• ANP/Olaf Kraak

KNVB wil Ajax-fans straffen voor pop Vermeer

WAGENINGEN (ANP) De KNVB wil supporters van Ajax straffen voor de pop van doelman Kenneth Vermeer die aan een strop bungelde tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op 7 februari van dit jaar. Als het aan de aanklager betaald voetbal ligt, blijven de vakken 424 en 425 van de ArenA leeg tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen de club uit Rotterdam. Ajax moet voor woensdag 13 april laten weten of het akkoord gaat met dit schikkingsvoorstel.

Op de bewuste tribunes van de ArenA zitten de fanatieke Ajax-fans van supportersgroep Vak 410. De pop van Kenneth Vermeer (ex-Ajax) werd ook daar opgehangen. De aanklager vindt dat Ajax onvoldoende maatregelen heeft genomen om de wanordelijkheden te voorkomen en te beëindigen. Volgens hem had Ajax eerder moeten reageren toen de pop werd opgehangen. De club zou ook te passief hebben gereageerd op kwetsende teksten en spreekkoren. Als het aan de aanklager ligt, moeten de fans van Vak 410 de eerstvolgende Amsterdamse versie van de Klassieker overslaan. Hij wil Ajax bovendien een geldboete van 10.000 euro opleggen.

Ajax heeft de supporter die de pop heeft opgehangen een stadionverbod gegeven. De inwoner van Wageningen wordt ook nog vervolgd door justitie.

Ajax heeft het voorstel van de aanklager in beraad, zo laat de koploper van de eredivisie weten.