• 2016-12-12 11:47:02 DEN HAAG - Jan Groenendijk voorafgaande aan de achtste partij van het WK dammen die wordt afgewerkt in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. ANP JERRY LAMPEN

    Jerry Lampen

Geen wereldtitel dammen Wageninger Groenendijk

SCHEVENINGEN/WAGENINGEN (ANP) Het is de Wageningse dammer Jan Groenendijk niet gelukt de wereldtitel dammen op zijn naam te schrijven. De zege ging donderdagmiddag definitief naar de Groninger Roel Boomstra.

De 23-jarige Boomstra besliste de tweekamp met Groenendijk door winst in de tiende ronde, die werd gespeeld in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Boomstra, die al genoeg had gehad aan een remise, is daardoor niet meer in te halen door Groenendijk.

De Groninger volgt Alexander Georgiev uit Rusland op als wereldkampioen. Boomstra treedt in de voetsporen van Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen.

Georgiev veroverde vorig jaar in Emmen de wereldtitel, maar besloot zijn titel niet te verdedigen. Daardoor ging de tweekamp om de mondiale titel tussen twee Nederlanders, de achttienjarige Groenendijk (tweede op het WK) en Boomstra. De nummer drie van het WK behaalde maandag in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag zijn derde zege op Groenendijk. Boomstra had daardoor donderdag in Scheveningen aan een remise genoeg om wereldkampioen te worden.

BLUNDER Het werd zelfs een overwinning, na een blunder van Groenendijk. De tiener uit Wageningen staarde zich blind op een combinatie en had niet door dat een andere zet ook mogelijk was. Die leidde zijn ondergang in. Groenendijk besloot de strijd direct te staken, waardoor Boomstra zijn vierde zege kon bijschrijven en zich verzekerde van de wereldtitel. Groenendijk had de drie resterende partijen allemaal moeten winnen om de Groninger nog van de winst af te kunnen houden.

'STOMME FOUT De Wageninger zat er verslagen bij. ,,Ik schaam me, het was een stomme fout'', zei Groenendijk verdrietig. ,,Ik weet zeker dat ik vandaag toch niet had gewonnen, maar dit is gewoon heel jammer. Ik heb in ieder geval alles proberen te geven, ook al wist ik dat het moeilijk zou worden, gezien de drie zeges van Roel.''