• Collectie Jasper Verstand

Goudkoorts: Jasper Verstand

RENKUM De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? In deze rubriek geven inwoners van de gemeenten Renkum en Wageningen hun visie op de Olympische historie en hun verwachtingen van Pyeongchang 2018. Vandaag wethouder Jasper Verstand:

Naam: Jasper Verstand

Leeftijd: 40 jaar

Woonplaats: Oosterbeek

Werk: Wethouder gemeente Renkum

Mijn favoriete sport op deze winterspelen: Schaatsen

Welke Nederlander wint de meeste medailles? Sjinkie Knegt

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… Calgary 1988. Natuurlijk de prestaties van Yvonne van Gennip maar vooral de 5000 meter bij de mannen die Leo Visser op drie tienden van een seconde verloor van Gustafsson was bloedspannend.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Veel! Maar dat wordt nog een hele uitdaging met mijn werk en de verkiezingen die voor de deur staan.

Mijn favoriete Olympiër? Sven Kramer. Zijn winnaars- en topsportmentaliteit is geweldig!

Welk land wint de meeste medailles? Noorwegen

Mooiste moment winterspelen ooit en waarom? De gouden medaille van Gerard van Velde op de 1000 meter in Salt Lake City. Van Velde werd zo vaak vierde en had zo veel pech in zijn schaatscarrière gehad. Toen won hij onverwacht de 1000 meter, nota bene in een nieuw wereldrecord. Onverwachte medailles zijn mooi, maar die van Van Velde de allermooiste!

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? Sven Kramer op de 10 km. Deze titel heeft hij nog niet, vooral door de verkeerde wissel in Vancouver. Om nu de 10 km te winnen moet hij hele sterke tegenstanders verslaan. Een groot kampioen als Kramer gun ik dat van harte.

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Antoinette de Jong (schaatsen) en ik hoop Kimberley Bos (skeleton). Verder ben ik benieuwd naar de prestaties van de paralympiërs. Die gaan dit jaar met de grootste ploeg ooit naar de winterspelen.