• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Foto: Phil Nijhuis
  • Foto: Phil Nijhuis

Jan Groenendijk en Roel Boomstra maken zich op voor wereldtitelstrijd dammen

WAGENINGEN Dat de Wageningse damtopper Jan Groenendijk aan de vooravond staat van zijn wereldtitelstrijd 2016, met Roel Boomstra als opponent, zal zo langzamerhand niemand meer zijn ontgaan. De sport, die toch een beetje een suffig imago had, is mede door de indrukwekkende opmars naar de wereldtop van de beide jongelingen ineens 'hip' geworden. Zo bleek ook bij 'de aftrap' van de wereldstrijd in de Haagse Toren. In The Penthouse op de 40e verdieping, met een indrukwekkend uitzicht over de Residentie presenteerden Groenendijk (18) en Boomstra (23) zich aan de toegestroomde pers.

 

Dick Martens

 

De directeur van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB), Arjan de Vries, opende de sessie. Ook hij was verheugd dat het illustere duo 'zijn' damsport hip heeft gemaakt. Ook het feit, dat de titelstrijd zich op bijzondere locaties gaat afspelen stemde hem tot tevredenheid. ,,We beginnen op 3 december in Roels omgeving, in Groningen, waar pal naast de Rijks Universiteit Groningen (RUG) in het Van Swinderen Huys, Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen en nog steeds actief als spelersvertegenwoordiger van de Werelddambond, de eerste zet in de tweekamp zal gaan doen. Daar wordt gespeeld tot en met 6 december. Dan gaan we naar Wageningen, de thuisbasis van Jan, waar in de trouwzaal van het prachtig verbouwde gemeentehuis op 8, 9 en 10 december zal worden gespeeld. De apotheose is hier in Den Haag."

 

 

PRIMEUR In de Residentie is ook weer gekozen voor bijzondere locaties. Daar zal het duo opnieuw voor een primeur gaan zorgen, want de eerste Haagse partij, op 12 december, zal worden gespeeld in de Eerste Kamer. In het Politieke hart van Nederland heeft nog nooit een sportieve activiteit plaats gevonden. De dag erna zal er gespeeld worden in een Glazen Huis op Het Plein en na de rustdag op 14 december, wordt er tot en met 17 december gespeeld in het Zuiderstrand Theater. Damlegende Ton Sijbrands zal ook op alle locaties aanwezig zijn om de partijen te analyseren en worden er rondom de wedstrijden allerlei randactiviteiten georganiseerd. ,,Ook hebben we unieke partners gevonden die zich met de dammers en aan het evenement hebben verbonden. De Dambond heeft dit jaar de handen ineengeslagen met het label Top Notch (een 'hip-hop' label) als mediapartner en YoungCapital als naam gevend sponsor."

 

 

GROTE GLIMLACH Vervolgens richtte Johan Kraajenbrink, de Technisch Directeur van de Dambond het woord tot 'de zaal' en de beide dammers. Ook hij was enthousiast over het evenement en de beide grootmeesters. Met mooie anekdotes typeerde hij Groenendijk en Boomstra. Roemde onder andere Groenendijks zangkwaliteiten waarmee hij bij zijn eerste ontmoetingen met de Wageninger werd geconfronteerd. ,,Jan zingt ook als hij denkt", verbaasde hij zich ook nu nog. Ook de vertrouwensman en tevens zijn coach  van Groenendijk, Rik Keurentjes, mocht nog even toelichten hoe bijzonder en talentvol Groenendijk is. En hoe beiden zich hadden voorbereid. Ook Rob Clerc, als coach van Boomstra, gaf tekst en uitleg over de kwaliteiten van zijn pupil en hun voorbereiding. Daarna klommen fotografen en de beide dammers naar de 42e verdieping voor de nodige fotomomenten. Ook daarbij, met stralend Den Haag op de achtergrond was het weer opvallend hoe relaxed beiden naar de WK-matches toeleven. Gewillig en constant met een grote ontspannen glimlach poseerden ze voor de tientallen camera's, sloegen de handen ineen en keken vooral uit naar 'hun' WK.

 

 

HIP ,,Ook dit is natuurlijk weer mooi. Al die aandacht voor het dammen is natuurlijk geweldig en vooral dat de sport nu ineens hip wordt genoemd", aldus Groenendijk. ,,Zoals ik al eerder vertelde, hoop ik dat door onze matches kinderen dammen leuk gaan vinden. Zo ben ik ook begonnen en je ziet hoe het kan lopen." En weer die kenmerkende mooie glimlach. Eén ding is duidelijk: Groenendijk is er zeker klaar voor. Na de perspresentatie ging het duo alweer naar het volgende 'optreden'. Want bij De Wereld Draait Door wacht Mathijs van Nieuwkerk. Ook hij kondigde Groenendijk en Boomstra aan als 'hip'.