• Dick Martens
  • Op Sportpark De Zoom spelen wekelijks veel SKV-teams hun wedstrijden.

    Dick Martens

Dick van Kleef geniet bij SKV

WAGENINGEN Op Sportpark de Zoom is het elke zaterdag meer dan bedrijvig. Tientallen SKV- teams zetten er hun beste beentje voor. Het spelplezier 'spat' ervan af. Daar geniet ook Dick van Kleef zichtbaar van. De éminence grise ademt voetbal en vertelt er graag en meer dan enthousiast over.

Dick Martens

Van Kleef startte zijn actieve carrière zelf ook al in het blauwe shirt van SKV, hij was dusdanig talentvol, dat hij het eerste elftal haalde. ,,Dat was in de 80- en 90'er jaren. In die periode haalde ik ook al mijn trainersdiploma's en toen ik 27 was kon ik hier al hoofd-jeugdtrainer worden. Daar had ik zeker oren naar en dat was de reden, dat ik al op 27-jarige leeftijd als actief voetballer ben gestopt. Ik werd direct voor de leeuwen gegooid, want ik was verantwoordelijk voor de trainingen van alle selectie-elftallen. Eigenlijk te gek voor woorden, maar ik deed het gewoon en werd ook nog eens met een drietal teams kampioen. Natuurlijk is dat niet het belangrijkste, want ik maakte ook de keerzijde, lees: degradatie met het eerst elftal mee, was dat wel leuk om zo te beginnen."

VOETBALACADEMIE Vervolgens trainde van Kleef, 'in de jaren van Jaap van Gerwen', het eerste SKV-team. ,,Dat was een jaar of zes, daarna verhuisde ik naar Arnhem voor mijn werk en ging mijn zoontje bij ESA voetballen. Daar rolde ik vervolgens eigenlijk vanzelf 'in de organisatie'. Uiteindelijk ben ik er ook een paar keer hoofdtrainer geweest en werd er eveneens manager Technische Zaken. Toen kwam, een jaar of vier geleden SKV weer, om samen met Kevin (van Veen) het eerste elftal gaan doen. Dat heb ik een jaar of twee gedaan. Daarna werd ik verantwoordelijk voor alles wat met een bal te maken heeft. En het gaat er hier nu vooral om, om structuur te brengen in alle processen die te maken hebben met voetbal. Daarvoor hebben we de voetbalacademie opgezet, daar worden trainers, maar ook scheidsrechters en spelers opgeleid. Dat behelst ook de voetbalschool op de vrijdagmiddag, waar onder andere ook Marcel van Maanen, de huidige trainer van het tweede team, deel van uitmaakt."

INTERNE SCOUTING Daarbij krijgt vooral de onderbouw de aandacht die daar meer dan nodig is. ,,Dat is in het verleden altijd een ondergeschoven kindje geweest. Daarmee moeten we in de basis heel veel doen. Zij krijgen extra techniektraining en daarbij is ook bijvoorbeeld een coördinator onderbouw continue bezig met het opleiden van trainers, zodat in de basis de kinderen voldoende geschoold gaan worden. In die periode start namelijk de voetbalcarrière. Daar besteden we erg veel aandacht aan. Daarin worden de trainers ondersteund. Daar is ook de interne scouting in onder gebracht, want wij vinden dat de club de elftalindeling moet maken, maar dan moet je wel weten waar je het over hebt. Daarom zit er in elke leeftijdscategorie een scout en die kijkt naar de ontwikkeling van de spelers. Dan gaat er een advies naar de technische commissie om de elftallen in te delen. Daarin spelen op dit moment Daan van Dijk, Niek Verheijen en Wim Vullings een belangrijke rol."

MEISJES Bij SKV floreert ook het meisjesvoetbal, vooral omdat er in alle facetten geen onderscheid wordt gemaakt tussen meisjes en jongens. ,,We zitten daarmee in een ontwikkelingsplan van en met de KNVB. Wij zijn een van de clubs die daarvoor uitgekozen zijn. Ik denk dat de ontwikkeling van het meisjesvoetbal goed is voor de club. Het aantal meisjes is explosief gestegen. En daar horen ook goede trainers bij en las je ervoor zorgt dat de trainers goed geschoold zijn, gaan zij ook betere training krijgen. Binnen het hele plaatje zijn groep coördinatoren erg belangrijk. Zij zijn de verbinding tussen, de technische commissie, de club, de spelers en de begeleiders. Wij noemde de leider tegenwoordig ook teamouder, om daarmee de betrokkenheid mee aan te tonen. Wij zijn dan ook druk bezig om goed te kijken hoe die processen lopen, wat we kunnen verbeteren en eraan toe moeten voegen. Na de winterstop bijvoorbeeld, beginnen we met speciale techniektrainingen voor spelers 'onder 13 en onder 15'. Dat zijn de spelers die aansluiten vanuit de onderbouw. Want wij zien wel bijvoorbeeld dat dit heeft geresulteerd in een kwaliteitsimpuls voor de 'onder 17- en onder 19-teams'. We zijn nu ook bezig in de zogenaamde 'Beltona-beloften-competitie. Daarin wordt een Jong-SKV team klaargestoomd om straks aan te kunnen sluiten in de eerste selectie. Ook de meisjes willen we op die manier verder gaan helpen."

PROCESSEN BEGELEIDEN Van Kleef heeft in het voetbal 'een weektaak'. Daarin beweegt hij zich niet alleen bij SKV. Ook diverse andere clubs profiteren van zijn know how. ,,Ik ben ZZP'er en in die hoedanigheid ben ik ook bij ESA actief en verantwoordelijk voor de de accommodatie en de kantine. Daar ben ik manager en verantwoordelijk voor de interne processen. Ben dan niet bezig met de techniek, dat doe ik hier bij SKV. Dat bijt elkaar niet. Sterker nog, ook bij Candia '66 in Rhenen ben ik op de woensdagmiddag aanwezig bij de voetbalschool. Daar begeleid ik spelers en trainers."

Maar ook steekt de voetbalgoeroe inmiddels ook regelmatig de Rijn over, om zijn diensten bij FC Lienden aan te bieden. ,,Daar hebben zij mij gevraagd. Lienden moet van en bij de KNVB een regionale status krijgen. Dat is noodzakelijk voor hun proflicentie. Ik ga die processen begeleiden. Dat doe ik overdag, als zzp'er. Dat is dan een onderdeel van mijn consultancybedrijf. Door goed timemanagement te bedrijven lukt dat perfect. Kijk alles, ook hier bij SKV is gericht op ontwikkelen. Daarin wil ik een rol blijven spelen, daar geniet ik nog dagelijks van."