• Dick Martens

Jantine van der Vlist stopt met volleyballen

WAGENINGEN Op je hoogtepunt stoppen. Een cliché dat vooral in de sport nogal eens gebruikt wordt. Vaak is een dergelijke beslissing moedig, soms logisch, maar ook vaak weloverwogen. Het besluit van Jantine van der Vlist is eigenlijk een combinatie van alle drie factoren.

Dick Martens

Zij hakte onlangs de knoop door en besloot na een meer dan geslaagde volleybalcarrière een andere weg in te gaan slaan. Zoals ze het zelf verwoordde: 'Ik gooi mijn bikini in het zand en hang mijn zonnebril aan de palmboom', refererend aan haar fantastische beachvolleybal-periode, met als absoluut hoogtepunt de deelname aan de afgelopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar ze zich samen, na een extreem spannende aanloop, samen met haar partner Sophie van Gestel voor kwalificeerde.

 

SCYLLA n haar huidige woonplaats Den Haag, op een druilige middag, blikt ze terug op een mooie volleybalcarrière, die in haar geboorteplaats Wageningen gestalte kreeg. ,,Ik ben bij SKV begonnen, ging daarna naar Scylla, waar ik een hele mooie tijd heb gehad. In die tijd 'beachte' ik al eens op de Wageningse Markt. Toen ik met Scylla kampioen werd van de tweede divisie ben ik voor mijn studie naar Amsterdam verhuisd. Het was aanvankelijk de bedoeling om mij vol op de studie, maar zeker ook op het studentenleven, te gaan storten. Dat heb ik een jaar vol gehouden. Toen begon het toch weer te kriebelen. Het volleybalvirus kreeg mij weer in de greep en ben ik in de eredivisie weer begonnen. Ik speelde achtereenvolgens bij Armintos, Alterno Apeldoorn en bij AMVJ in Amstelveen."

Om vervolgens de overstap, nu ruim acht jaar geleden, de overstap te maken naar het beachvolleybal. ,,Roos van der Hoeven vroeg mij destijds om mee te gaan naar een toernooi in Marseille. Daar zijn we met de auto naar toe gereden, boekten er een low-budget hotel en speelden ons toernooi. Ik vond het geweldig. Het raakte mij zo. Ik was direct 'om'. Het buiten zijn, de wereld over reizen, de sfeer. Geweldig."

 

Het was de opmaat voor een mooie periode, met successen aan de zijde van onder andere Merel Mooren, Marloes Wesselink en ten slotte 'Soof', zoals van der Vlist haar laatste partner met een mooie glinstering in haar ogen noemt. ,,Ja, ik wisselde nogal eens van partner. Maar dat lag niet aan mij hoor", voegt ze er snel en met een gulle lach aan toe. ,,Maar ik kan terugkijken op een fantastische periode, met veel hoogtepunten, waaronder het spelen van halve finales op de Word Tour, Het WK in Den Haag en het moment dat wij ons tijdens de finale van de Continental Cup kwalificeerden voor Rio. Wij pakten die strohalm. Die flow waar wij toen inzaten. Echt ongelooflijk. En dan sta je ineens op de Olympische Spelen. Echt een droom die uitkwam. Dat was mijn ultieme doel. 'Jantine van der Vlist 'Olympiër. Nu ga ik mij, na mijn vakantie in Nepal, storten op mijn maatschappelijke carrière. Ik ben afgestudeerd bewegingswetenschapper en ga het liefst wat betekenen in het aangepast sporten of revalidatie. Ook daar heb ik enorm veel zin in."