• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Indrukwekkende damsimultaan Jan Groenendijk

WAGENINGEN Dammen tegen maar liefst zeventig tegenstanders, dat was de opgave voor Jan Groenendijk, het supertalent van de Wageningse damvereniging WSDV en vicewereldkampioen. In 'zijn' school, RSG Pantarijn ging hij de strijd aan tegen een diversiteit van tegenstanders. Het was niet zomaar een uitdaging. De opbrengst van de simultaanpartijen was voor een goed doel, namelijk de Stichting Samen voor Duchenne en is bestemd voor onderzoek naar deze zeer progressieve spierziekte. Na ruim vier uur en een kwartier dammen was het applaus vooral voor Groenendijk die maar liefst 59 partijen in winst omzette, 9 remises moest toestaan en maar twee partijen verloor. Eénmaal was de computer sterker, de andere nederlaag leed hij tegen WSDV teamgenoot Heike Verheul.

 

Dick Martens

 

Het evenement werd georganiseerd door de Rotary Club Wageningen, samen met RSG Pantarijn, gesteund door damvereniging WSDV. De openingszet was voor de voorzitter van de Rotary Club, Rien Bor. Vervolgens startte Groenendijk langs de tientallen borden. Opvallend rustig en steeds met een mooie glimlach op zijn gezicht, deed hij vele zetten en verbaasde hij menig tegenstander met zijn vaak onnavolgbare spel. Toch waren er ook onverwachte moeilijkheden voor de jongeling. Moest hij wat langer nadenken. Toch was de topdammer amper op een foutje te betrappen. Een van de weinige fouten kostte hem de partij tegen teamgenoot Verheul. ,,Het was een mazzeltje", erkende Verheul. ,,Jan maakte een blundertje en daar profiteerde ik optimaal van." De winnares wist ook hoe ze haar tegenstander een beetje van de wijs kon brengen. ,,Jan heel lang aankijken", onthulde ze haar tactiek. ,,Dat werkte vandaag."

 

 

UNIEKE SCORE Maar veelal bleef de vicewereldkampioen koel en altijd opgewekt. Pas na ruim drie uur spelen was de vermoeidheid en het feit dat de rug- en schouderspieren wat strammer gingen aanvoelen, zichtbaar. De slotfase van de simultaan, waarin hij ook nog tussen de partijen door een aantal damborden van zijn handtekening voorziet, voerde Groenendijk nog langs een vijftal stugge tegenstanders, maar ook nu liet hij zich niet meer verschalken, waarna zijn coach bij WSDV en spreekstalmeester tijdens de simultaan, de unieke score bekend maakte. ,,Een 90,7% score. Dat is echt goed. Vooral conditioneel leverde Jan een topprestatie. Hij heeft vele kilometers afgelegd en ook fysiek is het zwaar. Jan speelde een goed tempo, haalde een hoog niveau en hij heeft alles gegeven."

 

 

MOOIE OPBRENGST Ook Hans Brandwacht liep met een grote grijns door de zaal. Met bewondering over de prestaties van 'zijn' Jan. Brandwacht organiseerde de happening, maar hij is ook de wiskundeleraar van Groenendijk bij Pantarijn. ,,Een bijzondere jongen. Sympathiek, maar bovenal heel gewoon en bescheiden. Nadat hij toch op wereldniveau had gepresteerd, is hij weer gewoon Jan als hij weer in de les komt. Een mooi mens die perfect in balans is."

 

Niet veel later schudt Groenendijk de laatste opponenten de hand en kan Brandwacht bekend maken dat de het indrukwekkende evenement niet alleen veel 'damplezier' heeft opgeleverd, maar ook maar liefst € 3.000,00 voor Duchenne. ,,De verdienste van Jan, maar zeker ook van de deelnemers en hun supporters en de vele supporters die hebben kunnen genieten van mooie en spannende dampartijen."  Een bijzondere prestatie leverden twee nieuwe talenten uit de WSDV-stal. Zowel de Gelderse pupillen- én aspirantenkampioen Akosh Kardos (11) als Ivar Smijers (10) van het Gelderse kampioensviertal van de Montessorischool accepteerden trots het remiseaanbod van Groenendijk.

 

 

LEUKE ERVARING Groenendijk wordt bedankt en in de bloemen gezet en vertelt genoten te hebben van de lange simultaan. ,,Het was een leuke ervaring. Echt tof. Zwaar werd het pas na drie uur. Toen ging ik ook wat kleine foutjes maken. Ik heb nu wel een beetje last van mijn rug en schouders, maar dat is morgen wel weer weg. Over het uiteindelijk resultaat ben ik zeker tevreden. Van de computer kan je moeilijk winnen, omdat je amper bedenktijd hebt en tegen Heike maakte ik een blundertje. Veel tegenstanders zijn natuurlijk van een wat minder niveau, maar er waren toch een paar onverwachte moeilijke partijen bij. Maar we deden het met zijn allen natuurlijk ook voor het goede doel."

 

 

TOETSWEEK De grote winnaar bergt de damstenen voorlopig even op en gaat zich richten op de komende toetsweek. ,,Morgen even uitrusten en dan duik ik in de studieboeken. Ik doe dit jaar examen. Het zal nog even aanpoten worden, maar ik heb goede hoop dat ik ga slagen. Dan ga ik lekker naar Portugal en spel ik nog een tweekamp in Nijmegen. Eind van het jaar verwacht ik nu met landgenoot Roel Boomstra een match om de wereldtitel te gaan spelen."