• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Eindelijk weer 'driepunter' voor VItesse

ARNHEM Het was ook in Arnhem een zonnige zaterdag. De hele dag werd er genoten van 'de lentedag in februari'. Voor de supporters van Vitesse werd die stralende dag nog eens met een paar uur verlengd, tot rond 22.35 uur. Dat was het moment dat scheidsrechter Allard Lindhout aangaf dat het duel Vitesse – Willem II erop zat. De opluchting vocht samen met de vreugde om erkenning, nadat 'de mannen' van trainer Leonid Slutskiy het bezoekende Willem II, hetzij moeizaam, met 3-2 had verslagen. Eindelijk kon er met de supporters weer eens 'een driepunter' worden gevierd. Enig smetje op de zonnige avond was de ogenschijnlijk zware enkelblessure van aanvalsleider Oussama Darfalou.

Dick Martens

Trainer Slutskiy was na afloop ook opgelucht, maar ook nog strijdvaardig. Zoals hij al eerder aangaf, weersprak hij ook nu weer, dat er van een crisis geen sprake was. ,,Natuurlijk was er de druk. Dat voelt iedereen wel, dan heb je ook een zware week. Het juiste antwoord daarop is dan: winnen. Dat hebben we vanavond gedaan. Nog niet met het beste voetbal, maar wel door strijd te leveren en karakter te tonen. Karakter is ook bij Vitesse, de basis van het succes."

SYSTEEM De Russische oefenmeester had voorafgaand aan het duel wel gesleuteld aan zijn basisformatie, door van 4-3-3 over te schakelen naar een 4-4-2-formatie. Daardoor schoof onder andere verdediger Alexander Büttner naar links op het middenveld, wat ten koste ging van Mukhtar Ali. De nieuwe tactiek wierp direct zijn vruchten af. Een perfecte voorzet van Max Clark, die in de verdediging op de positie van Büttner was geposteerd werd door aanvoerder Bryan Linssen, die het 'twee-spitsenkoppel' vormde met Oussama Darfalou, krachtig en prachtig achter Willem II-doelman Timon Wellenreuther gekopt (1-0). Diezelfde Linssen had zijn ploeg nog voor rust al in veilige haven kunnen loodsen, maar hij slaagde er niet meer in om de twee goede kansen die hij kreeg ook nog te verzilveren. De gasten uit Tilburg deelden wel wat speldenprikjes uit, maar brachten Vitesse-doelman Eduardo niet echt mee van de wijs. Een fikse tegenvaller was wel het uitvallen van Darfalou, die met een brancard moest worden afgevoerd. Hij werd vervangen door Mohammed Dauda.

BOOSDOENER Ook na rust was Vitesse de betere en meest aanvallende ploeg. Toch duurde het nog tot de 59e minuut tot er weer gejuicht kon worden in GelreDome. Het was Martin Ødegaard die zijn schot van richting zag worden veranderd, maar zodanig dat doelman Wellenreuther niet meer bij de bal kon (2-0). Het leek de beslissing, in Arnhems voordeel, te zijn, maar 'uit het niets' lag de bal drie minuten later achter de verbouwereerde Eduardo. Vangelis Pavlidis was daarvoor verantwoordelijk (2-1). DE aansluitingstreffer gaf de gasten weer wat hoop, maar daar bleef het ook bij. DE marge van twee treffers werd weer hersteld door verdediger Max Clark, die eerste een poging tegen de lat zag belanden, maar vervolgens prima reageerde op de rebound van een schot van Dauda (3-1). Maar ook nu stribbelde Willem II weer tegen. Ook nu was Pavlidis 'de boosdoener'. Hij zag zijn inzet eerst nog op de paal belanden, maar zij tweede inzet betekende opnieuw de aansluiting (3-2). Tot opluchting van 'heel Vitesse' liet hij n de slotfase de kans op de gelijkmaker nog liggen.

NODIG Het betekende voor Vitesse, dat er na drie wedstrijden op rij niet gewonnen te hebben er eindelijk weer een driepunter te vieren viel. ,,Ik hoop dat dit niet eenmalig is en wij nu de balans hebben gevonden, maar dan moeten we toch weer niet te gemakkelijk de doelpunten tegen gaan krijgen. Dat gebeurde vanavond ook weer. Kansen krijgen we voldoende. Maar natuurlijk ben ik wel blij met deze overwinning. Die hadden we nodig."