• Foto: ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT

Eerste seizoenszege voor Annemiek van Vleuten (Update)

WAGENINGEN Annemiek van Vleuten heeft haar eerste seizoenszege al te pakken. De Wageningse wielertopper, uitkomend voor de Australische formatie Orica-Scott, won in Geelong de Deaking Elite Women's Race van de Cadel Evans Great Ocead Road Race gewonnen. Ze was na 113,5 kilometer de snelste in de sprint van een kopgroep van vijf rensters.

 

Dick Martens

 

Van Vleuten was de ééndagskoers ingegeaan als helper van haar voor ploeggenoten Katrin Garfoot en Amanda Spratt. Dat, in het kader van de voorbereiding op de Voorjaarsklassiekers in maart, waar ze de topvorm wil hebben. ,,Ik verraste mezelf vandaag", aldus de gelukkige winnares na afloop van haar overwinning. ,,In de Tour Down Under had ik het lastig heuvelop, hier was ik één van de beteren. Toen mijn ploeggenoten een mindere dag bleken te hebben, was ik de enige voorin. Ik had al veel werk verricht en had de druk om het af te maken. Maar als oudere renster heb ik een grotere motor."

 

 

SNELSTE VAN DE GROEP Met nog 2,5 kilometer te gaan, wist Van Vleuten met de drie anderen vluchtsters, Lucy Kennedy (derde op het Australisch kampioenschap), Ruth Winder, Mayuko Hagiwara, Emma Pooley bij te halen. ,,Ik wist dat er geen sprinters in de groep zaten en ik de snelste was, maar ik wilde me niet laten verrassen of in laten sluiten. Winder ging vol tempo rijden, Pooley probeerde op zeshonderd meter van de finish aan te vallen en ik volgde haar. Ik ging er direct overheen en niemand kon me volgen. Eén van mijn sterke punten is dat ik vaak na een zware wedstrijd nog één van de sterkste rensters ben in de finale. Ik wist dat ik de snelste van de groep was en moest me toen alleen niet meer laten verrassen. Gelukkig gebeurde dat ook niet en kon ik de overwinning pakken."

 

BLIJ ,,Ik ben zo blij voor Annemiek", sprak teamgenote Amanda Spratt kort na de finish. ,,Ze heeft de hele zomer hier in Australië zo hard gewerkt. Natuurlijk voor haarzelf, maar zeker ook voor onze ploeg. Vandaag had ze de kans om te winnen en het is geweldig, dat ze die kans ook heeft gepakt."

 

MOOIE PRIJS  Van Vleutens eerste zege gaf ook 'een boost' aan haar zelfvertrouwen in de aanloop naar de komende 'Europese' wedstrijden. ,,Ik ga nu naar huis, maar wel met deze mooie prijs in mijn rugzak. Geweldig, toch? Dat geeft mij extra vertrouwen. Eerst ga ik dan nog op hoogtestage en dan komen de voorjaarswedstrijden waar ik ook mijn zinnen op heb gezet. Maar dit is natuurlijk wel een gedroomde start van mijn 2017 seizoen."

Ook na haar winst in Australië, kwam de afschuwelijke crash in de Olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro, waar ze op weg was naar de gouden medaille, natuurlijk weer ter sprake. ,,Ik wil niet dat die race uit mijn gedachten verdwijnt. Dat kan ook niet. Ik wil erop terugkijken als een van mijn beste races uit mijn carrière, waarin ik in de vorm van mijn leven was. De afloop vergeet je natuurlijk ook nooit meer, maar dat is fietsen. Ik kan er nu goed over praten. Niet alleen over de crash, maar over het gehele wedstrijdverloop. Ik hoop dat men erover blijft praten als een geweldige vrouwenwedstrijd, met helaas voor mij een slecht slot. Maar die vorm die ik toen had heeft mij wel geïnspireerd om er dit seizoen weer vol voor te gaan."