• Foto: Cor van de Hurk

Legendarische Wvv Wageningen-doelman Gerrit van Elst 100 jaar

WAGENINGEN Vandaag (donderdag 31 augustus) is de nog oudste in leven zijnde speler van WVV Wageningen, doelman Gerrit van Elst 100 jaar geworden. Ter gelegenheid van deze mijlpaal togen, aan de vooravond van dit heuglijke feit, Harold van Kooten en twee supporters van FC Wageningen naar zijn woonplaats Veenendaal om hem hiermee alvast te feliciteren en hem te verrassen met een bos (groen-witte) bloemen, het boek '100 jaar Wageningen en een felicitatiekaart, met daarin de handtekeningen en namen van oud spelers en FC Wageningen supporters, te overhandigen. De ontvangst door de zoon en schoondochter van Van Elst, maar zeker ook door de nog altijd schep van geest zijnde eeuweling was allerhartelijkst.

 

Dick Martens

 

OP DE SCHOUDERS Gerrit van Elst heeft als doelman de beide KNVB-finales gespeeld waarin Wageningen acteerde. De groen-witten wonnen beide keren. Hiermee is Wageningen nog steeds de enige Gelderse club die twee keer de KNVB-beker wist te winnen. In de eerste finale, in 1939 op het veld van Eendracht in Arnhem werd PSV met 2-1 verslagen. In zijn tweede finale (in 1948) verliet Van Elst op de schouders van zijn teamgenoten het veld. In het Olympische Stadion in Amsterdam, met DWV als tegenstander, stopte hij in de penaltyserie twee van de drie strafschoppen. Hij kijkt met trots terug op zijn carrière en denkt nog regelmatig terug aan die tijd. Ook kan hij nog moeiteloos de namen oplepelen van zijn teamgenoten die in 1948 binnen de lijnen stonden. Ook kent hij nog veel collega-doelmannen die destijds in de oostelijke afdeling speelden.

 

 

FOUTJE Van zijn 19e tot en met zijn 36e jaar verdedigde van Elst het doel van Wvv Wageningen. Hij nam afscheid in een beslissingswedstrijd die hij in 1951 met Wvv Wageningen, in de Rotterdamse Kuip, in 1951 speelde tegen DWS. Het was de wedstrijd om het landskampioenschap. Het werd voor de doelman geen wedstrijd om met veel plezier op terug te kijken. ,,We verloren met 1-0. Het doelpunt van DWS was een foutje van mij."

 

 

FESTIVITEITEN De festiviteiten rondom het eeuwfeest van Van Elst krijgen nog een mooi vervolg. De burgemeester van Veenendaal zal nog naar huize Van Elst komen en vanavond is er ook nog een receptie in de ontmoetingsruimte van de zorgflat waarin hij momenteel woonachtig is. Aanstaande zaterdag (2 september) viert hij deze memorabele mijlpaal nog uitgebreid met zijn familie.

Na de koffie met gebak en vele, vele groen-wit gelardeerde verhalen nam het tweetal afscheid van 'hun' doelman, met het uitspreken van de wens, dat hij nog een aantal mooie jaren aan de mijlpaal zal kunnen vastknopen.