• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Roel Peerenboom

Koersfiets van Van Vleuten naar fan in Oud-Beijerland

WAGENINGEN De prestaties van wielrenster Annemiek van Vleuten hebben het vrouwenwielrennen, zeker een 'boost' gegeven. Steeds meer wielerfans raken onder de indruk van haar prestaties en volgen haar ook op social media. Via Twitter en Instagram krijgen velen een inkijkje in het wielerleven van haar profbestaan. Onderdeel van het professionele wielrennen is natuurlijk ook het materiaal. Natuurlijk moeten lichaam en geest zorgen voor de prestaties, maar goed materiaal is daarbij zeker ook van belang. Hoe mooi zou het dan zijn, om dat als wielerliefhebber zelf te kunnen ervaren. Die droom werd afgelopen zaterdag waarheid voor Anne Kooijman uit Oud-Beijerland.

Dick Martens

Zij was het die begin juli onmiddellijk reageerde op een Twitterbericht van Van Vleuten. Dat luidde als volgt: ,,Ik ga de Giro Rosa rijen op mijn Scott Foil. Waarom? Omdat die super aerodynamisch is, comfortabel en maar 6,8 kilo weegt. Hij is compleet met een Shimano C50 wielen. Als je naar mijn Scott Foil 2016 XS wilt komen kijken, ga naar Roel Peerenboom Fietsen in Wageningen. Hij is daar te koop. De koper ontvangt mijn wielerkleding en helm er als cadeau bij." Er werd contact gekocht met Roel Peerenboom en al onmiddellijk een eerste bezoek gebracht aan zijn winkel in Wageningen.

WENS Het bezoek maakte de wens om de fiets zelf te kunnen gaan berijden alleen maar groter en eigenlijk was de beslissing al genomen. Het resulteerde in een tweede bezoek. Dat was zaterdag, want de koop was een feit geworden. De fiets van de wereldkampioene ging enige tijd later mee naar Oud-Beijerland. ,,Ik maakte een jaar of twee geleden echt kennis met wielrennen en had direct 'wilde plannen', legt Kooijman uit. ,,Ik wil de Tour for Life gaan fietsen. Dat is een tocht van Italië naar Rotterdam. Je fietst voor succesvol kankeronderzoek. Een mooi doel natuurlijk, maar ook een geweldige tocht. Ik had al wel een racefiets, maar was op zoek naar een andere."

BIJZONDER De tweet van Van Vleuten deed vervolgens de rest. ,,Ik heb er eerst wel even over na moeten denken, omdat er natuurlijk ook 'een financieel plaatje' aan hing. Maar nadat ik ben wezen kijken in Wageningen wist ik het al snel. Die fiets is voor mij. Het feit, dat het de fiets van Annemiek is maakt het natuurlijk nog meer bijzonder. Mijn vriend Adri en ik zijn al jaren fan van haar, natuurlijk vanwege haar prestaties, maar ook om haar verschijning, zoals bijvoorbeeld deze week weer bij de Avondetappe. Ze is spontaan en heeft altijd goede teksten."

AFMONTEREN Ondertussen staat haar SCOTT al in de beugels en kan het afmonteren en afstellen beginnen.  Vriend Adri kijkt goedkeurend toe. ,,Ik sport ook veel. Hardlopen is daarbij mijn ding. We hebben wel eens samen hardgelopen, maar dat is niet goed bevallen. We willen nu ook samen gaan fietsen. Ik ga daarom zo ook een nieuwe fiets uitzoeken."

ONVERWACHT Peerenboom ziet van Vleuten regelmatig zijn zaak bezoeken. ,,Ze heeft een drukke agenda en afspraken maken we daarom maar zelden. Ze staat dan ineens onverwacht binnen. Zo ook in de aanloop naar het NK-Mountain Biken. Toen hebben we haar fiets geprepareerd en nagekeken.  Terloops kwam toen ter sprake dat ze nog een fiets te koop had. Ik heb die toen ruim een half jaar als promotie, met haar wedstrijdkleding in de winkel gehad, maar nadat ze hierover een twitterbericht had gestuurd, meldden zich al direct diverse kopers, waaronder Anne." 

ONTMOETING De fiets is klaar voor gebruik. Dat gaat aanstaande maandag (23 juli) misschien al in wedstrijdverband gebeuren. ,, Dan kunnen race- en sportfietsers hun krachten meten met een tijdrit door de oudste tunnel van het land, de Maastunnel in Rotterdam Ik denk dat ik daaraan mee ga doen." Ook een ontmoeting met de vorige eigenaresse van de fiets staat nog op het programma. ,,Dat zou natuurlijk geweldig zijn. Misschien kan dat op 30 juli in Boxmeer. Daar wordt dan tijdens 'Daags na de Tour', ook een wedstrijd voor vrouwen verreden, waar Annemiek aan de start verschijnt.  Dat zou leuk zijn. Maar eerst maar eens lekker fietsen. Aan het materiaal kan het niet liggen, toch?"