Jaap Stam streek neer op de Oosterbeekse Bilderberg.

Dick Martens

 

,,We zijn nu een week of drie aan de gang en het gaat uitstekend. Het is een goede groep, die bereid is erg hard te werken en erg leergierig is", aldus een ontspannen na afloop van één van de eerste sessies op Oosterbeeks grondgebied, waarin de stoere verdediger die zijn sporen als speler verdiende bij clubs als FC Zwolle, Cambuur Willem II, PSV, Manchester United, Lazio Roma, AC Milan en Ajax, afwisselend observeerde, zich mengde in het spel en veelvuldig individueel met spelers sprak en van adviezen diende.

Stam liet na het behalen van zijn diploma Coach Betaald Voetbal al direct weten, dat hij graag in Engeland zou willen werken. ,,Ik kreeg die kans bij Reading en na een uitgebreid gesprek met technisch directeur Brian Tevreden waren we het snel eens. Onze ideeën kwamen sterk overeen. Dat heeft me over de streep getrokken. Ik was als speler ambitieus en ben dat ook als trainer."

 

PERFECTE GRASMAT De 25-koppige selectie streek op voorspraak van Andries Ulderink (samen met Said Bakkati ook bij Jong Ajax, waar hij laatstelijk als trainer in dienst was, zijn assistenten) in Oosterbeek neer. ,,Het was 'een last minute wijziging'. De vorige manager (Brian McDermott) had al een trainingskamp in Slovenië vastgelegd, maar ik wilde liever in Nederland trainen. Andries was hier al eens geweest en de geluiden waren positief. Gelukkig konden we hier nog terecht en hebben vervolgens snel hotel en accommodatie vastgelegd. En daar heb ik zeker geen spijt van. Het hotel, het veld en het weer zijn prima. We kunnen hier dus onder ideale omstandigheden werken, op een perfecte grasmat. Dat was ook mijn voorwaarde."

 

CREATIVITEIT Stam, die in zijn selectie de Nederlandse spelers Joey van den Berg (ex-Heerenveen), Danzell Gravenberch (ex-Ajax) onder zijn hoede heeft en in Oosterbeek als jongste aanwinst Roy Beerens (ex-Hertha BSC en AZ) begroette, wil 'zijn' Reading wel anders laten spelen. ,, Meer 'voetballend' met meer creativiteit, vanuit een hechte verdediging, met zeker aanvallende impulsen. Dat is men hier (nog) niet gewend en voor sommigen zal dat een aanpassing vergen, maar dat gaat zeker goed komen. We gaan daar in de trainingen veel energie in steken en hier in Oosterbeek de basis voor leggen."