• Lars van Hoeven

Doorwerthse atlete richt pijlen op Tokyo 2020

DOORWERTH Voor de Doorwerthse atlete Jip Vastenburg begon 2018 met een hoogtestage in Kenia en nog net voor ze opnieuw afreist naar het Oosten van Afrika, maar al wel bezig is om de koffers in te pakken, heeft ze nog even tijd om terug te blikken op wat ze zelf 'een topjaar' noemt. De ultieme beloning, in de vorm van een gouden teammedaille op het Europees Kampioenschap Veldlopen, werd de fraaie 'afsluiter'.

Dick Martens

,,Ja, ik kan terugkijken op een prima jaar", aldus Vastenburg. ,,2018 was eigenlijk het jaar van mijn terugkeer. Nadat ik gesukkeld had met allerlei blessures, voelde ik de vorm weer terugkomen en daarmee ook mijn prestaties." In 2018 had ze zich ook een ander doel gesteld. Hoewel ze op de 10 kilometer op de baan tot de Europese top behoorde, wilde ze zich toch meer en meer gaan toeleggen op de marathon. Op het Arnhemse landgoed Warnsborn, maar veelal ook in haar achtertuin, de Doorwerthse bossen, legde ze al de nodige basis richting haar nieuwe uitdaging.

TOETJE Maar voor de focus op die 42 kilometer en 195 meter gaat, was er nog dat fraaie EK: ,,Dat was voor mij en mijn ploeggenoten een geweldig toetje. Voorafgaande aan de wedstrijd wisten we dat we zeker kansen hadden en als we goud zouden willen halen, dan moesten we allemaal goed presteren en dat hebben we ook zeker gedaan. Als ik puur naar mijzelf kijk, dan was het een van mijn beste crosses ooit. Ik heb sinds 2015 niet meer zo'n goed toernooi gelopen, dus dat was echt super. Ik wist dat ik goed in vorm was, maar dat ik in een dergelijk sterk veld vijfde zou worden, dat had ik niet durven dromen."

,,Met het team (verder bestaande uit: Susan Krumins, Maureen Koster, Jill Holterman en Julia van Velthoven) hadden we een week voor het EK al de Warandeloop gelopen, dat was op hetzelfde parcours. Nu was het door de modder wel wat zwaarder, maar omdat ik na de start al vrij vooraan lag en snel mijn eigen tempo kon lopen vond ik de rust die mij uiteindelijk de vijfde plaats in het individuele klassement opleverde."

KERSTMIS ,,2019 zal voor mij in het teken van de marathon staan. Daar heb ik en ga ik de nodige kilometers voor maken. Dat was denk ik ook wel een van de redenen dat ik zo goed was op het EK cross. Ik ga nu vier weken naar Kenia, hard trainen en dan ergens in het nieuwe jaar een marathon lopen." Dat betekent wel dat Vastenburg kerstmis niet in Nederland met haar familie kan vieren. ,,Dat is wel jammer, maar we gaan, als alternatief, de zaterdag voor ik naar Kenia vertrek met zijn allen uit eten."

,,Gelukkig gaat mijn vriend, Lars van Hoeven, ook mee naar Kenia. Hij is ook atleet, maar doet de 400 en 800 meter. Ook in Doorwerth trainen we vaak samen en fijn dat dat nu ook op dit trainingskamp kan. Ik heb er erg veel zin in en zeker ook in het komende jaar. Ben erg nieuwsgierig hoe het op de marathon zal gaan, daarop wil ik uiteindelijk gaan uitkomen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Daar ga ik nu al mijn pijlen op richten. Het lijkt nog ver weg, maar mijn voorbereiding daarop is inmiddels al begonnen."