• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

GNSK maakt van Wageningen één grote sportstad

WAGENINGEN Al vanaf vrijdagavond is Wageningen het domein van sportende studenten. In het kader van Het Groot Nederlands Studentenkampioenschap, afgekort GNSK, wordt er op diverse Wageningse sportlocaties door honderden studenten van de diverse Nederlandse universiteiten, gesport, maar is het bovenal ook reuze gezellig. Die gezelligheid wordt 's avonds nog meer luister bij gezet op de diverse feesten, want studenten en feesten zijn natuurlijk ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dick Martens

Het GNSK is het grootste en jaarlijks terugkerend sportevenement voor studenten van de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Het evenement, beleeft in Wageningen alweer haar 60ste editie en wordt gezien als de Olympische Spelen voor studenten.

DIVERSITEIT AAN SPORTEN De jaarlijks terugkerende vaste spoten zijn: Badminton, Basketbal, Handbal, Schermen, Squash, Tennis, Veldvoetbal en Volleybal. ,,Daarnaast zijn er ook de zogenaamde keuzesporten", legt Luc Roelofs, Commissaris PR & Sponsoring van het Wageningse GNSK-bestuur. ,,Beachkorfbal, waar ons team bestaat uit de selectie van Débaldérin, onze studenten-korfbalvereniging, Boksen, Olympic Weightlifting, Rugby, Triatlon, Turnen, Ultimate Frisbee en Wielrennen. Een mooi palet aan sporten. Het organiseren heeft zeker wat voeten in de aarde gehad, maar met mijn medebestuursleden en tientallen studenten die ons dit lange weekend ook ondersteunen, gaat het prima. De wedstrijden zijn mooi, spectaculair en divers. Het weer is geweldig. Wat wil je nog meer?"

NIVEAU Daarmee zegt Roelofs niets teveel. ,,Het enthousiasme onder de sportende studenten is, evenals het niveau, hoog. Zijn de wedstrijden spectaculair, waarbij vooral bij het boksen de toeschouwers enorm meeleven, al zijn er al wel wat stemmen 'gesneuveld', na het feest van vrijdagavond, maar gelukkig nodigt het prachtige weer ook uit, om die kelen uitbundig en veel te smeren. Het smeermiddel laat zich in de meeste gevallen wel raden.

ZENUWCENTRUM Sportcentrum de Bongerd is het zenuwcentrum van het GNSK. Naast onder andere het volleybal, turnen, frisbeeën, boksen en Beach korfbal, is ook het zwembad onderdeel van het programma, van daaruit vertrekken de triatleten, na eerst hun banen te hebben gezwommen richting het loopparcours over de Campus, om vervolgens weer bij het zwembad terug te keren voor het fietsen in 'het Binnenveld'. Op Sportpark de Zoom wordt gerugbyd en gevoetbald, teerwijl in Sporthal De Vlinder gehandbald wordt. ,,Ja, dat is ook uniek", legt Henri ten Klooster, Hoofd van Sportcenter De Bongerd. ,,Al die locaties die zo kort bij elkaar liggen. De organisatie staat, zaak is nu om het programma draaiende te houden, maar dat lukt zeker. Studenten zijn in de regel niet zo moeilijk. Sporten en feesten graag en die ingrediënten zijn hier in ruime mate aanwezig."

GOED DOEL Elk jaar kiest het GNSK-bestuur ook een goed doel uit dat zij graag willen steunen. Jaarlijks gaat er een deel van het inschrijfgeld naar dat goede doel en krijgt het goede doel een kans om wat meer bekendheid te krijgen. Wageningen heeft gekozen voor een goed doel dat ook raakvlakken heeft met sport, namelijk: Running Blind, een organisatie die zorgt dat mensen met een visuele beperking ook gezond kunnen bewegen. ,,Dit gebeurt onder deskundige leiding en met de hulp van enthousiaste buddy's.", legt een buddy uit. ,,De training is voor elke leeftijd en elk niveau. Voorop staat het verbeteren van de conditie in een prettige sfeer, waarbij ook de onderlinge contacten bevorderend werken." Ook worden er voor de sportende studenten clinics gegeven om hen te laten ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende te sporten.

TROTS Het GNSK-bestuur werd 'tussen de bedrijven door' ook nog even in het zonnetje gezet, door hun trotse ouders, die het initiatief hadden genomen hun 'organiserend kroos' te belonen met mooie woorden en een badlaken met al hun namen, zodat zij straks als het evenement weer achter de rug is, op de handdoek en misschien wel op een ver strand, terug te denken aan 'hun' GNSK.

Ook zondag wordt er nog volop gesport. Voor meer info: wwwgnsk.nl.