• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

KV Wageningen verliest eerste play-off duel van Groen Geel

WAGENINGEN KV Wageningen is de kruisfinales, waarin wordt gestreden om een plaats in de Korfbal League te kunnen bemachtigen, niet goed begonnen. In de eigen vesting, de sfeer- en bomvolle sporthal Het Binnenveld, moest de meerdere worden erkend in het sterkere Groen Geel uit Wormer. Bij rust keek de ploeg van Erik van Brenk al tegen een ruime achterstand aan, om uiteindelijk met 21-28 het onderspit te moeten delven.

Dick Martens

Alle ingrediënten om er een fraaie korfbalavond waren zaterdag aanwezig. Twee goede ploegen, twee supporterskampen die elkaar verbaal de loef af probeerden te steken en de gezonde wedstrijdspanning bij zowel spelers als publiek.  Die spanning leek het snelst van de schouders van de thuisclub afgegleden te zijn, getuige de 2-0 voorsprong die werd genomen. Maar Groen Geel herstelde zich even snel, nam het initiatief over en Wageningen 'stond erbij en keek erna'. Ineens leek er zand in de veelal zo soepel lopende aanvalsmachine te zijn gekomen. Met lede ogen moest er worden toegezien, dat de gasten uit Wormer een steeds grotere voorsprong namen.

RESERVEBANK Dat zag ook Nena Ellermeijer (18) vanaf de reservebank. ,,Dat ik op de bank zat was al zuur en als je dan ziet dat de ploeg niet lekker draait is dat extra vervelend. Ik weet niet wat er precies aan de hand was, maar iedereen kwam niet tot zijn niveau, vooral stokte de afronding. Dan ga je de rust in met een verschil van zes doelpunten (7-13)."

BETER DRAAIEN Na rust waren het de gasten die alweer snel scoorden en uitliepen naar 7-15 en leek het duel al definitief op slot te zitten. Maar de Wageningers toonden veerkracht en slopen zienderogen dichterbij. Van Brenk bracht Ellermeijer en Chris den Hartog binnen de lijnen voor respectievelijk Iris Ilekhomon en Wouter ter Maten en dat leek de impuls te geven die de ploeg nodig had. ,,Dat leek inderdaad zo", blikt Ellermeijer terug. ,,Ook het vak met Jasper (Broenink) ging beter draaien. Het was voor mij wel lastig invallen, maar het voelde wel goed. We kwamen terug tot die punten, maar konden dat niet doortrekken. Was dat wel gelukt, dan was het misschien nog een hele andere wedstrijd geworden." Dat werd het echter niet meer. Groen Geel herstelde de schade in de slotfase toch weer en won uiteindelijk verdiend met 21-28.

KANS ,,Terecht verloren", was de eerlijke conclusie van Van Brenk. ,,We hadden echt een hele slechte start. Na die 2-0 was het typerend, dat Michelle (van den Tempel) pas acht minuten voor rust ons vierde doelpunt maakte, maar het was pas het eerste doelpunt van het vak van Jasper (Broenink) en Steven (Landman). Zij stonden maar liefst zeventien minuten droog. Je zag dat de spanning hoog was, dat we moeilijk in balbezit konden blijven en ook het creëren van kansen was een probleem. We gingen te veel stilvallen, dan wordt de druk heel hoog. Dan ga je moeilijker passen en kom je moeilijker tot doelpogingen. Daar heb ik in de rust ook op gewezen. Maar het bleef heel moeizaam. Na het inbrengen van Chris en Nena kwam er even 'schwung' in. Je maakte uiteindelijk toch 14 doelpunten na rust en was het een wedstrijd, maar het zat hem gewoon in de eerste helft. Om het echt een wedstrijd te kunnen laten worden, hebben we het laten daar laten liggen en dat had ik niet verwacht. Ik ga de wedstrijd snel terugkijken om daar ons strijdplan op te gaan baseren. Maar we moeten nu ook niet ineens gaan denken dat we niet meer kunnen korfballen. We moeten door. Daar gaan we er weer volle bak voor. De jonge ploeg heeft ervaring mogen opdoen in een dergelijke topwedstrijd. Maar we hebben zeker nog een kans."

KEUZES Ook Ellermeijer, die bij MIA in Amersfoort begon met korfballen en via Unitas uit Harderwijk en op voorspraak van trainer van Brenk naar Wageningen kwam, gaat voor die nieuwe kans en het liefst natuurlijk 'in de basis'. ,,Als sporter wil je altijd spelen, maar we zijn met vijf sterke dames en de trainer maakt dan de keuze. Die keuze is duidelijk uitgelegd. Je moet het, hoe moeilijk dat ook is, accepteren en respecteren. Gelukkig kon ik na rust nog een bijdrage leveren. Ik ben heel erg van het samenspel, het passen en verdelen en dat pakte in die fase, dat ik erin kwam goed uit. Ik denk dat we dat wel misten. Helaas duurde die opleving te kort. Dan moeten we volgende week revanche gaan nemen. Er moet weliswaar het nodige gebeuren, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

Als Wageningen dat duel in winst weet om te zetten, zal er dinsdag 26 maart in Wageningen een beslissingswedstrijd worden gespeeld. De winnaars van de kruisfinales gaan daarna in de finale uitmaken wie rechtsreeks naar 'de League' promoveert. In de andere play-off verloor competitiegenoot AW/DTV met ruime cijfers van Tempo: 28-18.

Doelpunten KV Wageningen: Steven Landman 6, Jeffrey van Huenen 5, Wouter ter Maten  en Eline van Veldhuisen 3, Xanne Ketelaar 2, Jasper Broenink en Michelle van den Tempel 1.