• Het 'supertrio' houdt naast het korfbal ook van gezelligheid.

    Dick Martens
  • Coen Hooijer, Jeroen van Brakel en Evert Houtriet (vlnr) hebben alle drie een DKOD-hart voor het leven, maar ook andere clubs profiteren van hun korfbalkennis.

    Dick Martens

'DKOD nog altijd in ons hart'

HEELSUM Een goede korfballer hoeft niet bij voorbaat een goede trainer te zijn. Toch lijkt dat gegeven bij DKOD niet op te gaan. Al jarenlang levert de van oorsprong Heelsumse vereniging korfballend Nederland een keur aan trainerstalent. Korfbal-goeroe Ben Crum is zeker het bekendst, maar opvolgers zijn er nu ook.

Dick Martens

Het was de laatste weken in het nieuwe onderkomen van DKOD, MFC Doelum, een komen en gaan van legendarische spelers en speelsters, die in een veelal ver verleden furore maakten in het Oranje-Zwarte, zo traditionele, DKOD-shirt. Ook zij maakten naam bij de relatief kleine vereniging en schitterden uiteindelijk in de voortuin van clubhuis 'De Berk' op het Heelsumse Sportpark Wilhelmina en in de al ook bijna in de vergetelheid geraakte Rijnkom. Zo betraden Ben Crum, Margrita van der Kolk, Jan-Sjouke van den Bos, Heleen van der Wildt en Remco Boer, de ogen uitkijkend, de nieuwe Renkumse sport- en cultuurtempel, om een training te verzorgen voor het almaar groeiende DKOD-All Star team. Zij waren de voorlopers van de nieuwe generatie DKOD-trainers, die inmiddels ook hun naam al hebben gevestigd in korfballand.

SUPERTRIO ,,Hier is het supertrio dan", klinkt het als de fietsen zijn gestald. Er worden drie biertjes besteld en er is koffie voor de verslaggever. De entree van Evert Houtriet (44), Jeroen van Brakel (40) en 'broekie' Coen Hooijer (38) zal de overige bezoekers van Doelum niet zijn ontgaan. Maar al snel wordt duidelijk dat zij korfbal eten, drinken en ademen en dat daarbij DKOD als een rode draad door de waterval van anekdotes, visies, aanbevelingen en toekomstplannen loopt. ,,Rond het seizoen 2004-2005 zat DKOD in een neerwaartse spiraal en begon eigenlijk het DKOD-avontuur van Jeroen en mij", steekt Houtriet van wal.

,We speelden toen 1e Klasse en hadden anderhalf team. Dag en nacht waren we toen op de club, ook Coen was er toen al bij. We hebben toen in de regio spelers benaderd om bij DKOD te komen en we kwamen tenslotte tot 4- of 5 senioren en 3 juniorenteams. Na elke wedstrijd of training probeerden we door feestjes te organiseren, te tafeltennissen, darten en 'een beetje' bier drinken om de boel gek te maken. We stapten dus in een moeilijke fase binnen. Het enige wat wij konden bieden was toch wel een redelijk niveau, want ook in die tijd stapten veel clubs over op kunstgras, maar wij bleven gewoon op gras spelen."

VOORUITSTREVEND Toch wordt er nog met heel veel plezier teruggekeken op die tijd. ,,We creëerden wel een vriendenploeg", aldus Hooijer en van Brakel in koor. ,,Na drie jaar vonden we het welletjes en werd het tijd onze vleugels uit te slaan." Het was niet echt verrassend dat zowel Houtriet, van Brakel en Hooijer in het korfbal terecht kwamen. ,,Korfballen is echt ons leven gaan bepalen. Vervolgens hebben wij elkaar als vrienden gevonden en nu zijn ook onze kinderen gaan korfballen."

Bij Coen Hooijer was het in beginsel niet gezegd dat hij korfballer, laat staan korfbaltrainer zou gaan worden. Zijn vader Rien werd ineens voorzitter van DKOD. Het werd de eerste voorzitter van DKOD, zonder een korfbalachtergrond. Hij was vooruitstrevend, want hij probeerde toen al Redichem 'te kietelen' om samen te gaan, er een grote omni-vereniging van te maken, met een mooie kantine en twee kunstgrasvelden, maar ook in die tijd lag dat al gevoelig. Inmiddels is het kunstgras er al wel, maar moet het wel met drie clubs gedeeld worden. Jammer.

Maar even snel als de kritiek, wordt ook wel erkend en dat siert hen ook, dat ondanks vooraf geuit pessimisme, de verhuizing van hun DKOD naar het Renkums dorpshart een zegen is gebleken. ,,Het heeft de club echt een boost gegeven. De jeugd en ook het All Star Team zijn flink gegroeid." Hooijer was mede-grondlegger van dat team, terwijl van Brakel en Houtriet ook nog steeds hun DKOD-steentje bijdragen, met training geven en andere activiteiten.

'ONZE CLUB' Dat ondanks het feit, dat ze inmiddels de (trainers-) vleugels buiten het Renkumse hebben uitgeslagen. ,,Korfballen deed ik bij VADA, maar ondertussen trainde ik al jeugd", blikt van Brakel terug. ,,Vanaf 2001 ben ik daar senioren gaan trainen. Vervolgens stapte ik over naar DKOD, waar ik samen met Evert van 2004 tot en met 2007 de selectie getraind heb. Daarna ben ik naar DVO gegaan als juniorentrainer. Vervolgens keerde ik bij VADA terug."

Daarna volgde een rondgang langs SSS, KV Wageningen, Rheko en de terugkeer naar DVO, waar van Brakel samenwerkte en werkt met (ook) ex-DKOD'ers Ben Crum ('de beste trainer waar ik ooit mee samenwerkte') en Richard van Vloten. Ook Houtriet kan bogen op een fraaie carrière. ,,Als speler was dat bij SSS, VADA en DVO. Ik moest stoppen vanwege blessures, en ben toen bij DKOD gaan coachen. Dat was mijn test. Het beviel prima. Via VADA 2, Vriendenschaar, DVO, KV Wageningen ben ik nu coach van Dindoa."

Daar gaat Houtriet door een andere functie op zijn werk even stoppen met het coachen. ,,Helemaal uit het korfbal zal ik niet stappen." Hooijer verruilde op zijn 10e Redichem voor DKOD, doorliep alle teams tot en met het eerste en ook hij werd coach. ,,Dat doe ik nu zes jaar. Begonnen onder Margrita heb ik het tweede van DKOD gedaan. Ook ik vond het geweldig. Toen kwam DWS, waar ik nu vier jaar zit. Een geweldige club. Maar vanaf komend seizoen ga ik Sparta Nijkerk doen." Maar ondanks het 'uitzwermen' blijft DKOD hun club. De club waar de volgende trainer 'van binnenuit', Jaap Jochems, ook alweer aan de trainersdeur klopt.