• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Jeroen Manschot boeit scheidsrechters Redichem

HEELSUM In de week van 3 tot 11 oktober was het in de voetballerij, 'de Week van de Scheidsrechter'. Veel clubs besteedden daar aandacht aan, door met name de clubscheidsrechters op passende wijze een blijk van waardering bezorgen, want zij vormen belangrijke schakels binnen de organisatie. Ook bij Redichem. Het bestuur had voor hen een meer dan passende verrassing in petto. Zo kwam vorige week eredivisie-scheidsrechter Jeroen Manschot naar Heelsum, om gepassioneerd over zijn belevenissen in het voetbal met de Redichem-arbiters te delen.

 

Dick Martens

 

Zonder de inzet van de clubscheidsrechters wordt het spelen van wedstrijden 'lastig'. En wees eerlijk, het is nu ook weer niet de meest geliefde 'baan' in het door velen zo geadoreerde tijdverdrijf of passie. Ook Redichem is daarop geen uitzondering. De club steekt veel energie in het enthousiasmeren van vooral jonge arbiters. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een aanzienlijk aantal jonge 'fluitisten'. Hoewel 'gewapend' met een fluit worden ze binnen de vereniging getypeerd als 'de stille helden'. En voor hen was de meer dan passende beloning een welkome verrassing, waar vol spanning naar was uitgekeken.

 

 

TROTS De kantine was dan ook goed gevuld. Nadat nog even wat schoolperikelen, maar zeker ook hun eigen voetbalervaringen werden geanalyseerd nam Manschot de regie in handen. De jonge arbiter (35) promoveerde dit seizoen naar de 'Scheidsrechter Senior'. Dat is nationaal de hoogste groep arbiters, die hoofdzakelijk in de Eredivisie fluiten. ,,Het is een mooie waardering dat ik de stap naar de top van Nederland heb kunnen maken. Afgelopen juni was ik official op het EK onder 21, daar was ik ook al heel trots op. Maar dit is voorlopig het hoogtepunt in mijn carrière. Ik kijk uit naar de nieuwe kansen en mooie uitdagingen die dit seizoen al zij gekomen en nog gaan komen."

 

 

TALENTENTRAJECT Manschot begon als 16-jarige zijn eerste wedstrijden te fluiten bij zijn club SV Houten. ,, Wat begon als iets leuks naast het voetbal, veranderde al snel naar wekelijks meerdere wedstrijden fluiten bij de club. Via het talententraject amateur- en betaald voetbal debuteerde ik op 31 augustus 2012 bij FC Dordrecht-SC Veendam in het betaalde voetbal en op 16 juli 2014 in het internationale voetbal als 4e official bij Strømgodset - Steau Boekarest." Deze aanstelling kreeg in oktober 2015 een vervolg, toen Manschot voor de eerste keer werd aangesteld als Additional Referee (5/6e official) bij Villareal - Victoria Plzen. Daarna volgde hij in 2016 bij de UEFA , samen met 2 assistenten, de CORE (Centre of Refereeing Excellence). De CORE is een intensief 2x 10-daags programma waar jonge en talentvolle (assistent-)scheidsrechters worden voorbereid op het allerhoogste niveau en een eventuele volgende stap in hun carrière. Ook begeleidde hij jonge scheidsrechter in het district.

 

 

INTERACTIEF En veel jonge scheidsrechters van Redichem waren een erg geïnteresseerd maar bovenal interactief 'gehoor'. Oprecht, recht door zee en soms ook kritisch op de beslissingen die Manschot lardeerde met prachtige inkijkjes, opgenomen tijdens de door hem geleide wedstrijden. Meer dan duidelijk waren de verwensingen, de verbazing, maar ook de soms humoristische discussies die scheidsrechter en spelers met elkaar voerden. Maar ook de communicatie tussen scheidsrechter en zijn assistenten, gevoerd door de headsets waren hilarisch, meer zeker ook leerzaam, waar meer dans eens duidelijk hoe moeilijk het is om daadwerkelijk de goede beslissing te nemen. Dat bleek ook als 'de zaal' middels hun gele of rode kaart konden aangeven, wat volgens hen de juiste beslissing zou moeten zijn.

 

 

QUIZ Ook werd nu meer dan duidelijk wat de taak is van 'de man naast de goal' is. Het ziet er vaak wat komisch uit, maar na de toelichting van Manschot, die die taak inmiddels ook al een aantal keren heeft vervuld, werd er wat anders tegen de vijfde- of zesde man aangekeken. Hun optreden, de waarschuwingen of het attent maken op en oplossingen aandragen van soms netelige situaties, stond ineens in een heel ander daglicht. De leerzame avond werd afgesloten met een quiz, die uiteindelijk werd gewonnen door, toeval of niet, Thom Streefkerk, de zoon van voorzitter Jan Streefkerk. Junior had goed opgelet en die oplettendheid werd beloond door een echt Champions League scheidsrechters shirt. Senior besloot de avond door de aanwezigen te bedanken voor hun komst en hun interesse en actieve deelname gedurende de leerzame avond. Natuurlijk werd 'de hoofdpersoon' ook hartelijk bedankt en voorzien van een leuke en lekkere attentie. Het hartelijke applaus dat volgde was het antwoord hoe de aanwezigen hadden genoten van  'de avond met Jeroen Manschot'