• Een van de uithangborden van Papendal is de spiksplinternieuwe blauwe atletiekbaan.

    Dick Martens
  • Papendal-directeur Jochem Schellens krijgt inspiratie in zijn werkomgeving, bij de aanblik van de gedreven trainende topsporters.

    Dick Martens

'Elke dag voor goud gaan'

ARNHEM Op 24 januari 1959 werd de Nationale Sport Federatie (NSF) opgericht en werd er nagedacht over een nationaal sportcentrum, om zodoende de sport in Nederland groter te maken. In 1963 werd het plan daarvoor goedgekeurd en werd Nationaal sportcentrum Papendal geopend.

Dick Martens

Bij de opening beschikte het terrein over een hoofdgebouw met restaurant voor 120 personen, een sporthotel met 120 slaapplaatsen, een grote sporthal, een aantal grasvelden, een tijdelijk centrum voor sportgeneeskunde, een atletiekbaan met een kunststof-toplaag en een laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek van grassen en grasloze oppervlakken.

TOP 3 Anno 2018 is het centrum, gelegen in een prachtig rustiek gebied tussen de Renkumse en Arnhemse gemeentegrens, het hart van de Nederlandse topsport en uitgegroeid tot het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland, waar dagelijks ruim 500 topsporters gebruik maken van de beste faciliteiten. Het sportcentrum heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en wordt internationaal gerekend tot één van de drie beste topsportcentra in de wereld.

UITHANGBORD Die constatering doet zeker Jochem Schellens glimmen van trots. Schellens, die zijn sporen al ruimschoots verdiende in de hotel- congres en (sport) evenementenwereld en eveneens al diverse functies bekleedde binnen NOC*NSF, is sinds januari 2013 de directeur van het sportcentrum en sinds mei 2013 ook van Hotel Papendal. ,,Ons doel en tevens onze hoofdtaak is het faciliteren van topsportprogramma's. We ondersteunen er momenteel meer dan 30 en 22 zelfs fulltime. Een stuk gastvrijheid vertalen naar de behoeftes van de topsport. Daarbij wil ik wel benadrukken dat Papendal voor iedereen toegankelijk is en bijvoorbeeld congressen en evenementen, ook zonder een sportief tintje, hier ook 'gewoon' plaatsvinden. Maar natuurlijk is de topsport ons uithangbord en geven de prestaties van bijvoorbeeld toppers als een Dafne Schippers, de handbal- en volleybalvrouwen ons een geweldig aanzien."

INSPIRATIEBRON De opmars van Schippers, met de wereldtitel op de 200 meter als ultiem succes, staat bij Schellens hoog op zijn lijstje hoogtepunten. ,,Maar het is tot nu toe een reeks aan hoogtepunten geworden. Ook de WK-finaleplaats van de handbalvrouwen, met een prachtige zilveren medaille als resultaat, maar zeker ook het feit dat we weer topsporters fulltime gingen huisvesten was een doorbraak en een teken dat we echt op de goede weg zijn."

Schellens bezocht in zijn functie als Papendal-directeur vanzelfsprekend ook tal van sportevenementen waar 'zijn' sporters in actie kwamen. Hij 'debuteerde' op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. ,,Die maakte ik nog wat op de achtergrond mee, maar vanaf Vancouver 2010 was ik er nadrukkelijker bij betrokken. Londen en Rio waren natuurlijk topspelen, maar zeker ook de Paralympics. Want zij zijn hier ook dagelijks actief. Ook zij zijn voor mij een inspiratiebron en onderdeel van mijn credo 'Elke dag voor goud gaan'."

DIEPTEPUNT Maar (top) sport is niet alleen inherent aan successen. Er zijn ook teleurstellingen en dieptepunten. Daar kan Schellens ook over meepraten. ,,Ja, de datum 9 januari 2018 staat wat dat betreft in mijn geheugen gegrift. Dat was de dag van het vreselijke ongeluk van BMX-topper Jelle van Gorkom. Jelle is echt een kind van Papendal en zijn ongeluk had dan ook een enorme impact. Hij vocht 2/3 weken voor zijn leven. Gelukkig gaat het nu weer wat betere, werkt hij hard aan zijn revalidatie. Met elkaar hebben we de situatie goed en kranig opgepakt, Ik heb bijna dagelijks contact met hem of met zijn familie. Wij als centrumzijn er in goede, maar zeker ook in slechte tijden."

UNIEK Maar ook op Papendal liggen tragiek en euforie niet ver van elkaar vandaan. Letterlijk zelfs. Op een steenworp afstand van de BMX-locatie verrees een spiksplinternieuwe (blauwe) atletiekbaan, met zelfs een speciale 'sprintbaan'. Het ontlokte Rana Reider, de trainer van Schippers, fraaie teksten. ,,Ik ken veel sportaccommodaties en atletiekbanen, maar deze baan is uniek en een enorme aanwinst voor de Nederlandse topatleten en de buitenlandse atleten en ploegen die hier trainen."

Ook Schellens is razend enthousiast. ,,De atleten kunnen nu weer optimaal trainen. Ik hoop dat dat ook weer is terug te zien in hun resultaten." De optimale faciliteiten zijn ook 'in de wereld' niet onopgemerkt gebleven. ,,Er is serieuze belangstelling van onder andere de Britse, Amerikaanse en Chinese atletiekbonden. Zij hebben aangegeven ook hier te willen komen trainen. Dat zegt genoeg, toch?"

VOEDING Ook op het punt van voeding is Papendal een voorbeeld voor velen. ,,Het is ook een onderdeel van het innoveren en door ontwikkelen wat hier gebeurt. Tegenwoordig zijn wij zelfs leidend op het gebied van sportvoeding. Met ons Topsportrestaurant hebben we dan ook een enorme stap gezet. Voorbeelden van de voedingsinnovaties zijn onder andere het Sportbrood, de Sportkwark en de Sportrepen. Het is een onderdeel van het iedere dag aansluiten op ontwikkelingen in de wereld.

,,Innoveren is vaak een toverwoord, maar wij proberen dat concreet te maken. Daarbij reken ik zelfs het zogenaamde E-sporten. Misschien is het hier nog wel 'vloeken in de kerk', maar ik sluit niet uit, dat wij daar ook een rol in gaan spelen. We zijn in de loop der jaren groter en groter geworden. Het kost energie, maar het geeft je nog veel meer energie. En dat hebben we er met zijn allen graag voor over."