• John van Dijk is, evenals invaller Bart Bovendeur, blij met de verrassende 3-2 overwinning op vv Dieren.

    Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

'John van Dijk-effect' zorgt voor verrassende zege Redichem

HEELSUM Redichem was door de mindere resultaten van de laatste weken in 'zwaar weer' terechtgekomen. Crisisberaad, met bestuur, spelers en trainer Eddy Hagen resulteerden uiteindelijk in het vertrek van Hagen en de komst van zijn tijdelijke opvolger John van Dijk. Voor van Dijk was Sportpark Wilhelmina en het geel en zwart van Redichem niet onbekend. De gelouterde oefenmeester diende de club tien jaar geleden al eens en was mede daardoor onmiddellijk bereid om de helpende hand toe te steken. In de korte tijdspanne tot zijn 'debuutwedstrijd' tegen vv Dieren, dirigeerde hij zijn selectie viermaal richting trainingsveld, om zijn spelers beter te leren kennen en een team te smeden. En met succes, want 'het John van Dijk-effect' leverde Redichem een even verrassende als verdiende 3-2 overwinning op en dat zorgde eindelijk weer eens voor lachende gezichten bij spelers, supporters en de technische staf.

Dick Martens

Van Dijk stuurde 'zijn' formatie in een 4-4-2-formatie het veld in, waarin hij ook basisplaatsen had ingeruimd voor de jonge talenten Nick Ledder en Noah Roethof en ook Christiaan Prijs kreeg in de punt van de aanval het vertrouwen van de trainer. En vertrouwen straalde de in degradatienood verkerende thuisploeg vanaf de eerste minuut uit. Maar die basis was toch niet voldoende om, na ruim een kwartier spelen, de Dierense voorsprong te voorkomen. Even gingen de gedachten terug naar de oor wassing in het vorige duel tegen de nummer twee van de 3e Klasse A. Toen werd het maar liefst 5-0 voor de ploeg van oud-OVC '85 trainer Wim Kamphuis, die na afloop van 'een kat en muis-spel' sprak.

ONVERSTOORBAAR Maar in tegenstelling tot het uitduel, werd het hoofd niet in de schoot gelegd, maar juist opgericht. Die instelling leverde Redichem niet alleen een veldoverwicht, maar ook de gelijkmaker op. Het was Roethof, die volkomen vrijgelaten, beheerst scoorde (1-1). Opluchting, oversteeg de vreugde op de Redichem-bank, niet echter bij van Dijk. Terwijl er om hem heen uitbundig gejuicht en gehost werd, bleef hij, uiterlijk onverstoorbaar, op zijn stoel zitten. Dat ritueel herhaalde zich 10 minuten later nogmaals, nadat Lennart Fuchs met een heerlijke volle de 2-1 op het scorebord had gebracht. Vervolgens moest van Dijk weer sleutelen aan de opstelling, omdat Christiaan Prijs met een fikse hoofdwond het strijdtoneel moest verlaten. De ongelukkige aanvaller werd vervangen door Jeroen Ekelhoff, die nog voor rust zijn visitekaartje afgaf, door de 3-1 binnen te schieten. Een dergelijke voorsprong was Redichem dit seizoen nog niet vaak gegeven.

BLESSURELEED Ook na rust was de thuisploeg de betere ploeg, al was er opnieuw blessureleed, dat het ritme verstoorde. Nu moest doelman Nick van Beek, met een knieblessure, het veld verlaten en zich laten vervangen door Jasper Tijssen. Maar ook die wisseling van de wacht bracht Redichem niet in de problemen. Wel namen in de slotfase de krachten af en nadat aanvoerder Niels Koenderink ongelukkig de Dierense aansluitingstreffer 'verzorgde' (3-2), werd het nog wel even spannend, maar werd de verdiende zege toch over de streep getrokken. Natuurlijk waren de meeste loftuitingen voor 'wonderdokter' van Dijk en genoot hij daar zichtbaar van, maar hij gaf de credits toch aan zijn selectie, die strijdend tot de laatste seconde, voor de verrassende driepunter op de nummer twee van de 3e Klasse A had gezorgd.

KAT EN MUIS Terwijl de hits van de Snollebollekes de kleedkamer van Redichem tot een feestzaal hadden omgetoverd, deed van Dijk zijn verhaal in de wat rustiger ruimte van verzorger Wim Elands. ,,Een verdiende overwinning. Ik vond het de eerste 65 minuten zelfs 'een kat en muisspel'. Dat zeg ik extra, verwijzend naar de kop boven het artikel destijds. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. Nu kan die kop weer boven het artikel, maar nu zijn wij de kat. We hebben heel veel energie in deze wedstrijd gestoken en dar de beloning voor gekregen."

AUTOMATISMEN Veel had Van Dijk in de korte periode dat hij nu de scepter zwaait niet kunnen veranderen. ,, Je hebt met dezelfde selectie te maken. Wel heb ik de speelstijl wat veranderd en begonnen in een 4-4-2-opstelling, waarin we ook omschakelden naar 3-4-3. Daar hebben we de nodige trainingsarbeid in gestoken en daar duidelijkheid in geschapen. De laatste training hebben we wel een uur op automatismen getraind. En als je dan ziet dat daar vandaag doelpunten uit voortkwamen, dan ben je als trainer trots, maar zeker ook op de strijd en passie die de jongens hebben getoond."

FINALES Dat hij nu de trainingsjas van Redichem draagt is niet zo maar. ,,Ik ben een nette en correcte trainer en Redichem is dat als club, ook netjes en correct, daarom ben ik er ook ingestapt. Dat had ik zeker niet bij een andere club gedaan. Ik kende de ploeg nog wel, heb ze onder andere bij AZ 200 zien spelen. Daar ga ik nog wel eens kijken. Het veld ligt twee minuten van mijn huis vandaan. Maar ook hier terugkomen voelde als thuiskomen. Nog veel van de mensen die er toen waren zijn er nog. Het leek dan ook of ik niet weg was geweest." Hoewel er natuurlijk nog volop van de winst zal worden genoten, realiseerde van Dijk zich ook dat er nog minimaal drie pittige 'finales' op het programma staan. We zijn er zeker nog niet, maar de eerste stap is wel gezet."

Door het resultaat tegen Dieren en de winst van concurrent UNI VV is de stand onderin de 3e Klasse nu:

9.   JVC Cuijk (21-19)

10. Redichem (21-18)

11. UNI VV (22-18)

12. AZ 2000 (21-17)

13. Excelsior Z (21-15)

De nummer 13 degradeert rechtstreeks naar de 4e Klasse, de nummers 11 en 12 spelen nacompetitie om klassenbehoud.