• Foto: Geb Kos
  • Foto: Geb Kos
  • Foto: Geb Kos
  • Foto: Geb Kos

Jan Groenendijk en Roel Booomstra spelen remise na felle strijd

WAGENINGEN Jan Groenendijk en Roel Boomstrra hebben in de negende partij van de damtweekamp om de wereldtitel 2016 een felle strijd geleverd.  De 18-jarige Wageninger zette in het glazen huis op het Plein in Den Haag alles op alles om zijn eerste overwinning in de tweekamp te boeken. Met wit nam hij veel risico, maar de 23-jarige Boomstra gaf geen krimp en bereikte een voordelig eindspel.

 

Beide spelers gingen elkaar te lijf in een scherpe vertakking van de Keller-variant, vernoemd naar veelvuldig Nederlands kampioen Reinier Cornelis Keller. Groenendijk probeerde op de 32e zet enkele verrassende combinaties in de stand te vlechten, die door Boomstra werden gepareerd. In het vervolg van de partij kon Groenendijk op remise aansturen, maar hij nam toch nog de nodige risico's op zoek naar zijn eerste zege, en kwam daardoor in de problemen. De spelers kwamen uiteindelijk remise overeen.

 

Door de remise is de stand nu 12-6 in het voordeel van Boomstra. Groenendijk moet de laatste drie duels van de tweekamp in Scheveningen winnen om er nog een tiebreak uit te slepen. Woensdag is een rustdag, donderdag gaat de strijd verder.