• Dick Martens

Doorwerthse Jip Vastenburg kwalificeert zich voor EK-Atletiek

DOORWERTH Bij de Nacht van de Atletiek in het Belgische Heusden-Zolder heeft Jip Vastenburg zaterdagavond haar persoonlijke record op de 5000 meter flink aangescherpt. Door deze prima prestatie kwalificeerde de inwoonster van Doorwerth zich ook nog eens voor de Europese kampioenschappen Atletiek, die van 7 tot en met 12 augustus 2018 in Berlijn worden gehouden. Met een eindtijd van 15.15:77 minuten dook de atlete bijna een kwart minuut onder de EK-limiet. Daarnaast was ze twaalf seconden sneller dan haar oude persoonlijke record.

VERRASSING ,,Ik ben hier ontzettend blij mee", was haar eerste reactie. De wedstrijd in Heusden-Zolder was voor Vastenburg een laatste kans om zich te kunnen kwalificeren voor het EK, omdat de limiet-periode vandaag (zondag) sloot. ,,Ik had het idee dat ik mijn persoonlijke record wel kon verbeteren en met een goede dag misschien zelfs onder de 15.20 kon lopen", vertelt ze op haar website. ,,Maar dat ik dit kon was toch wel een beetje een verrassing. Doordat ik Nederlands kampioen ben geworden wist ik dat ik geplaatst zou zijn als ik de limiet zou lopen, omdat de volgorde van het NK bepalend is."

AANPIKKEN In België trof Vastenburg een flink deelnemersveld. ,,We stonden met 32 vrouwen aan de start. Een atlete was veel beter dan de rest en had ook een eigen haas meegenomen, maar in het groepje daarachter kon ik net aanpikken. Het was wel vechten voor mijn plekje. Ik zat echter wel goed achterin het groepje. Er vielen steeds wat loopsters af en ik bleef mooi hangen. In de laatste 1500 meter moest ik wel even een gaatje laten vallen, maar ook toen kon ik naar andere afgevallen loopsters toe lopen."


VORM Uiteindelijk kwam de Doorwerthse atlete als tiende van het complete deelnemersveld over de finish. Daarmee was ze de snelste loopster uit Europa. Tijd voor een klein feestje dus. Maar de blik moet ook snel weer vooruit, want over drie weken staat in Berlijn, op zondag 12 augustus, de 5000 meter op het programma. Het is de slotdag van het EK. ,,Nu ga ik daar gewoon naartoe trainen. De vorm begint ook echt te komen en aangezien het nu nog drie weken is tot de EK, is dat een mooi moment."