• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

Jan Janssen geniet, evenals ruim 3500 toerfietsers van ‘hun’ Jan Janssen Classic

WAGENINGEN 'Koffie en appeltaart', dat zijn de ingrediënten waarop menig toerfietser zijn- of haar fietsdag mee begint. Daarop vormen de deelnemers van de 33e editie van de Jan Janssen Classic en de daaraan gekoppelde Hel van Ede-Wageningen zeker geen uitzondering. Sterker nog de man naar wie de traditionele toertocht is vernoemd geeft het goede voorbeeld. De inmiddels 79-jarige oud tourwinnaar geniet samen met zijn vrouw Cora en in alle rust van de door vrijwilliger van TCW '79 Cees van Nieuwenhuijsen aangedragen lekkernijen. Ondertussen bereiden duizenden toerrijders zich eveneens voor op hun tocht. Gekozen kan worden voor een route van 70 tot 200 kilometer. Daarbij passeert het peloton onder andere het gebied rond de Utrechtse Heuvelrug, de stuwwal bij de Rijn en wordt er geklommen over de toppen van de Veluwe. Voor de MTB'ers is er een monstertocht van 60 tot 100 kilometer onverhard klimplezier.

Dick Martens

Jan Janssen is vanmorgen al vroeg naar Wageningen afgereisd. ,,Het is vanuit België toch ruim 150 kilometer rijden. Heb mij thuis al omgekleed, zodat ik zo kan vertrekken, maar eerst lekker rustig koffiedrinken. Ik rij vandaag een heel bijzondere rit. Ik ga fietsen met mijn kleindochter Femke, zij is vijftien jaar. Zij is er een van een tweeling, waarvan ik de dag dat zij, Femke en Tim, geboren werden nooit zal vergeten. Ze kwamen twee maanden te vroeg. Femke woog 950 gram en Tim 1400 gram. Ik wist niet dat dat kon blijven leven. Toen ik ze zag, dacht ik: 'wat moet daarvan terecht komen'. Maar als je ze nu ziet ze zijn nu echt 'Hollands welvaren'. Een paar maanden geleden vroeg Femke of ik de Jan Janssen Classic zou gaan rijden. Dat was ik natuurlijk van plan. Zij wilde met mij meerijden, ze is gaan trainen en nu fietsen we samen die 70 kilometer."

ZIJN TOCHT Trots is Janssen nog altijd op 'zijn' tocht.  ,,Ik heb al heel wat toertochten gedaan en dan kom ik natuurlijk veel mensen tegen. En altijd hoor ik, dat dit zo'n prachtig mooie tocht is. Mooie landschappen, lekkere maar zeker ook pittige heuvels. Echt heel mooi. Daar heb ik de reis hier naartoe graag voor over. Ik probeer toch nog zoveel mogelijk te blijven fietsen, al is het niet meer zo frequent, maar ik fiets nog zeker twee, drie keer per week. Het houdt mij jong en dat wil ik toch zo houden." Vanzelfsprekend rijdt de meest succesvolle Nederlandse renner op 'een eigen fiets', een Jan Janssen fiets. ,,Het zijn fietsen met karakter. Vandaag rij ik op een fiets die wij vorig jaar als jubileumfiets, in het kader van het 50-jaar geleden winnen van de Tour de France, hebben uitgebracht. Een erg mooie, knalrode, fiets."

TEVREDEN Ook over de organisatie is Janssen nog altijd erg tevreden. ,,Ik ben altijd zo dankbaar voor die mensen, die dat allemaal belangeloos doen, die overal de hele dag op hun post staan. Dat is knap hoor." Dat klinkt ook Van Nieuwenhuijsen, lid van TCW '79 en een van de vele vrijwilligers, die deze dag van vroeg tot laat aanwezig is. ,,Wij zijn met ruim 160 vrijwilligers. Ik ben verantwoordelijk voor 'het eten en drinken', zorg ook goed voor de gasten. Dat wordt ook echt gewaardeerd. Maar zeker ook het werk van onze andere vrijwilligers. Pijlen uitzetten, hier op de Bongerd alles op- en straks ook weer afbreken. Noem maar op. Een Frank Fiselier bijvoorbeeld. Hij en zijn hele gezin zijn actief bij het uitzetten van de routes, de veiligheid en de wegafzettingen. Ze zeggen wel eens niemand is onmisbaar, maar daar is Frank wel een uitzondering op."

JAN JANSSEN FIETS Ondertussen bevestigen steeds meer deelnemers hun bordjes met het startnummer op de fiets. Dat doen ook Eric en Christel. Het duo, 'gewoon fietsvrienden', komt uit Amsterdam. ,,Ik heb toevallig twee jaar geleden een Jan Janssen-fiets gekocht", legt Christel uit. ,,Toen hoorde ik ook dat er een Jan Janssen Classic bestond. Toen heb ik tegen Eric gezegd, dat we die dan ook moeten gaan rijden. En dat gaat nu gebeuren." Vriend Eric is een waterpoloër. ,,Fietsen doe ik nu ook al zo'n jaar of acht. Als het waterpolo-seizoen erop zit, stap ik op de fiets. Zo ook vandaag weer. Ik heb er zin in. Voor ons weer een mooie nieuwe omgeving."

RUSTIGE TOCHT Inmiddels is het grootse deel van het wielerpeloton vertrokken en stapt ook Jan Janssen, samen met Femke op de fiets. Het wordt langzaam rustiger in en om Sport Centre De Bongerd. Even een moment voor de vrijwilligers om ook even een kop koffie te drinken. Maar veel tijd hebben ze daar niet voor. Al snel melden de eerste deelnemers zich alweer en wordt het langzamerhand drukker en drukker op het zonovergoten terras. Al snel staan de tafels vol met verkoelende drankjes, maar ook de appeltaart en nu ook de frites vindt gretig aftrek. ,,Het was weer een mooie tocht", aldus Renkumer Wout Wildekamp. ,,Ik heb de 125 kilometer gereden. Dat is een vrij rustige tocht, maar we pakken wel al die klimmetjes mee. Maar dat ging prima hoor. Ik ben inmiddels met vervroegd pensioen en zit zeker een keer of vier op de racefiets. Ik fietste ook al vel in Frankrijk, waar ik alle Alpencols al een keer bedwongen heb. Daarnaast doe ik ook nog aan fitness, want ik wil dit zo lang mogelijk doen. Ik voel mij er prima bij en dat wil ik zo houden."

80 Ook Jan Janssen bereikt de finish zonder al te veel geleden te hebben. Dat geldt zeker ook voor Femke. ,,Het ging lekker hoor", roept ze naar Oma Cora. ,,Maar ik ga nu lekker een patatje eten."  'Opa Jan gaat lekker douchen, om zich even later weer fris en fruitig bij zijn gezelschap te melden. ,,We gaan lekker met zijn allen nog even eten en dan vertrekken we weer rustig richting België. Het was een geweldige dag. Ik heb weer veel enthousiaste fietsers gesproken, die evenals ik, lovend waren over het parcours en zeker ook over de organisatie. Ik hoop er dan ook volgend jaar, als ik 80 ben, weer bij te zijn."