• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Eerste Wageningse Klompenloop startschot lustrum Pallas '67 

WAGENINGEN Atletiekvereniging Pallas '67 bestaat dit jaar 50 jaar. Dat heuglijke feit moet natuurlijk gevierd worden. Het grote lustrumfeest is op zaterdag 1 april, ook de officiële oprichtingsdatum, in en rondom het clubhuis aan de atletiekbaan op Sportcentrum de Bongerd, maar het eerste startschot van de feestelijkheden viel vrijdagavond al. Dat gebeurde op de Wageningse Markt waar ruim 30 deelnemers, jong en oud, zich meldden voor de 1e Wageningse Klompenloop. Waarbij de ultramoderne atletiekschoenen thuisgelaten konden worden en werden vervangen door oerdegelijke houten klompen.

 

Dick Martens

 

Het was voor de meeste deelnemers even wennen. Zeker voor de jeugd. Maar al snel 'klepperden' zij ook al hun eerste 'klompenmeters'.

Voorzitter Paulien Adamse, uiteraard ook op klompen, zag met een tevreden glimlach 'haar' leden zich klaarmaken voor de bijzondere gebeurtenis. ,,Natuurlijk hoop je op een grote opkomst, maar met deze dertig zijn we zeker ook tevreden. We doen het ook voor het goede doel en hebben daarvoor de Stichting Spieren voor Spieren uitgekozen. De loop is met een knipoog naar het Wagenings imago tot stand gekomen. Zo werd de organisatie van de 1e Wageningse Klompenloop ter hand genomen."

 

 

RONDJE OM DE KERK Na een gezamenlijke warming up, ging eerst de jeugd van start. De een wat behendiger dan de ander, maar allen volbrachten uiteindelijk, onder hartstochtelijke aanmoedigingen van ouders, opa's en oma's maar zeker ook vanaf de goedgevulde terrassen, hun 'rondje om de kerk'. Het was uiteindelijk de snelle Noortje die als eerste de finishlijn passeerde.

 

 

EINDSPRINT Vervolgens gingen de volwassenen van start. Zij dienden het inmiddels door de druilige regen nat en glad geworden 'klinker-parcours' tweemaal af te leggen. Na een flitsende eindsprint mocht Neeltje van Hulten zich de 1e Wageningse klompenloop-kampioen noemen. ,,Het is eigenlijk niet eerlijk, dat ik het op een eindsprint liet aankomen", aldus de winnares met een mooie lach op haar gezicht. ,,Ik ben van origine een sprintster. In mijn studententijd was ik lid van Tratlétos en na mijn studententijd ben ik lid van Pallas geworden. Tot een paar jaar geleden liep ik nog wedstrijden. Ook deed ik aan horden-lopen en hoogspringen. Maar op klompen? Nee, daar loop ik alleen in de tuin op. Toch ging het wel aardig, maar het was wel wat glibberig, maar zeker ook heel leuk."

 

 

GOUDEN KLOMP Even later werden de winnaars en winnaressen ook nog gehuldigd en mochten zij als prijs 'een gouden Klomp' in ontvangst nemen. ,,Het was een mooi en zeker gezellige gebeurtenis", aldus voorzitter Adamse, nagenietend met een drankje. ,,Misschien gaat het wel een traditie worden." Winnares van Hulten dacht daar wat anders over. ,,Natuurlijk wil ik mijn titel wel verdedigen, maar dan wel over vijf jaar. Dan is er weer een Pallas-feestje en kan ik nog ven van deze Gouden Klomp genieten."